A blogunk előző részében megismerhettük, hogy hogyan működik együtt az SAP és a Microsoft az infrastruktúra területén, és ennek keretében, az elmúlt egy évben hogyan váltak elérhetővé az SAP rendszerek a Microsoft Azure felhőszolgáltatásaként.

Technológiai alapok

Megnéztük továbbá néhány gyakorlati példán keresztül is, hogy az SAP-t használó ügyfelek hogyan tudják kiaknázni ennek az együttműködésnek a lehetőségeit és előnyeit Ezek közé tartozik például fejlesztői-, teszt-, oktatási- és demó-környezetek, archív rendszerek Microsoft Azure-ban, hardware beruházás nélküli, klónozással történő, gyors- és költséghatékony kialakítása. E rendszerek használata ráadásul csak a szükséges időszakokban, használati időarányos díjfizetéssel, saját üzemeltetésű hardware-ek nélkül történhet.

A blogunk második részében az integráció infrastruktúrán túlmutató lehetőségeinek technológiai alapjait mutatjuk be. Vagyis hogy az SAP rendszerek használata hogyan vált lehetővé más, például microsoftos programokból.

A két cég egy felmérése szerint azoknál a vállalatoknál, ahol egyszerre használják az SAP és Microsoft termékeit, a dolgozók nagyjából 90%-a használ a napi munkavégzése során valamilyen Microsoft programot (pl. irodai Office eszközök), míg közvetlen SAP hozzáférése általában csak a munkavállalók negyedének van. Mindeközben az SAP vállalatirányítási rendszer folyamatai, a rendszerből érkező vagy oda irányuló adatok szinte a teljes vállalatot átfogják. Megállapíthatjuk tehát, hogy az üzleti felhasználók nagy része nem fér hozzá közvetlenül az SAP rendszerhez és üzleti adatokhoz. Ezeket, a keletkezésük pillanata után egyébként már szinte azonnal „elavulttá váló” adatokat, tehát csak valamilyen másodlagos forrásokból, „pillanatfelvételek” alapján, sokszor ráadásul igen bonyolult módon, több lépcsőn keresztül kapják kézhez, vagy éppen rögzítik be a vállalatirányítási rendszerbe.

A felmérés továbbá egy másik jól ismert problémára is rámutatott, mely szerint az SAP felületeket és tranzakciókat a munkavállalók általában bonyolultnak tartják. Azokon a nagyon sokrétű folyamatokhoz ugyan az összes adat megadható vagy megtekinthető, de általában ezeknek csak a töredék részét használják napi munkájuk során a felhasználók. Az SAP ezekre a problémákra választ keresve az „egyszerűsítést”, a „felhasználó központúságot” és „felhasználói élményt” tűzte stratégiai irányának zászlajára. Ennek pedig az egyik „eszköze” az adatok megjelenítésének és bevitelének megkönnyítése a felhasználók napi tevékenységéhez, munkavégzéséhez igazodva. Ezt szem előtt tartva az SAP tehát szakít a vállalatirányítási rendszerben csak a „hagyományos SAP GUI-s” felületeken történő munkavégzés lehetőségével, ezzel elválasztva egymástól a vállalatirányítási rendszer üzleti logikáját képző „back-end” rendszert, és a felhasználók által használt, adat megjelenítési és beviteli „front-end” lehetőségeket.

SAP Gateway

Ezt a szétválasztást technológiai oldalról a 4 éve, 2011 májusában megjelenő SAP Netweaver Gateway rendszer tette lehetővé. Ez az SAP adatait egy olyan nyílt szabványú, OData (Open Data) protokollon keresztül teszi elérhetővé, amelyen az úgynevezett CRUDQ (Create, Read, Update, Delete, Query) „adatműveletek” – vagyis nemcsak az adatok olvasása, lekérdezése, de a módosításuk is – könnyedén elvégezhetőek. Lényegében tehát bármilyen programban, amely támogatja az OData protokolt lehetőség nyílik az SAP-hoz tetszőleges felhasználói felület (UI) elkészítésére.

sap-goog-integration

Az SAP most megjelenő „új dimenziós” termékeit már erre – az üzleti logikát futtató rendszert a felhasználói felületektől elkülönítő – SAP Gateway „csatornára” építi. Ennek segítségével teszi lehetővé a felhasználók számára a legoptimálisabb felületről (pl. webes felületek, Microsoft Office termékek stb.) történő munkavégzést.

Az „új típusú” felhasználói felületek használatára és kialakítására természetesen az ügyfeleknél már meglévő SAP rendszerek esetében is van lehetőség. A jelenlegi rendszerekhez az ingyenes SAP Gateway könnyedén, lényegében 3 különböző módon is telepíthető. A legoptimálisabb módozat kiválasztáshoz több szempontot is figyelembe kell venni:
ERP 6.0-ás rendszerek esetében a Gateway egyszerű ABAP add-onként is telepíthető a már meglévő SAP instanciákon. Ennek minimális ugyan a költségvonzata, de a legkevésbé rugalmas és skálázható megoldás.

Lehetőség van a SAP Gateway különálló rendszeren történő telepítésére is. Ennek hardware igénye minimálisan két (fejlesztői/teszt és külön éles) Dual Core 2 CPU, 2GHz, 8 GB RAM, 80 GB HDD szerver, de a gyakorlatban a Gateway rendszer várható használatához/terheltségéhez kell a szervereket méretezni. Saját infrastruktúrában történő telepítéssel azonban a Gateway funkciók használatának növekedéséhez egy kevésbé rugalmas rendszert kapunk.

Különálló telepítéskor tehát megfontolhatjuk azt is, hogy a Gateway rendszert az on-premise infrastruktúrával összekapcsoltan hibrid felhőből üzemeltessük. Ezzel sokkal könnyebbé válik a rendszer kipróbálása és később az új felületek használatának elterjedésével a rendszer skálázhatósága is.

SAP Gateway for Microsoft

Az informatikai megoldások összekapcsolását lehetővé tévő, webes http alapú, nyitott OData protokol kidolgozását a Microsoft indította el még 2007-ben egy pilot projekt keretében. Ezt hamar a többi nagy informatikai gyártó (mint pl. a SAP, IBM, Citrix stb.) támogatni kezdte, melyet így végül 2013-ban az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) közel 100 országra kiterjedő 600 szervezetének több mint 5000 tagja fogadta el a szoftverek közötti adatcsere szabványnak.

Az SAP és Microsoft a stratégiai együttműködésük keretében, erre a szabványos adatcsere protokollra építve, fejlesztette ki közösen a SAP Gateway for Microsoftot, mely lényegében az SAP Netweaver Gateway „párjaként” az SAP adatok használatát teszi lehetővé a Microsoft termékekben.

A következő ábrán a rendszerek közötti kommunikáció alapelemeit és ezek szerepét mutatjuk be, a SAP NetWeaver Gateway on-premise infrastruktúrában történő telepítése mellett. Ahogy azonban korábban említettük, a SAP Netweaver Gateway rendszer is kihelyezhető a felhőbe

SAP Gateway for Microsoft (GWM) - High-Level Architecture

A SAP Gateway for Microsoft tehát olyan .net alkalmazások (termékekbe beintegrált funkciók vagy add-onok, illetve egyedi fejlesztésekhez template kódok), amelyek biztosítják a Microsoft programokból az SAP rendszerekkel az OData protokollon alapuló biztonságos kétirányú kommunikációt, továbbá a felhasználók Microsoft Active Directory-n keresztüli azonosítását, és a bejelentkezési adatok (SAP felhasználó név és jelszó, vagy Single Sing-on esetén certificate) továbbítását.

A rendszerek közötti átjárhatósághoz fejlesztett SAP Gateway for Microsofton felül az Office 2013 megjelenésével a Microsoft bevezette az Office applikációs platformot is, amely lehetővé teszi hogy a az Office termékekben bármilyen webes felületet beintegráljunk (úgynevezett panel alkalmazásként az Office store-ból vagy saját share-pointos applikációs katalógusból) úgy, hogy azok képesek az Office termékkel együttműködni, kommunikálni.

A Microsoft termékekből az SAP rendszer használatának konkrét lehetőségeit, gyakorlati példákon keresztül, a blogunk következő záró részében fogjuk bemutatni.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top