Mobilitás

Profit növelés az IT mobilitás révén

A mai munkavégzés már nem korlátozódik a munkaidőre vagy a munkahelyre

Egy jó ötlet bárhol és bármikor kipattanhat a fejünkből. Ilyenkor azonnal tenni akarunk. Ebben segít az általunk kínált infrastruktúra, mely hatékony és kényelmes munkaeszközzé teszi a mobilitást és a mobilitásban rejlő lehetőségeket. Egyszerre növeli a munkaidőt és a szabadidőt.

A mobilitás eszközei

Cél a vállalati alkalmazásokhoz való hozzáférés, minél több fajta készüléken, a nyilvános interneten keresztül.
Ennek megvalósítását a következő összetevők segítik.

Virtualizáció
Mobilképes alkalmazások
Adatbiztonság
Mobil menedzsment
Kliensek

Néhány pozitív hatás a sok közül

Gyorsabb
feladatmegoldás
Alacsonyabb irodaköltségek
(a több távoli munka miatt)
Távmunka,
otthonról végzett munka
Külső munkatársak
IT környezete
Kisebb hardver költségek
„Hozd a gépedet” (BYOD)
Több
szabadidő
Virtualizáció

A mobilitás érdekében a felhasználók által használt munkahelyi környezetet virtualizáljuk. A virtualizációt úgy valósítjuk meg, hogy a felhasználói alkalmazásokat a központi szervereken futtatjuk és csak a beviteli és kimeneti funkciókat (pl. billentyű, képernyő) irányítjuk a felhasználói kliensre. A felhasználó ugyanúgy használja a klienst, mint ahogy a PC-t használná, de a programjai mind a központi szervereken futnak. Adatait, beállításait roaming profile formájában központi fájlszerver tárolja. Ugyanakkor, ha szükséges közvetlen a kliens gépen is tárolhat adatokat, illetve köthet a géphez perifériákat. Két fő ága van a munkahelyek virtualizációjának.

PC virtualizáció

A VDI (Virtual Desktop Infrastructure) megvalósításánál egy teljes virtuális gépet hozunk létre a szerver központban minden egyes felhasználó számára. Mindenkinek az általa használt operációs rendszert telepítjük a virtuális gépére és az általa használt alkalmazásokat. Előnye, hogy bármilyen heterogén szoftverkörnyezetet változtatás nélkül támogat.

Alkalmazás virtualizáció

Ez esetben em virtualizáljuk a PC operációs rendszerét, amely PC esetén a futtató környezetet adja és a PC erőforrásainak egy részét lefoglalja. Így szerver oldalon kevesebb processzorra és memóriára van szükség. Az alkalmazások vannak a virtualizáció középpontjában. Előnye az alacsony költség, ami főleg a központi szerverek oldalán jelentkezik. Megvalósításához leginkább a Citrix XenDesktop terméket alkalmazzuk.

Mobil menedzsment

Az okostelefonok, táblagépek és egyéb mobil berendezések „betörése” a vállalati folyamatokba nem csupán egy hamarosan lefutó, divatos trend, hanem egy innovációs folyamat része. Elemzések szerint a tengerentúli nagyvállalatok 95%-a üzleti folyamatainak részeként már kialakított vagy tervez kialakítani mobil megoldásoka

Ezen eszközök megjelenése számos új problémát generál

Az eddigi IT üzemeltetési koncepció a klienseszközök (PC-k, notebookok) terén alapvetően egy operációs rendszer támogatására volt berendezkedve, ezzel szemben az okostelefonok és táblagépek esetében nem beszélhetünk egységes operációs rendszerről, készüléktől/gyártótól függően 5-6 operációs rendszer (iOS, Android, Symbian, Windows, Blackberry, webOS) támogatása is szükséges. Szintén eddig nem tapasztalt helyzetet eredményez, hogy a dolgozók saját tulajdonú készülékeken szeretnének vállalati erőforrásokat elérni, amelyet sok esetben a vállalatok is támogatnak. Ez viszont számos további hálózatbiztonsági és eszközmenedzsment kérdést vet fel. Már a notebookok esetében is igen komoly kockázat származik az eszközök elvesztéséből, ez a rizikófaktor az okostelefonok esetében még magasabb.

A mobil üzleti folyamatok révén egyre több vállalat használ különböző okostelefon alkalmazásokat, ezeknek a menedzselése, terjesztése is plusz teherként jelentkezik az IT üzemeltetésnél. Ehhez kapcsolódóan a különböző szabadon letölthető/fizetős alkalmazások telepítése és futtatása egy vállalati erőforrásokat is elérő készüléken szintén nemkívánatos lehet. Hova vezet mindez? A vállalati IT felelőssége megmarad (a felhasználók érjék el a munkavégzésükhöz szükséges erőforrásokat, ugyanakkor az adatbiztonság ne sérüljön), viszont jóval kisebb ellenőrzése van a kliens eszközök felett, mint korábban. Ezt az ellentétet egy jól megválasztott MDM (mobil eszköz menedzsment) rendszer képes feloldani.

Kapcsolódó blogbejegyzések

Keressen minket bizalommal!

Scroll to Top