A Forbes becslése szerint az ipari Iot (IIoT) piaca egy folyamatos, nagyjából 40%-os növekedést fog mutatni a jövőben. Egészen addig, amíg várhatóan 2024-re eléri a 12,4 milliárd dolláros bevételt. 

A „dolgok internete” (IoT) összemossa a digitális és a fizikai világot, átalakítva ezzel a gyártás világát. Az IoT által vezérelt liftektől kezdve a kapcsolódó fagyasztó szállító konténerekig, bármilyen eszköznek – legyen szó régebbi gépekről (legacy machine) vagy az üzleti élet bármely mindennapi eszközéről – megvalósítható az okos, kapcsolódó változata is. Az ipari IoT segítségével hatékony, kapcsolódó eszközrendszer alakítható ki, amely az eddig nem használt adatáramlási csatornákat kihasználva hatalmas értékteremtési lehetőséget hoz létre a vállalata számára.

Mi is valójában az IIoT, azaz az „Ipari Dolgok Internete”?

Az IoT kifejezés bármely eszköz esetében használható, amelyik csatlakozik az internethez. Habár általában, olyan eszközöket értünk alatta, amelyek közvetlenül vagy az azonos internethálózathoz kapcsolódva kommunikálnak egymással. Az IoT összeköti egymással az embereket, a folyamatokat és a gépeket annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen megtekinteni, megosztani és létrehozni a köztük áramló információkat.

Az IIoT-nak köszönhetően a vállalat kapcsolódó gépei, eszközei, IT és OT rendszerei között keringő információk könnyen hozzáférhetők, megvizsgálhatók, lereagálhatók és a céljainknak megfelelően felhasználhatók. Az Ipari IoT elsősorban az ipari szférán belüli gépi tanulás, big data és a gépek közötti kommunikáció köré épül.

Az IIoT különböző szenzorok segítségével összekapcsolja egymással az üzlet minden területét. A szenzorok adatokat gyűjtenek a gépek teljesítményéről, majd megosztják ezeket a kapcsolódó gépekkel és eszközökkel. Ezáltal a kulcsfontosságú folyamatok is egyszerűbbé válnak. A megszerzett információk az elemzés céljából egy központi felhasználói felületre kerülnek, ahol mind a vezetés, mint gyárban dolgozó munkavállalók teljes mértékben elérik azokat. Így lehetővé teszi mindkét fél számára, hogy teljes mértékben átlássa a vállalat rendszereit és folyamatait. Ez pedig tudatosabb és hatékonyabb döntéshozatali folyamatot eredményez.

Miért fontos az IIoT adat?

A pontos, megbízható, naprakész és a teljes vállalatot lefedő gépi adatok fontosságát mutatja, hogy az egyszerű működés, a nagyobb termelékenység és a vásárlói elégedettség mind ezek meglététől függ. Az IIoT biztosítja az ehhez szükséges infrastruktúrát, de valójában a begyűjtött adatok minősége számít igazán.

Az összegyűjtött adatokat sokszor a gépek állapotának és teljesítményének felméréséhez használják. A bennük mutatkozó mintázatok felhívják a figyelmet a vállalat folyamatainak gyenge pontjaira, szűk keresztmetszeteire. A finom változások pedig figyelmeztetik a karbantartó csapatokat az egyes alkatrészek kopására vagy korai jelzőrendszerként szolgálnak a berendezések várható kopásával kapcsolatban. A korai felismerésnek köszönhetően ezen problémák időben orvosolhatók, így a hibákból adódó állóidők, elvesztett bevételek vagy az időre nem teljesített megrendelések miatti költségkiesés is elkerülhető.

Az IIoT adatokkal kapcsolatos kihívások

Az IIoT számos új lehetőséget nyit meg az üzleti élet számára, azonban néhány akadályt is felvet. Az egyik ilyen az összegyűjtött adatok tárolása. A vállalat minden gépe hatalmas mennyiségű információt állít elő és ha ezeket mind összegyűjtik, akkor hol lehet őket tárolni? Valamint, hogyan biztosítható, hogy ekkora mennyiségű adat között mindenki hozzáférjen ahhoz, amire szüksége van? Szerencsére a felhő alapú felhasználói felület minimalizálja a hardware-re nehezedő nyomást és a lehető legkisebb mennyiségre csökkenti offline tárolást.

A mai jövő-orientált gyártás célja az adatok közti rések kitöltése és a gyártási teljesítmény optimalizálása. Azonban nem minden régi gép úgy készült, hogy képes legyen az adatok gyűjtésére és egy IoT platformba történő integrálására. Valamint előfordulhat, hogy bizonyos gépek az adatgyűjtést meggátló biztonsági funkciókkal is rendelkeznek.

Szerencsére a fenti problémák következetes és hatékony stratégiával megoldhatók. Így továbbra is megvan a lehetőség az adatok gyűjtésére, megosztására, összegzésére és vizsgálatára. Éljen a bevált módszerekkel és érje el a lehető legmagasabb ROI-t még a régi gépek használatával is.

Az eredeti cikket elolvashatja itt.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top