Üzleti probléma leírása

Autóipari alkatrészeket gyártó ügyfelünk célja a technológiai selejtek és váratlan géphibák, leállások csökkentése a gépek folyamatos monitorozásával. A cél az volt, hogy hatvan napos pilot projekt keretén belül megvizsgáljuk és bebizonyítsuk, hogy IoT szoftver segítségével mekkora megtérülés érhető el rövid idő alatt, kis befektetés mellett.

Termék: Thingworx Manufacturing Apps
Megoldás: fröccsöntőgépek valós idejű felügyelete
Ügyfél: Stanley Electric Hungary
Iparág: autóipar

A megoldás

A projekt első lépéseként adatkapcsolatot építettünk ki az ügyfelünkkel közösen kiválasztott fröccsöntőgép és a PTC Thingworx IoT szoftverünk között. A bekötéshez a fröccsöntőgép nyomtató portját használtuk fel különböző konverterekkel virtuális soros porttá alakítva a szerveren. A gép minden ciklus után kinyomtatta a technológiai adatokat, amiket értelmezés után továbbítottunk a felhőben futó PTC Thingworx szerverre, így a historikus adatok bármikor visszanézhetők. Ezzel a megoldással meglévő gépeket okosítjuk fel, nincs szükség költséges gyártói gépbővítésekre ahhoz, hogy a PLC-vezérlés adataihoz hozzáférjünk, így megoldható akár a régebbi típusú, vagy gyártó által kevésbé támogatott gépekkel is a kommunikáció.

Az adatok vizualizációját a PTC ManufacturingApps gyári funkcióinak segítségével valósítottuk meg. Egy átlátható, könnyen kezelhető jogosultság alapú grafikus felületen, dinamikus skálán kirajzolódott diagramokon követhető az aktuális gyártási szakaszok technológiai paraméterváltozása, melyekhez határértékeket rendelve a rendszer értesítést küldhet a rendellenes működésről. A különböző technológiai adatok egy felületen összehasonlíthatóvá váltak, például egy közös skálán a hőmérséklet lefutás mellé akár egy nyomásérték is felrajzolható, ezzel összefüggést keresve a két érték között.

Eredmények

A projekt során a monitorozott fröccsöntőgépen egy zárógyűrű eltört. A történeti ciklusadatok változásából utólag egyértelműen megállapítható volt, hogy a fröccsöntő berendezés paraméterei még bár a tűréshatáron belül voltak, de már két héttel a törés előtt ingadoztak. A törés eredménye négyórás, előre nem tervezett leállás volt, amelyhez jelentős technológiai selejtköltség társult. Megoldásunk öntanuló funkcióval is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy anélkül, hogy az adathalmaz minden egyes elemét pontosan azonosítani kellene, előrejelzi a ,,normális”-tól eltérő működést. Ennek a funkciónak köszönhetően a jövőben előrejelezhető az érintett alkatrész eltörése, vagy a hasonló hibák bekövetkezése, jelentősen csökkentve a váratlan leállásokat, meghibásodásokat, selejtet.

A Stanley számításai eredményként a fröccsöntőgépei működésének valós idejű felügyeletével akár évi 45.000 eurót takaríthat meg. Ez az összeg a nagyobb géphibák megelőzésével, a technológiai selejtek számának 10%-os csökkenésével és a nem várt meghibásodások miatt keletkezett plusz gépóradíjak, állásidők és túlórák számának csökkenésével érhető el. Az előzőek alapján az öt évre vetített ROI kevesebb mint kilenc hónap.

A projekt számokban

  • évi 45 000 EUR megtakarítás
  • technológiai selejtek számának 10%-os csökkenése
  • ROI kevesebb mint 9 hónap
  • pilot hossza 60 nap

Stanley Electric Hungary Kft.

A Stanley Electric Hungary Kft. a Stanley csoport tagja, mely a világ egyik vezető autólámpa gyártóinak egyike. A Stanley csoport tagjaként egyedülállóként képviseli az európai gyártást. A vállalat a Stanley csoport termelési és fejlesztési eredményeit, technológiai újításait, technikai felkészültségét felhasználva egy olyan gyártási rendszert valósít meg, ahol a minőséget nap mint nap fejleszti, a költségeket alacsonyan tartja, s a vevők minden igényét kielégítve a kért terméket kért mennyiségben, megfelelő időben és minőségben gyártja és szállítja.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top