A gyártók nagyobb mértékben emelik be a működésükbe az átláthatóságot, azáltal, hogy adatokat gyűjtenek be a gyáraikban használt okos, kapcsolódó gépekről és felszerelésekről. Az összegyűjtött adatok a gyártás optimalizálásához szükséges, jól használható bepillantásokhoz juttatják az üzemvezetőket.

Annak érdekében, hogy a gyártók hatékonyan tudják használni az IoT megoldásokat a gépi tanulás és a fejlett analitikus adottságok segítségével, egy robosztus, skálázható és hatékony IT infrastruktúrára van szükségük. A gyárakban képződő, egyre nagyobb mennyiségben és frekvenciával gyűjtött adat gyorsan megterhelővé válhat. Az ezen adatokat feldolgozó IoT megoldások bevezetése három nagy előnnyel jár.

Maximalizált hatékonyság
A gyártási idők és a termelés optimalizálásához a gyártóknak folyamatosan tudatában kell lennie a gépeik státuszának, illetve teljesítményének. A rezgésben, hőmérsékletben és kibocsátásban beálló változások valós idejű követése hasznos, de az adatoknak ott kell lennie az üzemvezető kezében annak érdekében, hogy azok valóban hasznosak legyenek.

Az IoT adatok perem (edge) feldolgozásának és analizálásának köszönhetően a gyártók azonnal észrevehetik azokat a problémákat, amelyek kihathatnak a gépek teljesítményére. A nem tervezett állásidő (akár csak órák vagy percek) nagyon költséges lehet, így az IoT elemzések értékké konvertálási ideje kritikus. Az adatok azon a helyen történő feldolgozása, ahol azok képződtek nagy segítségére van a gyártóknak abban, hogy elkerüljék az állásidőket és maximalizálják a gyáraikban használt gépek hatékonyságát.

Csökkent költségek
A növekvő mennyiségű IoT adat könnyen megterhelheti az IT sávszélességet és limitálhatja a skálázhatóságot. Az ennek következtében fellépő adatkésés miatt a gyártók elvesztik a gyártási folyamatra való valós idejű rálátást, amire szükségük lenne ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Az IoT Perem (edge) bevezetése minimalizálja a gyártók off-site szervereik fizikai elhelyezéséért fizetett költségeit, valamint az őket támogató csapat szükséges létszámát, emellett költséghatékonyabb és skálázhatóbb gépi és gyártási bepillantásokat biztosít.

Megnövekedett biztonság és megbízhatóság
A gyárak működésére és a gépek állapotára vonatkozó információk hiánya is biztonsági kockázatot jelent a dolgozókra, a gépekre, illetve a környezetre nézve. Az IoT Perem (edge) bevezetése segíti a gyártókat ezen kockázatok csökkentésében azáltal, hogy közvetlen bepillantást biztosít a gépek állapotába és működésébe.

A dolgozóknak előnyére válik a megnövekedő biztonság és megbízhatóság, míg a prediktív karbantartás lehetővé teszi a gyártók számára gépeik, illetve eszközeik élettartamának megnövekedését annak érdekében, hogy minél többet kihozhassanak a beruházásaikból. A gyártók, akik már a megtörténtük előtt észreveszik a problémákat, könnyebben képesek csökkenteni a gyáruk környezetre gyakorolt hatását.

Az eredeti cikket elolvashatja itt.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top