1. Alapítás és cél

A BME Aerospace Team azért jött létre, hogy egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tudását ötvözve, szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszen.

A BME Aerospace Team víziója, hogy meghonosítsa hazánkban a rakétasportokat, valamint utat nyisson a rakétatudományok iránt érdeklődő hallgatók következő generációja előtt. A 2022-es szezonban a nemzetközi European Rocketry Challenge (EuRoC) versenyen első és egyben egyedüli magyar csapatként képviseli Magyarországot és a Műegyetemet a 9000 méteres szilárd hajtóanyagú kategóriában.

  2. Műszaki tartalom

A jelenleg fejlesztés alatt álló, Aether S nevű, tudományos rakétaplatform nemzetközi bemutatására az októberi EuRoC versenyen kerül sor, Ponte de Sorban, nemzetközi zsűri, valamint a légi- és űripar képviselői előtt. A 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú rakéta két tudományos hasznos terhet (kísérletet) is szállít a kitűzött 9000 méteres csúcsmagasságba: egy orvosbiológiai kísérletet, valamint egy légkörfizikai kísérletet.

  3. Megalapozottság

Jelenleg az új űrverseny korszakában élünk, egyre növekszik az igény az űrtevékenységgel (űrkutatás és űripar) foglalkozó szakemberek iránt. Az Európai Űrügynökség (ESA) és az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) hosszú távú stratégiáiban egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek a természettudományos utánpótlás-nevelésre, valamint különleges figyelmet fordítanak a rakétatechnikai fejlődésének támogatására.

A zajló változásokat hazánk is felismerte és megszületett a Nemzeti Űrstratégia, amely többek között rögzít az ESA és EUSPA fentebb említett célkitűzéseivel harmonizáló pontokat. A Műegyetem is partner e célok megvalósításában, ennek megfelelően hamarosan indul az űrmérnök mesterszak.

Csapatunk tevékenysége a Nemzeti Űrstratégia, valamint az űrmérnök mesterképzés víziójával szinkronban zajlik. Célunk a hazai rakétatechnikai tudás felelevenítése, valamint a hallgatók magas szintű interdiszciplináris és gyakorlati alapokon nyugvó továbbképzése. Az itt megszerzett tapasztalat segíti a későbbiekben a már végzett hallgatókat is, így tulajdonképpen a munkaerőpiacon versenyképes tudással fellépni képes következő generáció megteremtésén dolgozunk.

  4. Tervezési kihívások

A légi- és űriparban alapvető fontosságú a pontosság és a hatékonyság. Erre minden modellező szoftvernek megvan a maga matematikai receptje, de kiemelkedik közülük a PTC Creo, amely egy integrált CAD/CAM/CAE rendszer. A világ vezető légi-, űr- és védelmi ipari cégei alkalmazzák, így például a Lockheed Martin is.

Legyen szó fejlett modellezésről és tervezésről vagy szimulációról és elemzésről, a Creo gyakran neves cégek és intézmények választása. Képes az intelligens, összekapcsolt tervezésre, additív gyártásra és modellalapú meghatározásra is. További előnye, hogy a PTC egyéb termékeivel is kompatibilis, így például használható a PTC Mathcad és PTC Windchill is – e kettő rendkívül fontos számunkra.

A tervezés megkezdésekor a konstruktőri fantáziánknak – az EuRoC versenyszabályzatát és a fizika törvényeit leszámítva – semmi sem szabott határt. Már ötleteink vizualizálásában, valamint az ezt követő iterációs lépések gyors kivitelezésében is hatalmas segítség volt a Creo, melynek könnyed használhatósága és nagy teljesítménye jelentősen lerövidítette a fejlesztési folyamatot. A tervezési-fejlesztési folyamatot nagyban segíti az is, hogy a Creo rendelkezik beépített szimulációs képességekkel is: a felhasználó igényei szerint választhatja a Creo saját szimulációs modulját, de az Ansys beépülő modulját is – az utóbbi más CAD rendszerekhez képest meglepően könnyedén működik a Creo-val.

A csapat egy tagjának beszámolója: “A BME Aerospace csapatában kezdtem el a Creo 3D tervezőprogramot használni. Az elején meglepő volt a rengeteg információ, ami fogadott, de innen tudtam, hogy egy komoly programról van szó. A PTC Creo a mérnöki tervezést nagyban megkönnyítő, modern szoftver, amely tervezésekor a legapróbb részletekre is odafigyeltek, odafigyelnek. A már elkészített modellek módosítása visszamenőlegesen is egyszerű és intuitív. A Creo-ban a parametrikus felületek létrehozása gyakorlatilag gyerekjáték, a szoftver folyamatosan a tervező keze alá dolgozik.”

Akármilyen tökéletes is legyen egy szoftver(csomag), szoftvertámogatásra mindenképp szükség van. Hazánkban a Kontron Hungary Kft. a PTC termékek hivatalos disztribútora. A Kontron kollégái nagy szakértelemmel, segítőkészséggel és mindig reszponzív módon segítik munkánkat, legyen szó műszaki támogatásról (pl. licenckulcsok kezelése) vagy különféle tervezési kérdésekről.

 5. Creo használata

A Creo használatával készített renderképek és -videók.

  6. Csapat támogatása

A BME Aerospace Team munkája követhető közösségimédia-felületeiken:

A csapat örömmel fogad további támogatásokat is, erről bővebb leírás weboldalukon található:

Készítette: BME Aerospace Team – 2022

További információk: www.snt.hu/ipar40

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top