Blogsorozatunkban az SAP vállalatirányítási rendszer microsoftos környezetben történő használatának lehetőségeit szeretném bemutatni.

I. rész: SAP rendszer a Microsoft felhőből

A két cég stratégiai partnerségének alapjai immár több mint 20 évre nyúlnak vissza, amikor 1993-ban Bill Gates, a Microsoft-, és Hasso Plattner, az SAP egyik társalapítója megkötötték az első együttműködési szerződésüket, hogy kölcsönösen ki tudják használni szinergiáikat. A két cég együttműködése először adatbázis kezelés szinten valósult meg: az SAP rendszereket MS-SQL adatbázison is elérhetővé tették. Később, 10 éve, azaz 2005-ben vezették be a két gyártó termékeit a felhasználók számára is integráló megoldásukat, a „Duet Entreprise”-t. Ennek segítségével lehetővé vált az SAP rendszer adatainak közvetlen használata a nagyvállalati környezetben széles körben elterjedt Microsoft Share-Point kollaborációs portálon.

Ezeket, a vállalatok által is sikeresnek ítélt integrációkat folytatja tovább ma is töretlenül a két cég, a piaci trendeknek megfelelően, immár a felhőszolgáltatások, a mobil és egyszerűsített IT megoldások területein.

Egy éve, 2014 májusában, a két szoftvergyártó óriás a globális hosszútávú együttműködésüknek további kiterjesztéseként bejelentette, hogy az SAP rendszer használata a Microsoft Azure felhőszolgáltatásaként is elérhető lesz. Továbbá olyan új közös megoldásokat fejlesztenek, amelyeknek segítségével az SAP-val a felhasználók a megszokott Microsoft környezetből (Windows 8 alkalmazások, Excel, Word, Outlook, és további Office eszközök) is egyszerűen és közvetlenül tudnak dolgozni. A vállalatirányítási rendszer adataihoz bárhonnan és tetszőleges eszközön (Windows PC, tablet vagy mobiltelefon), valós időben tudnak hozzáférni, akár az SAP hagyományos felületeire történő bejelentkezés nélkül is.

A hazai piacon az SAP és a Microsoft partnerként egyedülálló Kontron -ben kollégáimmal az SAP 2014 szeptemberi siófoki rendezvényén volt szerencsénk bemutatni ezeket az új lehetőségeketKozos-eggyuttmukodes-az-on-sikereert

Nézzük most meg így egy év távlatában, hogy mik a tapasztalataink, mi is történt azóta a hazai gyakorlatban ezeken a területeken?

SAP rendszer használata az Azure-ból

Cégünk, a hazai piacon egyedülálló módon, a saját nevében nyújtja a Microsoft Azure szolgáltatásait, így SAP partnerként már a kezdetektől fogva elköteleztük magunkat, hogy az SAP megoldásait az ügyfeleinknek Azure-ból tudjuk biztosítani. Az SAP rendszereknek Azure-ból történő használatával az elmúlt egy évben elsősorban azoknál az ügyfeleiknél tudtunk komoly üzleti sikereket elérni, ahol változó igények merültek fel a rendszerek elérhetősége, teljesítménye vagy kapacitása kapcsán.

Ezekre tipikus felhasználási példák voltak:

  • az SAP rendszer upgrade-ek
  • az oktatások
  • a fejlesztői és teszt környezetek
  • a demó környezetek
  • az archív rendszerek kialakításai.

Ezekben az esetekben ugyanis az átmenetileg megnövekedett hardware igények saját infrastruktúrából történő biztosítása az átálláshoz szükséges, de amúgy felesleges hardware kapacitások beszerzésével, majd fenntartásával, annyira költséges és időigényes lenne, hogy egyértelműen kimutathatóak a rugalmas felhőszolgáltatások költség- és időmegtakarításai.

Már meglévő, éles SAP rendszerek felhőből történő teljes kiváltására természetes módon nem merült fel igény, hiszen az ehhez szükséges infrastruktúra, szerverek stb. már rendelkezésre állnak a cégeknél. Az olyan új SAP megoldások bevezetésére azonban, mint pl. az SAP „nyitását” lehetővé tévő Netweaver Gateway rendszerek – melyeket részletesen a blog következő részében fogok ismertetni – , már igény merült fel az Azure-ból történő „hibrid”, az ügyfelek meglévő saját on-premise rendszere mellett, és azokkal összekötött üzemeltetésére.Kihivasok-SAP-futtatas-sajat-adatkozpontban

 

A rendszer upgrade-ek során a párhuzamosan működő régi és új rendszerek futtatásához, az új funkciók kiteszteléséhez, stb. átmenetileg megtöbbszöröződő hardware igényeket ügyfeleink beruházás nélkül, használati idő alapon történő díjfizetéssel tudják kielégíteni az Azure-ból. Az upgrade-ek végén lehetőség nyílik továbbá arra is, hogy a régi SAP rendszereiket kompletten a felhőben „archiváljuk”. Minimális adattárolási díj megfizetése mellett a teljes SAP rendszert olyan módon tudjuk eltárolni az Azure-ban, hogy szükség esetén azt bármikor, néhány perc alatt újra lehessen indítani, ha valamiért szükségessé válna a korábbi archivált SAP rendszerbe a belépés.

Az SAP-t használó vállalatoknak ugyanígy a rendszereik biztonsági másolatait is az Azure-ban hozhatják létre, melyekre havária esetén szinte azonnal megtörténhet az átállás, megspórolva ezzel a saját backup rendszerek teljes beruházási és karbantartási költségeit.

A néhány napos/hetes oktatásokhoz a már meglévő rendszerek felhőbe történő „klónozásával” ráadásul igen rövid idő alatt elő tudjuk állítani az oktatásokhoz szükséges számú rendszert. Ebben az esetben is a hosszú időt igénybe vevő, és költséges hardware beruházás és telepítések nélkül, használat arányos díj megfizetése mellett tudjuk biztosítani a felhőből az oktatás idejére a szükséges rendszereket.

A rendszerek klónozásával az új fejlesztések/funkciók kipróbálására a fejlesztői és teszt környezetekben is gyors és olcsó lehetőség biztosíthatunk. Illetve, – többek között mi is – házon belül a Kontron -nál, a felhőn keresztül bárhonnan biztonságosan elérhető SAP demó környezeteinket csak a fejlesztések és bemutatók idejére használjuk, mindig a megfelelő erőforrás biztosításával, az ehhez csak ideiglenesen szükséges hardware-ek fenntartása nélkül.

Elonyok-SAP-futtatas-Microsoft-Azure-kornyezetben

Az SAP megoldásainak Microsoft Azure-ból történő igénybevétele azonban nemcsak a „hagyományos értelemben” vett felhőszolgáltatások előnyeit hordozza magában (mint pl. az Amazon Webservice SAP szolgáltatásai) hanem teljes integrációt is biztosítanak a Microsoft termékeket használó ügyfeleknél.

Hogy a gyakorlatban hogyan is működik ez az integráció, hogyan tudunk az SAP adatokkal Microsoft-os környezetben hatékonyan dolgozni, a blogom következő részében fogom majd részletesen bemutatni.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top