A tavaly nyári megjelenést követően a StorSimple 8000-es sorozatának első jelentős szoftverfrissítését adták ki a héten, amely a javítások mellett sok újdonsággal is felruházza fizikai eszközünket. 

Software-updates-snt

A hivatalos release notes itt olvasható.

Az alábbiakban összefoglalom a frissítés újdonságait.

  • Migrációs funkciók biztosítása a régebbi StorSimple 5000 és 7000 sorozatú eszközökhöz: Lehetővé válik teljes „felhőkonfigurációk” mozgatása StorSimple 8000 fizikai vagy StorSimple 1100 virtuális eszközökre. Ez magában foglalja a felhő storage-ok beállításait, a kiosztott diszkeket, hozzáférési jogosultságokat, korábban készített pillanatképeket és mentési szabályokat.
  • StorSimple elérhetőség az Azure Government Portal-on: Ez az újdonság esetünkben nem releváns, leginkább csak információ jelleggel bír, ugyanis ez az amerikai kormány szervezetei számára fenntartott, fizikailag, hálózatilag és szolgáltatásaiban is szeparált adatközpontokra vonatkozik. (https://manage.windowsazure.us/)
  • Más, Microsoft Azure-tól különböző felhőszolgáltatók támogatása: Amazon S3, Amazon S3 Reduced Redundancy Storage, HP és OpenStack (beta) szolgáltatások támogatottak.
  • Új Azure Storage API használata: A Storage szolgáltatás 2008-as megjelenése óta rengeteg új funkció jelent meg az azóta kiadott frissítésekben. 2015. december 9-én a 2012. február 12. előtti API verziók eltávolításra kerülnek, így szükségessé vált a StorSimple által használt API módosítása is.
  • Zone Redundant Storage (ZRS) támogatása: A legkésőbbi Storage API használatának köszönhetően elérhetővé válik a Zone Redundant Storage (ZRS) használata is. Ez az LRS és GRS közti kompromisszum, az adatok 3 példányban kerülnek tárolásra 2 vagy 3 különböző létesítményben alapértelmezetten régión belül, de elképzelhető, hogy két külön régióban.
  • Továbbfejlesztett diagnosztika: Új frissítési varázsló több visszajelzéssel a felhasználó felé, illetve új diagnosztikai parancsok (cmdlets) a hálózati problémák felderítéséhez.

A frissítési folyamat csak abban az esetben végezhető el automatikusan az Azure portálról, amennyiben a DATA 0 hálózati interfészen kívül nincs beállítva máshol átjáró (gateway).

Ezt az alábbi esetekben lehetséges:

  • Csak a DATA 0 interfészt használjuk a felhő storage-ok elérésére és a szervereink és StorSimple eszközünk interfészei ugyan abban az alhálózatban találhatóak.
  • Ha a szervereink és StorSimple eszközünk interfészei nem ugyan abban az alhálózatban találhatóak, minden szerver eléri a neki kiosztott lemezeket a DATA 0 interfészen, így a frissítés idejére letiltható a többi interfész. Kiesés így nem lesz, csak teljesítménycsökkenés.

Sajnos ez leszűkíti az ilyen jellegű frissítés lehetőségét, de szerencsére az új szoftververzióban ezt a problémát orvosolják, így most találkozunk utoljára a korlátozással. Ennek ellenére, ha nem szeretnénk a frissítést külön letölteni, majd azt PowerShell segítségével telepíteni, akkor szolgáltatáskieséssel (interfészek tiltása) megoldható a portálról történő frissítés.

A frissítés lépéseiről részletesen itt olvashattok.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top