Ebben a cikkben egy rövid betekintést olvashat a robotok programozásáról, valamint arról, hogyan segít a Visual Components az offline programozás (OLP) korszerűsítésében. Megemlítünk néhány ehhez szükséges alapvető funkciót, és bemutatjuk magát a folyamatot is.

Az offline programozó (OLP) szoftverek az évek során sokat változtak. A technológia, ami egykor a legtöbb gyártó cég számára túl drága és komplex volt, mára már fejlettebb, elérhetőbb és sokkal könnyebben használható. Az OLP szoftverek használata az automatizálási beruházások során időt spórol meg, javítja a termelékenységet és segít a gyártóknak a költségcsökkentési lehetőségek felismerésében.

A robotok programozásának áttekintése

A robotok programozása az a folyamat, melynek során a robotot különböző feladatok megoldására tanítjuk meg. Az ipari robotok programozhatóak „online” módon, azaz a gyártási környezetben, vagy „offline”, azaz a gyártási környezeten kívül. A robotok programozásának két fontos módja a robot betanítása valamint az offline programozás. A tanítási eljárás során egy vezérlő panel segítségével minden egyes munkafázisban manuálisan mozgatják a robot karján lévő végberendezést a különböző pozíciókba és irányokba. A releváns konfigurációkat rögzítik, majd pedig ezek alapján készül el a robot programja, ami parancsok használatával végigvezeti a robotot a rögzített pozíciók sorozatán.

Az OLP eljárás 3D adatokat használ a robot és a gyártócella virtuális modelljének létrehozására. A szimuláció használatával a felhasználónak lehetősége nyílik a robot virtuális betanítására. Köszönhetően annak, hogy az OLP egy számítógép alapú megközelítés, amely digitális modelleket és fejlett szimulációt alkalmaz, sokkal gyorsabb és pontosabb, mint az online programozás. Több, az OLP-hez használt termék, mint a Visual Components, olyan funkciókkal is rendelkezik, melyek az OLP folyamatot lényegesen egyszerűbbé teszik.

A robotok tanítása a visual compnents használatával

A Visual Components Premium használatával az ipari robotok által kivitelezhető tevékenységeket és rutinokat hozhat létre. Ez megoldható a robot pozíciók virtuális betanításával vagy egy görbületkészítő eszköz (curve-teaching tool) használatával, mely segít megtervezni a robot útvonalát. Valószínűleg Ön a robot programjának megtervezésekor e két lehetőség kombinációját fogja alkalmazni. AVisual Components-ben bemutatott új funkció, a curve-teaching tool, nagymértékben leegyszerűsíti a robot útvonalának betanítását. A következőkben bemutatjuk Önnek a curve teaching tool funkciót, valamint annak használatát.

Az útvonal ismertetése során a Visual Components-en belül leírjuk azon pozíciók sorozatát, amelyeket a robotnak a kijelölt útvonal során követnie kell. Az applikációtól függően (fémdarabok kiálló részeinek eltávolítása, tömítés, ívhegesztés) a robot programja tíz vagy akár több száz pozíció meghatározásából is állhat. Ezekhez a folyamatokhoz robot programot tervezni időigényes feladat, főleg akkor, ha minden egyes pozíciót egyesével kell betanítani.
A curve teaching tool a robot útvonalának automatizálásával egyszerűbbé teszi ezt a feladatot. Elemzi a tárgy geometriáját, útvonal előrejelzéseket és javaslatokat készít, majd automatikusan létrehozza a „statement”-et a robot programkódjában.

Ennek kulcsa a virtuális topológia, azaz egyfajta tárgyfelismerő funkció a Visual Components-en belül. Amikor a CAD modell bekerül a Visual Compnents-be, annak 3D geometriai motorja elemzi a modellt, majd rendszerezett adatokat szolgáltat a geometria felszínéről, görbületeiről és görbületi hurkairól. A curve-teaching tool ezeket az adatokat használva hozza létre az útvonal előrejelzéseit és javaslatait.

A virtuális topológia szolgáltatásként is elérhető a topológiai API-n keresztül, így a vásárlók személyre szabott útvonaltervező és betanító eszközük gyártására is használhatják. Ez különösen azon felhasználók számára fontos, akik a cégük személyre szabott gyártási folyamatához szeretnének útvonaltervező eszközt létrehozni.

Összegzés

A Visual Components Premium-ban megtalálja az OLP gyorsabbá és könnyebbé tételéhez szükséges fejlett funkciókat és lehetőségeket, valamint a robot programozását és új gyártócellák létrehozását biztosító gazdaságos megoldásokat is. Az olyan funkciók, mint a Virtuális topológiai API vagy a curve-teaching tool segít egyszerűsíteni és felgyorsítani a robot útvonalának betanítását. A Visual Components, nyitott architektúrája miatt egy nagymértékben személyre szabható és erőteljes platformként van jelen az OLP megoldások létrehozásában, valamint erősíti a gyártás sok területén használt OLP eszközöket. Ismerje meg az OLP partnerei (Delfoi és Octopuz) által fejlesztett termékeket!

Amennyiben érdekli a curve-teaching tool működése, nézze meg ezt a videót!

Szeretné megtudni hogyan használhatja a Visual Components szoftvert a gyártási munkafolyamatának felgyorsítására és hogyan nyerhet meg több beruházást a gyógyszeripari csomagolás területén? Lépjen kapcsolatba velünk, hogy egy személyre szabott demóhoz jusson!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top