Hogyan segíthet egy automatizált étteremszerű környezet szimulációja abban, hogy a hallgatók megértsék a szimulációban rejlő lehetőségeket?

A 10 000 hallgatóval rendelkező Hochschule Hannover – University of Applied Sciences and Arts (HsH) – 60 akkreditált képzést kínál, melyek a tantárgyak széles skáláját fedik le. A folyamatmenedzsment és a használhatósági mérnöki ipar 4.0 témakör egyik kurzusa segít megtanítani a leendő mérnököket arra, hogy a miként kapcsolják össze a technológiát, a folyamatokat és az embereket egy produktív, automatizált és sikeres gyári környezetet létrehozása érdekében.

A kurzushoz egy laboratórium is tartozik, ahol a hallgatók virtuális környezetben, fejlett szoftverekkel gyakorolhatják az Ipar 4.0 elméleti részét.

A HsH 2018-ban vásárolta meg a Visual Components szoftvert, hogy segítse a termelési környezet valós idejű szimulációját.

Étteremszerű környezet szimulálása – rétegről rétegre

A program egyik legfontosabb feladata az, hogy a diákok hozzanak létre egy olyan webshopot, ahol étteremszerű környezetben lehet hamburgereket rendelni. A diákok Python kódot használva dolgozzák fel a webshopból érkező rendeléseket, és minden diák projektje OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture) segítségével tud kapcsolódni a szimulációhoz.

A hallgatók a Visual Components szoftvert használják a virtuális üzembe helyezési élményhez, főként ehhez tartoznak a folyamatok beállításához és végrehajtásához kapcsolódó feladatok. A szoftver használatával a hallgatók virtuálisan, valós időben szimulálhatnak egy termelőüzemet, és a programozástól a vezérlésig mindent megtapasztalhatnak.

Teljes körű virtuális üzembe helyezési tapasztalat

A HsH főként az OPC UA interfész miatt döntött úgy, hogy integrálja a Visual Components szoftvert az oktatásba, mert ezzel az interfésszel több géphez is hozzá lehet férni, nem csak egy robotvezérlőhöz. A koncepció a kezdetektől fogva megvolt, és a szoftver tökéletesen illeszkedett a program igényeihez. Emellett a lehetőséget, hogy több hallgató is hozzáférhet egy 3D-s élményhez és megnézheti ugyanazt a gyártó létesítményt, amelyen dolgoznak, a tanfolyamot vezető személyek és a hallgatók egyaránt nagyra értékelték.

“A Visual Components teljes virtuális üzembe helyezési élményt nyújt” – mondja Dr.-Ing. Jens Hofshulte, az Ipar 4.0 folyamatmenedzsment és használhatósági mérnöki tanfolyam igazgatója. “Előny, ha a szimulációhoz távvezérlési hozzáféréssel rendelkezünk, így lehetőségünk nyílik egy valós gyári környezet távoli programozására és vezérlésére. Az ilyesmit megtapasztalni valóban egyedülálló.”

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top