iOS eszközökön már régóta elérhető a Single-App mód, amely lehetővé teszi, hogy az eszközön – legyen az iPad vagy iPhone – csak egy és csak az az egy applikáció fusson. 
Ennek Androidos megfelelője, a Samsung KIOSK mód, amely, ahogy a nevéből is kiderül, csak Samsung termékek esetén érhető el. Az iOS Single-App módhoz képest itt lehetőség nyílik a KIOSK mód bekapcsolásakor több applikáció kiajánlására is. Az Admin Portálon keresztül bármikor módosíthatjuk, bővíthetjük vagy szűkíthetjük a listát.

Az Android operációs rendszer térhódításával együtt érett meg az igény arra, hogy az Android operációs rendszer a (nagy)vállalati kultúra része legyen, illetve hogy a funkciók gyártótól függetlenül, egységesen legyenek elérhetők az eszközökön. Ennek első lépése az Android for Work debütálása volt 2014-ben, mely az Android 5-ös verziójával (Lollipop) jelent meg. Az Android 6.0 (Marshmallow) 2015-ös megjelenésével kötelezték a gyártókat arra, hogy integrálják operációs rendszereikbe az általánosan szükséges EMM (Enterprise Mobility Management) API-kat. Ezzel a lépéssel megtörtént az egységesítés is, így minden Androidot futtató eszköz egységessé vált az EMM szemszögéből. 2016-ban megszületett az Android Enterprise név, ami már jobban fedi a valódi felhasználás jellegét.

Az új névvel együtt számos funkció jelent meg, így többek között az Android KIOSK Mode Policy beállítás is. Ez lehetővé teszi a KIOSK mód bekapcsolását a nem Samsung eszközökön is. A szolgáltatásokat tekintve közel azonos, sőt bizonyos értelemben több is a korábban említett Samsung KIOSK módnál.

Maga a konfiguráció létrehozása nagyon egyszerű. Az eszközt úgy kell bevonni az EMM rendszerbe, hogy bekapcsoljuk rajta a Device Owner módot, majd az elkészített KIOSK biztonsági házirendet hozzárendeljük az eszközhöz. Amint érvényre jut, az eszközön már csak az engedélyezett applikációk láthatók és érhetők el. Egyetlen előfeltétel, hogy Android 6.0 vagy frissebb operációs rendszert futtasson az eszköz.

Mire tudjuk ezt használni a mindennapokban? Pár példa a felhasználási körök közül:

  • Nem névhez kötött (staféta) eszközök
  • Célhardverek, ahol a felhasználás szigorúan korlátozott bizonyos funkciókra
  • Ügyféltájékoztató eszközök

Forrás: https://bayton.org/docs/enterprise-mobility/android/what-is-android-enterprise-and-why-is-it-used/

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top