Egyszerűen skálázható, agilis és globális elérésű üzleti alkalmazások. Manapság egyre többször találkozunk ezen igényekkel, ha egy alkalmazás bevezetésekor annak képességeiről esik szó. A leggyakoribb igények között szerepel továbbá a kliens oldali multi-platform támogatottság (Android, iOS, Windows Phone, Mac OS X, Windows 7, Windows 8 stb.), a mobil munkavégzés által felvetődő adatbiztonság megfelelő kezelése, valamint a kezdeti költségek minimalizálása és használat alapú alakítása.

A Microsoft 2013. nyarán tette elérhetővé Remote Desktop Services (RDS) szolgáltatását Azure platformon. Azóta van lehetőségünk Infrastructure as a Service (IaaS) alapokon, virtuális gépek formájában olyan RDS infrastruktúrát építeni, amely az Azure előnyeit kihasználva publikálja üzleti alkalmazásainkat.

Mit is jelent ez pontosan?

Alkalmazásainkat bárhonnan elérhetővé tehetjük egy szerver infrastruktúrán keresztül. A felhasználók a készülékeiken (mobiltelefon, táblagép, otthoni laptop) telepített kliens segítségével a szerver erőforrásait használva dolgozhatnak az ott telepített alkalmazásokkal. Felhasználói élményben két lehetőségünk van.

  • Klasszikus „Remote Desktop” alapú használat, ahol a szerverre bejelentkezve egy munkaasztalt kapunk és az ott elérhető alkalmazásokat igény szerint használhatjuk.

Klasszikus-Remote-Desktop-alapu-hasznalat

  • A „Remote Desktop” élmény sok esetben felesleges és megnehezíti a felhasználók életét, például ha az alkalmazásokat egy mobiltelefonról vagy táblagépről futtatják. Sokkal egyszerűbb, ha a távoli munkavégzés során a kívánt alkalmazásra kattintva csak annak munkafelülete jelenik meg, mintha azt helyben futtatnánk. Ekkor beszélünk „RemoteApp” megoldásról.

Microsoft-Remote-Desktop-DemoAPP

Microsoft-Remote-Desktop-ipod

Adataink biztonságban vannak, hiszen nem a végponti eszközön, hanem a szerveren, vagy a szerverrel kapcsolatban lévő infrastruktúrán tároljuk őket. A végponti eszköz minden esetben csak az RDS klienst futtatja, ami a megjelenítésért felelős.

Alkalmazásaink elérhetőek minden főbb platformról. Az eléréshez szükséges Microsoft Remote Desktop alkalmazás elérhető Android, iOS, Windows Phone, Mac OS X, Windows 7, Windows 8 platformokon.

Használat alapon fizetünk a minden szempontból hibatűrő infrastruktúráért. A kiszolgáló környezet az Azure-nak köszönhetően vertikálisan, horizontálisan és időben is skálázható. Minden esetben csak a használt kapacitásért fizetünk, a számlázás perc alapon történik.

Lehetőségünk van a felhőben telepített RDS infrastruktúránk összekötésére saját adatközpontunkkal, így kialakítva egy hibrid környezetet, amelyben a felhasználók dinamikus számát és számítási igényeit a felhőből szolgáljuk ki, míg az munkavégzéshez szükséges adatokat saját adatközpontunkban tároljuk.

A felhasználói azonosításhoz használhatóak a vállalati címtárban nyilvántartott felhasználók.

Az Azure alapokon nyugvó Remote Desktop Services megoldás egy remek lehetőséget nyújt a mobil munkavégzés megvalósítására IaaS alapokon. Ez azt jelenti, hogy az operációs rendszer és az azon futó komponensek teljes menedzsmentje továbbra is a mi kezünkben marad. Mi felelünk például az RDS környezet konfigurálásáért, méretezéséért, az operációs rendszer frissítésekért, valamint a hibatűrő infrastruktúráért.

RemoteApp – alkalmazás platform

Az RDS megoldásokat tovább gondolva, az ügyfelek helyzetét tovább könnyítve a Microsoft 2014. májusában bejelentette Azure RemoteApp szolgáltatásának előzetes („Preview”) elérhetőségét, amely 2014. decembere óta már általánosan („General Availibility”) is elérhetővé vált. A Microsoft Azure RemoteApp egy olyan alkalmazás platform, ami az RDS infrastruktúrában megvalósított RemoteApp élményét nyújtja, infrastruktúra karbantartási feladatok nélkül, annak minden előnye mellett. A szolgáltatás hibatűrését és skálázását a Microsoft biztosítja 99,9%-os rendelkezésre állás mellett. Az ügyfeleknek csak az alkalmazások megfelelő konfigurációjával kell foglalkoznia.

AzureRemoteApp-Alkalmaza-Platform2

A RemoteApp szolgáltatás létrehozásakor szintén lehetőségünk van hibrid telepítésre, ahol az alkalmazások számítási igényeit a felhőből szolgáljuk ki, míg az munkavégzéshez szükséges adatokat saját adatközpontunkban tároljuk. A felhasználói azonosításhoz használhatóak a vállalati címtárban nyilvántartott felhasználók, valamint beállíthatunk többfaktoros hitelesítést, amely a felhasználó/jelszó páros ismerete mellett kötelezővé teszi egy alternatív hitelesítési mód használatát (például SMS-ben kapott jelszó).

Az Azure RemoteApp szolgáltatás költségének elszámolása havi rendszerességgel történik, ára pedig a szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számától függ. Jelenleg két méretben elérhető: Basic és Standard.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top