2018. május 16-17-ével ismét megrendezésre kerül a MobileIron Live! Berlinben. A MobileIron évente megrendezésre kerülő ügyfél és partnerrendezvénye először 2017-ben jött át az Atlanti Óceán innenső partjára, és a nagy sikerre való tekintettel a kétnapos rendezvényt változatlan helyszínen, de vadiúj tartalommal tartják meg. Az írással, a MobileIron rendszerrel vagy a mobil biztonsággal kapcsolatos általános kérdéseket szívesen várjuk az mdm@snt.hu e-mail címre!

2017-ben június elején vettem először részt a MobileIron Live! eseményen, melyet Berlinben tartottak meg a Motorwerk nevű helyszínen. Ez az épület egy óriási ipari komplexum része, melyet még a 20-dik század elején építettek és főként elektromotorok gyártására specializálódott. Az épület egészen a berlini fal leomlásáig üzemelt, a ’90-es kezdetén pedig a német techno színtér születésében volt szerver része mint koncert helyszín. Mivel közel 90m az épület hossza, a belső terét igény szerint a rendezvényeknek megfelelően lehet kialakítani – melyet a Live szervezői ki is használtak.

Helyszín

A fenti videón is látszik, hogy milyen méretekkel rendelkezik a bemutatótér, és hogy a rendezvény szervezői hogyan is használták ezt ki: az épület hosszában a földszinten két oldalon 3-3 előadó „tér” került kialakításra. Emellett a galéria egyik oldalán még 4 másik előadó tér, a másik oldalán pedig különböző partner cégek standjai helyezkedtek el. A standok a földszinti rész kb. harmadát is elfoglalták, helyet adva összesen kb. 15 partner cég számára. A kb. 10 előadó téren párhuzamosan mentek az előadások! És hogyan oldották meg, hogy ne zavarják egymást az egymás melletti előadások? Mindenki számára a regisztrációnál biztosítottak egy rádiós vevőt fülhallgatóval, amelyet aztán a megfelelő csatornára állítva az adott helyszín hangjait hallhattuk. Ez lehetőséget adott arra is, hogy az egymás mellett lévő előadások között váltogassunk – ha valamelyik nem tetszett vagy már ismert témáról beszéltek, könnyen át lehetett váltani a szomszédos előadásra, így sokan le sem ültek, hanem csak cirkáltak, addig keresve a megfelelőt, míg az meg nem lett.

Mindezt segítették néhány kreatív technikai megoldással is: az egyik ilyen a már IT-konferencia standarddá váló rendezvény-specifikus app. Az Android és iOS rendszerekre elérhető alkalmazást már hetekkel korábban le lehetett tölteni, az egész rendezvény programja kereshető volt benne és akár előre be is lehetett állítani, hogy melyik előadásokon kívánok részt venni. Aztán az applikáció minden általunk előre bejelölt előadás végén felkért bennünket az előadás értékelésére is, amire a rendezők úgy próbáltak motiválni, hogy a válaszadók között a rendezvény végén kisorsoltak egy drónt. Emellett az alkalmazás segítségével a rendezvényre regisztráltak névsorában is kereshettünk ismerősöket vagy akár szerezhettünk újakat is.

A másik nagyon jópofa megoldás az úgynevezett Poken használata volt. Egy személyre szóló kicsi kéz alakú nyakbalógót kapott mindenki, melyet NFC-chippel és USB-s csatlakozási lehetőséggel láttak el. Mindenkinek rajta volt alapból a saját kapcsolattartási adatai, melyet egy érintéssel átadhattunk bárkinek. Emellett az összes előadás helyszínén is volt előadásonként egy-egy kis kéz, melyet megérintve megkaptuk az előadás prezentációját, vagy éppen a workshopon bemutatott példa szkripteket, alkalmazásokat. Amellett hogy így csak a minket érdeklő anyagokat már előre ki tudtuk válogatni, jó móka is volt „pacsizni” a régi/új ismerősökkel a Poken segítségével.

Előadások

Az előadások a földszinten jellemzően az egyirányú információ-átadásra koncentráltak: egy-két előadó bemutatott egy tágabb témát (pl. felhős hozzáférés-szabályozás, IoT management, MacOS management, GDPR, stb.), vagy egy konkrét termék konkrét eszközökön való Deep-Dive technikai workshopján vehettünk részt (pl. Win10 management Lenovo laptopokon, O365 elérés MobileIron Access-szel, stb.) A hallgatóság a technikai affinitásától függően választhatott ezek közül megfelelőt, és őszintén mondom, mindenki találhatott is ilyet. Akinek pedig nem volt kedve egész nap hallgatni, az felmehetett a galériára, ahol folyamatos kerekasztal-beszélgetések folytak a 4 helyszínen, és megoszthattuk egymással tapasztalatainkat, gondolatainkat az előre feldobott témákban egy szakértő moderátor vezetésével.

A fix programok mellett talán a leghasznosabbak mégis az ad-hoc beszélgetések, találkozások voltak – egy-egy ilyen alkalmával a MobileIron termék-menedzsereivel, belső support munkatársaival volt lehetőségem beszélgetni, és az ő oldalukról hasznos tanácsokkal, akár konkrét hibakeresési ötlettel láttak el, az én oldalamról pedig közvetlen visszajelzéseket sikerült adni.

Evés-ivás, szórakozás

Mivel a rendezvény során fontos a résztvevők ellátása, jó volt látni, hogy profin gondoskodtak erről is. A szünetekben állandóan működő pultoknál az üdítők és kávé/tea kínálat, a körbe-körbe cirkáló felszolgálóknál pedig szendvicsek és kisebb harapnivalók voltak. Az ebéd mindkét napon állófogadás jellegű volt, fél-önkiszolgáló módon. Az első este az előadások végeztével megnyitották az épület kapuit és a volt gyárudvarra kivonulva egy óriási grillpartin találtuk magukat, ahol aztán a sült hús, kolbász és mindenféle szabadon sült finomság várt minket, jóféle német sörök és borok társaságában. Az evés-ivás közben tánctársulat, utcai falfestők szórakoztattak bennünket. Volt egyéb szórakozási lehetőség is, például egy VR-szemüveggel ellátott „siklópálya”, melyen a bátrabbak – még a kaja előtt – mehettek egy kört. Az est zárása egy beltéri diszkó volt, melyen a szórakozást megfelelő koktélfelhozatallal tettek teljessé.

Utazás

A rendezvény résztvevői az előre ajánlott hotelek bármelyikében 10-20%-os kedvezménnyel szállhattak meg, és a Live! rendezői egy Shuttle-járattal az összes hotelből mindkét reggel beszállították a résztvevőket – itt sajnos van még hely fejlődésre, ugyanis a társaságból 4-5 ember lemaradt a buszról mindkét reggel, nem volt elég hely. Este a grillezős vacsora végeztével óránként indult busz az összes hotel felé, egészen a zárásig.

Összefoglalás

Mivel a rendezvény nem ingyenes, mindenkinek javaslom, hogy amennyiben van lehetősége oktatási/training keretet kérnie munkahelyén, erősen fontolja meg a MobileIron Live! eseményt,  május 16-17-én. 2017-es tapasztalat alapján az egyik legérdekesebb ügyfeleket célzó gyártói esemény volt, és előremutató, hasznos információkkal tértem róla haza.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top