Az ipari
digitalizáció
élvonalában

Az informatika, a technológia, a termelés és a logisztika összekapcsolásával az Ipari Digitalizáció létrehozza az üzleti folyamatok digitális konvergenciáját.

4.0

Kihívások az iparban
  • Nincs valós idejű gyártásütemezés.
  • A gyártó cégek nem tudják mérni a saját termelékenységüket.
  • Manuális adatrögzítések, melyek nagy hibaszázalékot eredményeznek.
  • Külső kényszerként megjelenő folyamatos minőségbiztosítás (ügyfelek felől).
  • Belső kényszerként megjelenő folyamatos költségcsökkentés (tulajdonosok felől).

Az Ipari Digitalizáció funkciói

Teljes eszközhatékonyság (OEE) mérése, javítása

A mai piaci versenyben elengedhetetlen a termelő eszközök maximális hatékonyságú üzemeltetése. Az eszközök teljes körű hatékonyságával beazonosíthatók a termelésben azok a problémás területek, amelyeknél késések, kiesések, illetve kisebb produktivitás figyelhető meg. A mérés során észlelt veszteségforrások visszaszorításával megnövelhető a termelés teljesítménye és megoldhatók a potenciális kapacitási problémák.

Valós idejű gyártásütemezés (MES)

A rendszer folyamatosan felügyeli, és valós időben ellenőrzi a gyártási folyamatot a gyártóberendezésektől (pl. fröccsöntő és CNC gépek, szerelősorok stb.) való folyamatos adatgyűjtésnek köszönhetően és hosszú távon tárolja is az adatokat. A vállalatirányítási rendszer integrációjával a gyártás ütemezéséhez olyan külső információkat is bevonhatunk, mint a készletgazdálkodás, logisztika, vagy akár az emberi erőforrások.

Prediktív karbantartás

A prediktív, azaz az előrejelző karbantartás során megbecsülhető, hogy adott gép- és termékparaméterek alapján az eszköz meddig használható meghibásodás nélkül. A meglévő információk alapján még a meghibásodás előtt megtervezhetők a szükséges alkatrészcserék, így egyrészt minimálisra csökkenthetők a termelés leállásával és újraindításával járó költségek, másrészt kiküszöbölhetők a váratlan állásidők, javítások és egyéb károsodások.

Intelligens termékek

Az intelligens termékek képesek egymással és környezetükkel is kommunikálni, saját működésükről és használatukról adatokat biztosítani. Az összegyűjtött adatok elemzése során olyan információkat adnak, melyek alapján lehetőség nyílik például a produktivitás növelésére, a prediktív karbantartásra és a gyártásoptimalizálásra. Ezek pedig hozzájárulnak a költségek csökkentéséhez és a profitabilitás növeléséhez.

Értéknövelt szolgáltatások

Az ügyfélnek nyújtott extra szolgáltatások nyújtásával – például kellékanyagok automatikus biztosítása, távoli felügyelet, életciklus nyomonkövetés – növelhető a versenyképesség, illetve az emelt szintű szolgáltatások új visszatérő bevételt generálhatnak.

Mérés, optimalizálás

A mérések során összegyűjtött és a valós idejű adatok figyelembe vételével könnyedén módosítható a gyártás bármelyik részfolyamata. A legnagyobb teljesítményre való optimalizálásnál a rendelkezésre álló erőforrások hatékony kihasználásával és ezek állásidejének minimalizálásával a gyártásban nagyobb pontosság, minőség és produktivitás érhető el.

Gyártósor „felokosítása”

A gyártósor „felokosítása” egyrészt az online kapcsolat nélküli eszközök hálózatra kapcsolásával, másrészt az intelligens technológiai megoldások integrálásával jár. Ezek nagy előnye, hogy a kinyert adatok alapján olyan gyártási problémákra derülhet fény, amelyeket az eddigiekhez képest hatékonyabban lehet korrigálni vagy megelőzni, ezáltal a cégek rugalmasságra, állandó minőségbiztosításra és versenyelőnyre tehetnek szert. A gépek „felokosítása” költséghatékonyabb megoldás az új berendezések beruházásánál. A helyigény nem változik, a dolgozók ugyanazon a gépen dolgoznak továbbra is, így a képzés követelménye és költsége is alacsonyabb lesz.

” Ennek a forradalomnak az alapvető és globális jellege értelmében minden ország,
gazdaság, szektor és ember hatással lesz rá. “

Klaus Schwab – a Világgazdasági Fórum (WEF) alapítója és elnök-igazgatója

Kérésére felmérjük, hogy az Ön cége a Digitalizációs Útiterv melyik szintjén áll. Rendszerintegrátorként segítünk az ipari cégek számára személyre szabottan kiválasztani azt az irányt, amellyel hatékonyságnövelést lehet elérni, és amellyel az Ipari Digitalizációnak köszönhetően valós versenyelőnyre lehet szert tenni. A 4. ipari forradalom igazi értéke nem az új technológiákban rejlik, hanem abban, hogy a meglévő technológiai megoldások integrálásával és az integrátorok közreműködésével az iparban jobb döntések, hatékonyabb folyamatok és új üzleti modellek szülessenek.

Ipari digitalizációval kapcsolatos szoftver megoldásaink

A Kontron Hungary Kft.

150 fős szakértői csapata a Kontron Csoport tagjaként megbízható IT megoldásokat nyújt az ipar számára az ipari menedzsment, automatizáció, Internet of Things (IoT), Ipar 4.0 területeken, valamint az adatközponti, IT hálózati, IT biztonsági, felhő, CAD/CAM/PLM és ERP megoldásaival.

Kapcsolódó blogbejegyzések

Scroll to Top