Csúcstechnológiai tűzijáték

Zsúfolásig megtelt a Kongresszusi Központ Bartók terme a Kontron novemberi ipari digitalizációs rendezvényén. A résztvevők betekintést nyerhettek a legújabb technológiákba és ki is próbálhatták azokat az aulában berendezett Okos Gyárban.

Utolsó lehetőség örök használatú Creo vásárlására december 20-ig!
Minden második Creo féláron!

Az ipari digitalizáció nem egy választható út. Ez az egyetlen út.

Az ipari digitalizáció alapjaiban változtatja meg a világunkat. Ma még el lehet valahogy boldogulni a hagyományos tervezési, gyártási, szervizelési módszerekkel – lokálisan. Pár éven belül viszont a piac ki fogja rostálni azokat a gyártókat, amelyek nem maximalizálják a hatékonyságukat. Akik viszont most lépnek, még versenyelőnyt szerezhetnek a többiekkel szemben.

„Vigyázó szemetek Kínára vessétek!”

Európában Industry 4.0, az USA-ban Smart Manufacturing, Kínában China 2025 névre hallgatnak a digitalizációt elősegítő, hasonló kormányzati programok. Mivel az Industry 4.0-val már „tele van a padlás”, ezért a rendezvényen az elsőszámú partnerünk, a PTC képviselője érdekességképpen a kínai programot ismertette röviden. Ha más nem is, ez mindenképpen megszólaltatja a vészcsengőt minden előrelátó európai ország és cég számára. Az ottani modernizációs program rendkívül ambiciózus, amiben a gyártás hatékonyságára, a zöld technológiákra és az ipar kulcs területein megvalósítandó innovációkra helyezték a fő hangsúlyokat. Erőteljes központi akarat, 1,5 milliárd fogyasztó és több mint egy milliárd dolgozó verhetetlennek tűnő elegyet képez. Ha ez a program végrehajtásra kerül – miért is kételkednénk ebben – fel fogja billenteni az utóbbi évtizedekben kialakult erőviszonyokat. Az egyetlen védekezést az ipar digitális transzformációjának felgyorsítása jelentheti a magyar cégek számára.

Az Okos Gyárban

Technológiai étlap – Kontron cLEAN módszertannal

A bemutatott gyakorlati megoldásokkal a Kontron egy átfogó technológiai étlapot kínált fel a megjelentek számára. Mivel minden cégnek eltérőek az adottságai, ezért először is azonosítani kell a konkrét cég számára legnagyobb előnnyel kecsegtető és ugyanakkor leggyorsabban bevezethető új technológiákat. Komoly kihívást jelent a cégvezetők számára, hogy úgy modernizálják a gyártásukat, hogy közben fenntartják a folyó projektek kiszolgálását is.

Ehhez nyújt hathatós támogatást a FOCUS-on ismertetésre került Kontron cLEAN módszertan és az arra alapuló gyors audit eszköz. A cLEAN a Kontron 25 éves tapasztalataira és a PTC eszközeire épül. A LEAN módszert a cégek többsége sikeresen alkalmazza a gyártás területén. Ezt terjesztette ki a Kontron a termékfejlesztés világára is, így holisztikusan, a cég egészét áttekintve, annak tervezési, gyártási, logisztikai rendszereit együtt kezelve képes megoldásokat megfogalmazni és kialakítani a megrendelőkkel szorosan együttműködve. A módszertan moduláris, és az egyik fő jellemzője, hogy a céges vezetők, kulcs szereplők idejével maximálisan takarékoskodva tud gyorsan felmérést végezni. A Kontron a legkorszerűbb informatikai rendszerek ismeretében javasol konkrét, megvalósítható megoldásokat, legyen szó CAD, PLM, ERP, MES, IIoT rendszerekről.

ThingWorx – a legátfogóbb IIoT platform

A rendezvényen bemutatásra került a világ vezető IIot platformja, a Thingworx, ami készen kínálja a kiforrott, skálázható és biztonságos IIoT technológiát a gépi és emberi adatok automatizált gyűjtéséhez valamint a különböző szigetszerű IT rendszerek gyors összekapcsolásához (middleware). Számos alkalmazási lehetőséget ismerhettek meg a látogatók:

  • OEE pár nap alatt– röntgen felvétel a gyárról
  • Digitális ikerpáralkalmazása a termékfejlesztésben. Tervezés tényekre alapozva feltételezések helyett.
  • Prediktív szerviz: a költséges, előre nem látható leállások megelőzése.

Augmented Reality – a valóság új dimenziója

A piaci elemzők szerint az ipari kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) a közeljövő legnagyobb új informatikai ága lesz. A PTC Vuforia AR (régebbi nevén ThingWorx Studio) fejlesztő eszköze a világ messze legelterjedtebb ipari AR megoldása. Ennek a rendszernek is sokrétű alkalmazási lehetőségeit mutatták be a Kontron szakértői.

  • Felhasználói termék ismertetők újszerű készítésevégfelhasználók számára. A Daimler és a Renault már alkalmazza a technológiát. A járművek használatát a Vuforiával készített AR élményeken keresztül ismerhetik meg a vásárlók. Ezt az érdeklődők az Okos Gyárban ki is próbálhatták a 77 Elektronika által a Kontron számára biztosított orvosi analizátor berendezéshez készített AR karbantartási rendszeren keresztül.
  • Ismétlődő feladatok betanítása(pl. szerelősori munkafázisok) 30-40%-kal hatékonyabban
  • Digitális bemutatóközpontoklétrehozása, ahol egy cég teljes termék kínálatát bemutathatja és az érdeklődők, vásárlók tetszőleges termék konfigurációkat is kialakíthatnak a maguk számára. Egészen új szintre emeli a cégek kereskedelmi és marketing megjelenését. Különösen nagy hatású a rendszer, ha a Microsoft Hololens okosszemüvegen keresztül tekintjük meg a holografikus élményeket.
  • Távsegítség Vuforia Chalk A szoftverrel végtelenül egyszerűvé válik a távoli szerviz. Az okostelefonra letöltött app-on keresztül chat-elhet a segítséget kérő a szervízközponttal, ezen felül pedig megoszthatja a kameráján keresztül látott környezetet a szervízessel, aki arra firkálva mutathatja meg a megoldást. Ezzel az eszközzel növelhető a vásárlói elégedettség, és csökkenthető a szervizelés költsége, mivel a legtöbb esteben nem szükséges a helyszíni kiszállás a probléma megoldásához.

Visual Components – modern gyár és robot szimuláció

A rendezvényen debütált Magyarországon a Visual Components gyár- és robotszimulációs megoldás. A Kontron ez év augusztusában vált a szoftver magyarországi képviselőjévé. A Visual Components-et a 2017-ben felvásárolta a KUKA. A tőkeerős, a szakmában kiemelkedő tekintéllyel bíró új tulajdonos tovább erősítette a szoftver pozícióját. A KUKA egyébként kiállítóként és előadóként is részt vett a rendezvényen.

A Visual Components-szel villámgyorsan modellezhetők és szimulálhatók PLC-k, gyártócellák, robotok, komplett gyártósorok, logisztikai rendszerek. A szoftver 2000-nél is több robot és gyártóberendezés intelligens modelljeit tartalmazza, ami a nagyobb csomagban saját elemekkel is bővíthető. A rendszer által biztosított értékáram elemzéssel optimalizálható a gyártás. Az elkészített szimulációk Virtual Reality formátumba is menthetők. A látogatók megtapasztalhatták a virtuális gyárlátogatás különleges élményét. Ellentétben más rendszerekkel, ez a szoftver KKV-k számára is elérhető, akár 6000€-ért is. A három napos bevezető oktatás után garantáltan produktívvá válnak a felhasználók. Nincsenek burkolt költségek.

Creo 5.0 – Ipar 4.0 innovációk, fontos változások

A PTC ezévi bejelentése értelmében minden évben új nagy verzióval jelenik meg a piacon. Márciusban indult el a Creo 5.0, amiben a fő fókuszt az új technológiai fejlesztések jelentették: topológiai optimalizálás, áramlástani szimuláció (CFD – computational fluid dynamics), additív gyártás, HSM CAM szerszámgyártóknak, augmented reality (AR) és a Unite multi-CAD megoldás kiterjesztése.

A PTC, a Creo fejlesztője bejelentette, hogy 2019. január 1-től már kizárólag bérleti konstrukcióban lesz elérthető a Creo. Aki ragaszkodik az örök használatú licencekhez, december 20-ig még beszerezhet ilyen Creo licenceket.

Valós idejű szimuláció Creo környezetben, Ansys technológiára építve

A Kontron széles szimulációs portfólióval rendelkezik, amivel a legkülönbözőbb igények is kielégíthetők. Az egyik fő irány a Creo-ba integrált szimulációs modulok köre. Ezeknek az eszközöknek közös jellemzője, hogy segítségükkel a CAD környezet elhagyása nélkül, változáskövető szimulációk végezhetők el.

A FOCUS-on bejelentésre került, hogy a Creo fejlesztője stratégiai szövetséget kötött az Ansys-szal. Ennek eredményeképpen rövidesen megjelenik az Ansys technológiára épülő Creo Simulation Livemodul, ami várakozási idők nélküli, azonnali szerkezeti, hőtani és modális analízis eredményeket nyújt. A modul decembertől elérhető béta verzióban, tesztelési céllal.

Professzionális, CAD független Altair szimuláció

A Kontron azok számára is kínál szimulációs megoldásokat, akik nem a Creo rendszerrel dolgoznak. A Kontron kulcs partnere ezen a területen az Altair. Az Altair vezető pozíciót vívott ki magának a járműiparban, és azon belül a topológiai optimalizálás területén. Az Altair rendszerekkel kapcsolatban több fontos több bejelentés is elhangzott a rendezvényen:

  • Elindult az Altair HyperWorks Startup Program: akár 80% kedvezmény az induló vállalkozások számára, amivel a cégek a teljes, csúcskategóriás Hyperworks funkcionalitáshoz hozzáférhetnek.
  • Elindult az Altair solidThinking Inspire platform, ami komplex, mérnök közeli megoldást kínál a topológiai optimalizálástól, a mélyhúzási, öntészeti, extrudálási szimuláción keresztül a nemlineáris szerkezeti és áramlástani analízisig bezárva. A csomag december 20-ig 50%-os bevezető kedvezménnyel érhető el.
  • Az Altair felvásárolta a SimsolidA szoftver forradalmi, hálómentes megoldójával hatalmas méretű gépek, szerkezetek 1-2 perc alatt szimulálhatók. A szimulációhoz nincs szükség előzetes geometriai egyszerűsítésre.

3D-s nyomatással bővült a Kontron kínálata

Az additív gyártás rendkívül dinamikusan fejlődik és egyre szélesebb az alkalmazási lehetőségek köre. A Kontron szoftver technológiák sokasága (Creo Addditive, topológiai optimalizálás stb.) kapcsolódik a 3D-s nyomtatáshoz. Emiatt logikus lépés, hogy a Kontron belépett a 3D-s nyomtatók piacára. A Kontron által képviselt első márka a Raise3D. A Raise3D a professzionális felhasználókat célozza meg kiváló minőségű, gyors, nagy térfogat nyomtatására alkalmas (max. 305×305×605mm) és mégis elérhető árú nyomtatójával. A gép akár szálerősítéses anyagokat is képes nyomtatni, és kétfejes kivitelben is használható. Ideális nagyméretű prototípusok, funkcionális alkatrészek, szerszámok valamint készülékek nyomtatásához.

Raise3D – nyomtató 

Kerekasztal

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top