A Kontron Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Péter nyilatkozik az IT piac és a cég jelenlegi helyzetéről. Általánosságban az informatikai szolgáltató piac helyzete – Ön szerint – hogyan alakult tavaly az elmúlt évekhez képest?

Számos technológiai változás zajlik (pl. felhő, Internet of Things), mely arra serkenti a szereplőket, hogy új szolgáltatásokkal jelenjenek meg a piacon. Az új szolgáltatások leginkább hatékonyság növekedést eredményeznek, hiszen – láthatóan – a piac nem bővül. Az államigazgatáson kívül kevés nagy informatikai projekt van jelenleg, ezek leginkább kisebb innovációk. A gazdasági körülmények hatására a vevői oldal árérzékenysége sajnos tovább nőtt, nagyon kevés ügyfél képes és hajlandó megfizetni a minőséget.

Milyen célkitűzésekkel indultak neki a 2014-es évnek?

Az informatikai piac általános helyzetére tekintettel árbevételben csak visszafogott (+4%) növekedési célunk volt, ugyanakkor a jövedelmezőség jelentős (EBITDA +30%) növelését terveztük. Másképpen megfogalmazva: a 2013-ban megszerzett nagyszámú új ügyfél megtartása mellett elsősorban a belső hatékonyság- illetve a szolgáltatások arányának növelését céloztuk meg. Ezeket a céljainkat az előzetes pénzügyi jelentés alapján már úgy látjuk, hogy maradéktalanul sikerült teljesítenünk 2014-ben.

Melyik üzletág tűnik a legeredményesebbnek az előző évben?

A hálózatok, az IT biztonság, valamint az SAP üzletágakban jelentkezett a legnagyobb növekedés. Ezek az üzletágak jelentősen javítottak eredményességükön is, miközben néhány területen, például a felhő alapú szolgáltatásokban új piaci szeletet tudtunk kihasítani magunknak.

Bővült a cég portfóliója?

Folyamatosan alakítjuk át a vállalatot úgy, hogy a szolgáltatások arányát növelni tudjuk. Ennek leghangsúlyosabb elemei a felhő alapú megoldások és kapcsolódó konzultációs szolgáltatások piacra vitele, valamit a komplett IT üzemeltetési tevékenységek. Ezen a két területen szignifikánsan több új szolgáltatást tudtunk értékesíteni. A Kontron Csoport 2014-ben jelentős befektetést tett az okos energia megoldások területén, valamint csoport szinten és helyileg is fókuszálunk az Internet of Things (IoT) jelenséghez kapcsolódó technológiákra. Ezeken a területeken szép projektre és komoly növekedésre számítunk.

PTC_Creo_Unite
Top level truck

A felhő alapú szolgáltatások piacán erősítettek 2014-ben.

Úgy gondolom, hogy jól haladunk a lefektetett stratégiánk mentén, annak helyességét a piac visszaigazolja. Továbbra is azt a filozófiát követjük, hogy a Hibrid IT megvalósítása a helyes út, amely egyesíti a privát adatközpontok és a publikus felhő megoldások előnyeit. Ennek értelmében idén több ügyfelünknél stratégia tanácsadást végeztünk/ végzünk most is a felhő technológiák bevezetése és Hibrid IT kialakítása céljából. Számos projektben végeztük el az adatközpontok privát felhővé átalakítását illetve publikus felhő szolgáltatások integrációját. Összességében úgy érezzük, hogy a piac egyre nyitottabb a felhő technológiák alkalmazására, amelyből a Kontron profitálni tud. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy portfóliónkon minden ehhez szükséges elem megtalálható, a megfelelő IT infrastruktúra kialakításától, az IT biztonságon át, az alkalmazások felhő alapú működéshez való átalakításáig, amely a magyarországi piacon ritkán elérhető kombináció.

Milyen célkitűzéseik vannak az idei évre? Mely területeken szeretnének erősíteni a hazai piacon?

A felhő megoldások területén mindenképpen tovább fogunk fejlődni, részben új, saját szolgáltatások bevezetésével, részben partnereink megoldásainak integrálásával kívánjuk ezt megvalósítani. A Kontron Csoport stratégiájával összhangban fókuszálni fogunk az Internet of Things jelenség kapcsán megjelenő technológiákra és ehhez kapcsolódóan az ipari vevői szegmensre. A vállalatirányítási rendszerek területén piaci részesedésünk növekedése a cél, ezért folyamatosan fektetünk be az ehhez szükséges erőforrásokba, szakértelembe és szolgáltatások fejlesztésébe. Növekedést tervezünk új szolgáltatások indításával a nem felhő megoldások területén is, elsősorban hálózati, adatközponti és IT biztonsági üzemeltetés, monitoring kapcsán. Fenntartjuk azon alapelvünket, hogy a Kontron szakértő megoldásszállítóként jelenik meg a piacon, és kompromisszumok nélkül fejlesztjük tovább 2015-ben is a szolgáltatási minőségünket minden területen.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top