A mechanikus és elektromos alkatrészeket tartalmazó (sok esetben egyedi igényeknek megfelelő) termékek számának növekedésével a gyártók egyre több összetett konstrukcióval és változattal találják szembe magukat. A tervezés és a mérnöki munka során lezajló információáramlás zökkenőmentes biztosítása kritikus fontosságú ahhoz, hogy az egyre különbözőbb termékek rövid időn belüli fejlesztése megvalósítható lehessen a termékminőség romlása nélkül.

A távoli, illetve különböző földrajzi elhelyezkedésű mérnöki csapatoknak párhuzamosan kell dolgozzanak a tervezőkkel anélkül, hogy felülírnák egymás munkáját az új módosítások vagy konfigurációk esetében. Ez elengedhetetlen számukra a gyártás előtti tervezéshez, validáláshoz és optimalizáláshoz.

Ha az információk nem egyetlen helyen találhatók, akkor a mérnökök nehezen tudnak kommunikálni és együttműködni a munkában résztvevő felekkel. Ráadásul, ha nem egy állandó adatkészletből dolgoznak, a mérnökök lehetnek a forrásai azon pontatlanságoknak, melyek miatt szükségessé válik az utómunka.

Mivel többféle adat, követelmény és terv átadási forma létezik a különböző eszközök és mérnöki csapatok között, nehéz őket összehangolni és így a problémák gyakran a fejlesztési folyamat késői szakaszában merülnek fel. Ez pedig utolsó pillanatos mérnöki változtatásokat eredményez, melyek aláássák a termék minőségét.

Mi az a párhuzamos tervezés?

A párhuzamos tervezés során a technológiát használjuk arra, hogy automatikusan összekapcsolja és közvetítse az adatokat a globálisan szétszórt mérnöki csapatok között, egy vagy több tervezési eszköz segítségével. Lényegében ez a megközelítés adja azt az együttműködést, amely a piacvezető termékeket gyártó, elkötelezett és sikeres mérnöki szervezetek alapját képezi.

Miért fontos a párhuzamos tervezés?

A párhuzamos tervezésnek köszönhető, hogy a tervezési adatok kezelése és nyomon követése hatékonyan és mindenki számára elérhetően megoldható, így az adatok sokkal könnyebben megtalálhatók és újrafelhasználhatók. Továbbá mivel kevesebb időt kell fordítani a CAD-fájlok felkutatására, az adatok újbóli létrehozására, a rendszerek frissítésére és a nem CAD-felhasználók adatkéréseinek megválaszolására, a mérnökök teljesíteni tudják a kitűzött költség- és termelési célokat.

E megközelítés előnyei közé tartoznak az alacsonyabb fejlesztési költségek, a gyorsabb piacra jutási idő, a magasabb piaci forgalom, valamint az új piacokra való bejutás. A kevesebb nem várt változtatás és a kevesebb utómunka révén a gyártók többször tudnak elsőre jól teljesíteni. Ez a mérnöki megközelítés megalapoz egy olyan fejlesztési modellt, ahol kiszámíthatóan és folyamatosan lehetséges a termékek megfelelő költségek és minőség melletti fejlesztése és kiszállítása.

Párhuzamos tervezési technikák

Hogyan valósítható meg a párhuzamos tervezés? Erre a kérdésre a választ egy megbízható termékadat-kezelési (PDM) megoldás adja. A mérnökök a terméktervezési folyamat során számos különböző típusú adatot kezelnek. A PDM szoftver segít a termékinformációk összekapcsolásában és közvetítésében a területileg szétosztott csapatok között, akik különböző eszközöket használnak (például CAD megoldások, követelmények, tesztelés, szimuláció). A PDM központi adattárként való használatával minden modell, rajz vagy dokumentum biztonságban van és könnyen megtalálható. A hatékonyságot növeli, hogy minden verzió és revízió nyomon követhető, a szükséges jóváhagyások kezelése megoldott és a manuális feladatok automatizáltak.

A PTC PDM szoftvere beágyazható az összes nagyobb MCAD rendszerbe, így a felhasználók könnyedén kezelhetik és szerkeszthetik a CAD adatokat és a hozzájuk kapcsolódó dokumentumokat (pl. Microsoft Word, Adobe PDF) anélkül, hogy el kellene hagyniuk a natív MCAD környezetüket. A távmunkában dolgozó kollégák az adatokhoz az interneten, a Windows asztali számítógépükön vagy a PTC felhőn keresztül férhetnek hozzá. Az egyszerűsített jóváhagyási folyamatnak köszönhetően a mérnökök könnyedén koordinálhatják az érdekelt felek által végrehajtott összes felülvizsgálatot és módosítást. A nem-CAD felhasználók leegyszerűsített felhasználói felületen, a szerepkörüknek megfelelő jogosultságokkal, biztonságos csatornákon keresztül férhetnek hozzá az adatokhoz, a CAD állományok nézegethető változatához.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top