A PTC bemutatta a Unite technológiával működő Creo 3.0-át, vezető 3D-s termékfejlesztő rendszerének legújabb változatát, és ezzel új fejezetet nyitott a Multi-CAD világ adatkezelésében. A felhasználók mostantól bármilyen CAD rendszerből származó adatot közvetlenül használhatnak; a Creo 3 új eszközökkel támogatja a koncepcionális tervezés szakaszában lehetséges innovációt, ezáltal egyszerűsítve a mindennapos tervezési feladatokat.

A PTC 2014. július 16-án megkezdte a Creo 3.0 szállítását. A PTC Creo 3.0-val a PTC bevezeti az új Unite technológiát, amely hatalmas lépést jelent a más CAD rendszerekből származó fájlok konverzió nélküli újrahasznosíthatóságának terén. Ugyanakkor a PTC Creo 3.0 még erőteljesebb és tökéletesen integrált koncepcionális tervezőeszközök bevezetésével biztosítja, hogy a koncepcionális tervezés fázisában kialakított rajzok, modellek teljesen újrahasznosíthatók legyenek a tervek részletes kidolgozásának szakaszában is. Kulcsfontosságú produktivitásbeli fejlesztések biztosítják, hogy ezzel a verzióval a felhasználók még innovatívabb és magasabb minőségű termékeket alkothassanak.

„A Creo 3.0-val a PTC által korábban lefektetett stratégia mentén haladtunk. Korszakalkotó Unite technológiánk választ ad a heterogén CAD adatok kezelhetőségének kihívásaira. Azáltal, hogy lehetővé tesszük a tervezők számára, hogy úgy és akkor konvertáljanak adatokat, ahogy és amikor szükséges, és hogy csak azokat az adatokat konvertálják, amelyek szerkesztésre szorulnak, a tervező cégek hatalmas mennyiségű felesleges erőfeszítéstől és költségtől kímélhetik meg magukat,” mondta Michael Campbell, a PTC CAD szegmensért felelős vezetője. „Olyan helyzetekben, ahol tervező csapatok különböző CAD formátumok használata mellett tudnak csak együttműködni, a Unite technológia képessé teszi a felhasználókat, hogy ne csak létrehozzák, de meg is őrizzék a tervezői szándékot a PTC Creo és más CAD rendszerek formátumai közötti információ csere során. Ez egyrészt nagyban csökkenti azon erőfeszítések szükségességét, amelyek a tervezési adatok integritásának megőrzéséhez kellenek, másrészt lehetővé teszi, hogy a tervezők közötti együttműködés gyakrabban és már a tervezési folyamat korábbi szakaszaiban is jelen lehessen.”

„A Unite technológiával az erősebb és a tervezői folyamatba jól illeszkedő koncepcionális tervező eszközökkel, és a termelékenységgel szemben támasztott mindennapos kihívásokra való folyamatos odafigyeléssel ez az új verzió a felhasználóit képessé teszi rá, hogy nagyobb hatékonysággal végezhessék termék tervezői tevékenységüket,” folytatta Campbell.

A Unite technológia

A Unite technológia lehetővé teszi, hogy különböző eredetű CAD formátumok közvetlenül felhasználhatók legyenek a PTC Creo ParametricTM, Creo DirectTM, Creo SimulateTM és Creo Options ModelerTM alkalmazásokban. Ennek eredményeképp ez a verzió hatalmas előrelépést jelent, amikor különböző CAD rendszereket egységesítünk PTC Creo-ra, ahogy akkor is, ha olyan partnerekkel kell a tervezési folyamat során együttműködnünk, akik más CAD rendszerekben dolgoznak. Ezek a fejlesztések nagy előrelépést jelentenek a termék időben történő leszállítása és minősége terén, azáltal, hogy a tervezői csapatnak több ideje marad az innovációra ahelyett, hogy olyan nem értékteremtő feladatok elvégzésével töltenék az idejüket, mint a tervezői szándék újra létrehozása a modelleken belül, vagy a redundáns fájlrendszerek megfelelő kezelése.

Hogyan segíti a Unite Technológia a CAD platformok még hatékonyabb egységesítését?

 • A már létező CAD adatok aktuális formátumukban való közvetlen és egyszerű felhasználásával elkerülhető a költséges előzetes adatmigráció.
 • A rendelkezésre álló más formátumú CAD adatok könnyedén konvertálhatók PTC Creo formátumba akkor és ott, amikor azok szerkesztése szükségessé válik.
 • Nincs szükség rá, hogy egyes alkatrészek módosításaihoz teljes összeállításokat konvertáljon át. Egyszerűen csak konvertálja a kérdéses alkatrészt, ha annak szerkesztési igénye felmerül.

Hogyan támogatja a Unite Technológia a még hatékonyabb CAD együttműködést?

 • SolidWorks®, CATIA® és NXTM fájlok közvetlenül beépíthetők a PTC Creo-ba konvertálás nélkül, ehhez semmilyen külső rendszerre nincs szükség.
 • SolidWorks, CATIA, NX, Solid Edge® és Autodesk® Inventor® fájlok importálhatók a PTC Creo-ba anélkül, hogy a Creo-n kívül bármelyik másik rendszert meg kellene vásárolnia.
 • A Unite technológia felszabadítja a párhuzamos tervezésben rejlő potenciálokat. A tervezői csapatok folyamatos együttműködésben lehetnek a beszállítókkal, partnerekkel, azáltal, hogy tervezők gyorsan és problémák nélkül fogadhatnak be más rendszerekben, és a tervezési folyamat korábbi fázisaiban készült CAD adatokat, illetve azáltal, hogy képesek a különböző CAD rendszerek között is értelmezhető tervezői szándék modellezésére és annak megőrzésére. Az eredeti alkatrész és a vele kontextusban tervezett Creo alkatrészek közötti tervezői szándék még olyan esetekben is megőrizhető marad, amikor a nem Creo adatformátum frissül az összeállításon belül.
 • A tervek határidőre elkészítését segíti, hogy a natív, Creo-val készített és a különböző külső forrású CAD adatok közötti konzisztencia és integritás a fejlesztési folyamat során végig érintetlen marad.
 • A tervek újrahasznosításában és azok csapaton belüli megosztásában hatalmas lehetőségek rejlenek, amelyek a Unite technológiával kiaknázhatók.
 • Megszüntethető számos másodlagos CAD formátum kezelésének szükségessége, és nagyban csökkenthető a neutrális formátumban történő adatátvitel igénye. A terveket akár a partnerei vagy beszállítói által használt natív formátumban is továbbíthatja.

Újabb erőforrások az innováció szolgálatában

A PTC Creo 3.0 olyan új koncepcionális tervezőeszközöket ad a fejlesztői csapat kezébe, amelyek biztosítják a jobb minőségű termékek gyorsabb tervezéséhez szükséges kontrollt és rugalmasságot. A PTC továbbra is fontos törekvésének tekinti, hogy a koncepcionális tervezés fázisában születő tervek teljes mértékben felhasználhatók maradjanak a termékfejlesztési szakaszban is.

A Creo 3.0 eszközkészletének új, koncepcionális tervezéssel kapcsolatos főbb funkciói:

 • Az Align Freestyle tervezési funkció (a PTC Creo része) lehetővé teszi, hogy a tervezők parametrikusan vezéreljenek szabadformázással létrehozott geometriákat, ezzel ötvözve az organikus felületek létrehozásának előnyeit és az asszociatív és parametrikus módosítások erejét.
 • A PTC Creo Layout jobb skálázhatósága és kibővített eszközkészlete a 2D koncepciók kidolgozását, és azok könnyed 3D-s felhasználását segítik.
 • A még erősebb és még könnyebben használható Creo Direct segítségével nagyon gyorsan készíthetünk olyan 3D-s elő terveket, amelyeket teljes mértékben használhatunk a Creo Parametric-ben.
 • A PTC Creo Design Exploration Extension egy olyan különleges tervezői környezetet ad a mérnökök kezébe, amit kimondottan a termék modell variációk fejlesztésére, kezelésére alakítottak ki. A fejlesztés egy bizonyos pontnál elágaztatható, és több, egymástól akár teljesen különböző alternatíva alakítható ki, ezek elemezhetők vagy piackutatási célra is felhasználhatók. A „brainstorming” végeztével pedig kiválasztható az ideális változat. A folyamat kis energiaráfordítással kezelhető, és tökéletesen illeszkedik a Windchill PDM környezetbe is.

A produktivitás növelése

A PTC Creo 3.0 új és továbbfejlesztett munkafolyamatokat nyújt a mindennapi feladatok egyszerűbb elvégzéséhez. A legjelentősebb fejlesztési területeket kiemelve:

 • Drasztikusan továbbfejlesztett valós idejű megjelenítés minden tervezői csomagban felár nélkül. Lélegzetelállító termék prezentációk készíthetők játszi könnyedséggel.
 • Beépített 3D-s kereskedelmi elemtár több millió tétellel
 • Automatizált csavarkötés varázsló minden csomagban
 • Továbbfejlesztett súgó rendszer, az új felhasználókat segítő speciális eszközökkel
 • A Flexible modeling rengeteg új funkcióval bővült, még hatékonyabbá téve a bonyolult import modellek (pl. öntvények) szerkesztését
 • Az analízis kezelése még egyszerűbbé vált az új felhasználói felületnek köszönhetően, ezen felül számos funkcionális fejlesztés is történt
 • A modellezés területén olyan új funkciók jelentek meg, mint például az állandó húrmetszetű lekerekítések, új felületi analízis eszközök, a görbére hajlított modellek teljesen megújult kezelése. Az újratervezett referencia vizsgálóval egyszerűbbé válik a bonyolult modellek kezelése, a referenciák átvezetése, vagy éppen a modellezési hibák okainak felderítése.
 • A lemeztervezésben új funkciókkal bővült a komplex modellek tervezése, és további automatizálási lehetőségek jelentek meg.
 • A PTC Creo eleve tartalmazza a Mathcad Express-t. A termékekhez kapcsolódó műszaki számítások belementhetők a modellekbe.
 • A szerszámtervezők eszköztára is jelentősen kibővült. A díjmentes alap fröccs-szimuláció és a 3D-s falvastagság elemzés minden tervezői csomagba belekerül.

“Nagyra értékeljük a PTC elkötelezettségét a felhasználóik versenyképességének növeléséhez. A Creo 3.0-ban az egész terméken átívelő új fejlesztések nagyban javítják a mérnöki munka hatékonyságát.” –  mondta Andrew Hermanson, a Daktronics cég CAD adminisztrátora.

“A csapatunk különösen az új Design Exploration Extension modult szeretné minél előbb alkalmazni. Ez hatalmas rugalmasságot fog jelenteni számunkra azzal, hogy több terv koncepciót tudunk elkészíteni, elemezni. Ráadásul a koncepció készleteket archiválhatjuk is, esetleges későbbi újabb iterációkhoz. Az archívumokban jól nyomon követhető, hogy milyen döntést hoztunk és miért.”

További információk:
A Creo 3.0 főbb újdonságai
A Creo 3.0 kiemelt fejlesztései (pdf)
PTC Creo 3.0 – verziók összehasonlítása (pdf)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top