Ha meg szeretnénk ismerni az SAP új termékét, az SAP S/4HANA-t, akkor gyorsan felmerül egy fontos kérdés.

Milyen SAP S/4HANA DEMO rendszerek állnak ehhez rendelkezésünkre?

Ezen megoldások közül tudunk választani:

  • SAP S/4HANA 1610 FSP00 IDES
  • A https://launchpad.support.sap.com/#/softwarecenter oldalról, az SAP S/4NANA 1610 alatt megtalálható az install csomag.
  • SAP S/4HANA 1610 FSP01 Fully-Activated Software Appliance (DEMO21 project)
    • DEMO21 néven negyedévente az SAP partner oldalán installálási projekt indul, de meg is lehet rendelni a csomagot a SAP-tól, ha rendelkezünk a hozzá tartozó licenszekkel.
    • 2202234 – Order SAP preassembled SAP Best Practices as a software appliance for a customer project
    • 2041140 – Order SAP pre-assembled Best Practices solution software appliance as an SAP Partner

A rendszerek megvalósíthatók a SAP CAL-ban, egy felhő szolgáltató segítségével (AWS, Azure), vagy egy Infrastructure as a Service(IaaS), vagy On-premise megoldásokként is.

Milyen rendszereket tartalmaznak ezek a megoldások?

A két fontos rendszer az SAP S/4HANA 1610, a backend rendszer, és a SAP Fiori 2.0, a frontend rendszer. Opcionálisan Lumira, SBOP BI Platform, SAP Content Server kiegészítésekkel is el tudjuk a környezetünket látni.

A két demo rendszer a SAP környezet felépítésében megegyezik, csak a rendszeren belüli komponensek aktiválásában, és adattartalomban vannak különbségek.

A DEMO21 környezetben 8 db demo történet található, míg az IDES rendszerben egy általános vállalat beállított folyamatai vannak, minimális törzsadat tartalommal.

Milyen erőforrások szükségesek ezen megoldások megvalósításához?

A két felhőszolgáltató által javasolt VM-ek, illetve egy saját szerver főbb jellemzői:

SAP funkció AWS VMs Azure VMs On-premise
Backend szerver r3.8xlarge H16m (GS5) 256 GB memória E7 processzor
Frontend szerver r3.xlarge A6 32 GB memória

A HANA 2.0 miatt javasolt a SLES for SAP 12 SP2 vagy RHEL 7.2 használata, mind a két szerveren.

A backend szerver egy SAP HANA 2.0 adatbázison futó ABAP AS környezet, míg a frontend szerver egy SAP ASE 16.0 adatbázison futó JAVA AS környezet.

Megegyeznek-e az installálás lépései a két demo rendszer esetében?

A válasz határozottan, nem. Az S/4HANA IDES rendszer esetében a SAP Software Provisioning Manager (SWPM) segítségével, egy standard rendszer-install történik, mind a backend, mind a frontend részekre. A backend esetében az SAP S/4HANA install-t megelőzi egy HANA 2.0 install. A frontend esetében erre nincs szükség, mert a standard rendszer installáció részét képezi a SAP ASE 16.0 install is.

Az SAP HANA 2.0 sikeres install képernyője:

A S/4HANA IDES backend rendszer install végső képernyője:

Az RFC kapcsolatok beállítása után már birtokba is vehető az IDES rendszer. A DEMO21 kialakítása ezzel szemben egy „kicsomagolós” installálást takar. A rendszereket tömörítve kapjuk meg, 2GB-os csomagokban. A kicsomagolás előtt a Linux operációs rendszert előkészítjük a rendszerhez, installáljuk a SAP Host Agent-et.

Egy kicsomagolás (SAPCAR –xvf <download directory>/<path>/<Archive>.SAR -R <extraction directory>) után a rendszereket még át kell nevezni. Erre is az SWPM programcsomagot használjuk.  Az RFC kapcsolatot ugyancsak be kell állítani, és a rendszert ezután használhatóvá válik.

Mire is tudjuk ezeket a rendszereket használni?

A DEMO21 rendszer könnyen és gyorsan installálható, nem kell hozzá igazán SAP bázisos tanácsadó, speciális tudással. A 8 db beállított demo történet minden esetben lejátszható, de ezen kívül nem tartalmaz más beállított üzleti megoldást.

Az IDES rendszer kialakítása ugyanúgy történik, mintha ügyfélnél installálnánk egy SAP S/4HANA 1610-es rendszert, bázisos tanácsadó szükséges hozzá. Az IDES rendszerekben megszokott alap vállalat megoldások megtalálhatóak, de nincs minden üzleti folyamat aktiválva.

Kipróbálna Ön is egy demó rendszert? Töltse ki adatlapunkat a következő oldalon, és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top