Hogyan nyújthat kölcsönös előnyöket egymásnak az oktatás és az üzleti élet -erről szól az alábbi,már több éves múltra visszatekintő kapcsolat a cég és egy eredményes szakmai munkát végző informatika tanárnő között.

Szaktudás szegényes eszközháttérrel

„Régóta adósod vagyok még egy köszönömmel a Kontron -től kapott hálózati eszközökért. Készül két tanterem is, ahol nektek köszönhetően jövőre zökkenőmentesen tudjuk majd az óráinkat tartani úgy, hogy az tényleg csak gyakorlat legyen! A júniusi nyári gyakorlat során készítjük el a diákokkal közösen a tantermeket…

…az UMSZKI-s oktatás mellett a WorldSkills 2017 válogatóverseny színvonalát is emelni tudtuk a segítségetekkel a Hungexpon zajlott versenyen, ahol az informatika szakmákhoz kapcsolódó 5 versenyszám lebonyolítása a HTTP Alapítvány feladata volt. Az eszközök nagy részét az UMSZKI-tól kaptuk kölcsön, köztük a tőletek kapottakat is. Erre építve tudtunk egy nagyon színvonalas versenyfeladatot összeállítani”.

Ez áll abban a köszönő levélben, amit nemrégiben küldött Lenkei Árpád szakmai igazgatónak, Kajdy Adrienn a HTTP Alapítvány oktatásszervezője, aki nem mellesleg az Újpesten működő műszaki szakközépiskola, az UMSZKI informatika tanára.

jo-tett-helyebe-tenyleg-jot-varhatsz-2
jo-tett-helyebe-tenyleg-jot-varhatsz-3

Ki is lehet a leginkább hálás?

A történet négy évvel ezelőttre nyúlik vissza, akkor került az abban az időben még a kőbányai Pataky szakközépben tanító Kajdy Adrienn diákjai közül az első a Kontronhoz. A szakmai tudása oly mértékben megfelelt a várakozásoknak, hogy őt egy évvel később még három másik technikusi hallgató követte, akik még a záróvizsga előtt csatlakoztak gyakornokként a cég hálózati szakértői csapatához.

Adrienn egy év múlva már az UMSZKI-ban tanította az informatikát, ahol a Kontron a korábbi jó tapasztalatoknak köszönhetően ismét felvette vele a kapcsolatot. A látogatás nyomán újabb három tehetséges diák építheti azóta a karrierjét a budaörsi cégnél.

Ekkor került először szóba, hogy mit is adhatna cserébe a vállalat a minőségi szakember utánpótlásért. „Bármilyen informatikai eszköz jó, minden segít”- jött a válasz. Talán a véletlen műve, vagy szerencsés egybeesés, de éppen akkor zárult le egy nagy banki projekt a cégnél, ahol a régi Ciscos hálózati eszközöket kellett újakra cserélni.

Mint egy gondos családban, a Kontron -nál is felmerült, vétek lenne véglegesen leselejtezni a még használható switcheket, jó szolgálatot tehetnek ezek még mondjuk a fiatal tehetségeket kibocsátó újpesti iskolában. Az eszközök így kerültek végül a Cisco Hálózati Akadémia rendszerébe is tartozó intézménybe, ahol a nyár folyamán két tantermet is fel tudnak velük szerelni maguk a diákok.

„A használt eszközöknek is örülünk, mert azokat bátrabban szerelhetjük szét, velük többet tudunk valós környezetben dolgozni és kevesebbet kell a szimulátor programokon gyakorolnunk” – jegyzi meg Adrienn tanárnő, aki másik sapkájában, mint a HTTP Alapítvány oktatásszervezője, más szakmai rendezvényeken is hasznosítani tudta már az adományozott eszközöket.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top