A vállalati környezetekben az egyre jobban elterjedésre kerülő instant messaging mellett még mindig a tradicionális elektronikus levelezés tartozik a leginkább használt szolgáltatások közé.

Emiatt elég magas rizikót is hordoz magában a vállalati környezetre nézve ( az esetek nagy százalékában a malwarek bejutása is az email csatornán történik ) veszélyeztetve más rendszerek működését és vagy a vállalat üzleti tevékenységét. A jelenben rendelkezésre álló lehetőségek közül törekednünk kell arra, hogy a tradicionális vírus és levélszemétszűrő motorok mellett használjunk valamilyen sandboxing megoldást annak érdekében, hogy a kivülről érkező támadásokat ki tudjuk védeni. Emellett azonban törekednünk kell arra, hogy a küldött leveleink megbízhatóak legyenek a fogadó oldal számára ezzel is biztonságosabbá téve az SMTP kommunikációt.

Jelen állapotban erre az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre,

 • Titkosítás
  • SMTP over TLS
  • PGP/3rd party titkosítás
 • Megbízhatóság
  • SPF (Sender Policy Framework)
  • DKIM
  • DMARC

A rendelkezésre álló technológiák segítségével lehetőségünk van a levelezésünket titkosítani ( SMTP kapcsolat szinten vagy üzenet szinten ) és megbízhatóvá tenni úgy, hogy a leveleinket és az SMTP kommunikációban résztvevő rendszereinket úgymond magunkhoz rendeljük és mint tulajdonosaként azonosítsuk magunkat.

A jövőre nézve két új lehetőséggel bővülhet a jelenlegiek listája melyek közül a legígéretesebbnek az SMTP STS ( SMTP Strict Transport Security ) bizonyulhat.

Az SMTP STS arra törekszik, hogy az egymással kommunikáló MTA – k megtudják osztani egymással a megbízható kommunikációhoz szükséges információkat mint például,

 • TLS támogatás megléte
 • hogy történjen a tanúsítványok validációja
 • és mi történjen ha TLS kommunikáció meghiúsul

A második említett lehetőség az úgynevezett SMTP DANE azaz DNS-based Authentication of Named Entities amely a DNSSEC-ben rejlő titkosítást az MTA –  k közötti kulcs cseréhez így biztosítva a titkosított SMTP kommunikációt.

Zárásképpen az alábbi linken egy 2016 tanulmány található mely a blog témájába vágó felmérést mutat be és az említett két lehetőség előnyeit és hátrányait vizsgálja.

Ha érdekli levelezési infrastruktúrájának jelenlegi állapotának a felülvizsgálata akkor vegye fel velünk a kapcsolatot további egyeztetés céljából.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top