A célzott malware támadások jelenthetik továbbra is a legfőbb kihívást az IT biztonság és adatvédelem tekintetében, mivel a védelmi iparral közösen – vagy talán gyorsabban – fejlődik a támadási oldal. Sokszor ráadásul kapkodást is tapasztalhatunk, ami bizonyos esetekben tovább gyengítheti a védelmi vonalakat.

A vizsgálat alapja a CISCO által üzemeltett saját elemző center adathalmaza és az ügyfelek visszajelzése.

1. ábra Trendek
1. ábra Trendek

1. ábra Trendek

Kiemelkedő mértékben növekszik az Adobe Flash sérülékenységek köre, miközben például az Angler és Nuclear KIT-ek is előszeretettel használják ki ezeket a problémákat. A malware-ek közül az Angler látszik a legkifinomultabbnak és hatékonyabbnak.

Crimeware területen is növekedés érezhető, egyre több pénz jut a ransomware-jellegű termékek gyártására, aminek köszönhetően egyre több kutató áll rá ezek feljesztésére. A ransomware esetében teljes piackutatást is végeztek, és így határozták meg a 300-500 USD közötti árat.

Az alap infrastruktúra egyre inkább a Tor és I2P hálózatkora tevődik át, de a legkedveltebb dropper továbbra is Office macro formában érkezik. Egyre több letöltési oldalon irodalmi idézetek jelennek meg, ami hatására megtévesztő kategorizálást kaphatnak ezek a site-ok. A Sandbox elleni védekezés is egyre hatékonyabb, újabb és újabb környezet-detektáló lépéseket fejlesztenek ki. Példa lehet a Robertik, ami többszörösen visszaellenőrzi önmagát, DoS-olja a Sandboxot, s bármi gyanús jelre teljes rombolást végez.

Anti malware oldalon is láthatóak fejlesztések. Újabb detektált formátumok jelennek meg az analízisek listájában, jobb és jobb heurisztikus elemzőkkel egészülnek ki a megoldások. Trend alapján egyre több védelmi ellenőrzés jelenik meg nyílt forráskódú megoldásokra is – bár továbbra is veszély, hogy a javítás kétséges. Stratégiák, fejlesztési irányok, termék képességek alapján az összetett rendszerek jelenleg hatékonyabbnak látszanak, mint az egyedi megoldások.

Technológiai oldalról jelentős lemaradást mutatnak a fejlesztők a jelentett és felfedezett hibák javítása terén. Legnagyobb támadási hullámok a foltozás késlekedése miatt alakulhattak ki, így továbbra is erre az időablakra célszerű fókuszálni. Ugyancsak jellemző, hogy inkább az alap infrastruktúrát, a DNS rendszert igyekeznek támadni, hogy az akár teljesen lemásolt oldalra tereljék a forgalmat.

2. ábra Falsh-példa
2. ábra Falsh-példa
Angler timeline-Cisco

Mint látható, a felderítés nehézkes, s egyre inkább utólagos, Így elsődleges cél lehet a minél több és jellemző adat begyűjtése és utólagos elemzése a károk felmérésére.

4. ábra DyrezaC - mire reagáltak, már régen lezárult a teljes aktivitás
4. ábra DyrezaC - mire reagáltak, már régen lezárult a teljes aktivitás

Ha többet szeretne tudni az malware védelemről valamint a Cisco IT biztonsági megoldásairól, látogassa meg a Cisco Security oldalt!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top