A Cisco Unified Computing System (UCS) megújult portfóliója révén új felhasználói szegmenseket és új felhasználási területeket céloz meg, így növeli tovább piaci részesedését az Intel alapú szervergép piacon.

Mielőtt előrehaladnánk, tekintsünk vissza pár szóban a termék múltjára.

A Cisco x86 szervereken alapuló megoldása 2009-ben jelent meg, olyan egyedi lehetőségeket felvonultatva, melyek alapjaiban változtatták meg a dinamikus adatközpontokról addig kialakult elképzeléseket. A szerver gép újdonságai között olyan egyedi tulajdonságok szerepeltek mint:

  • Új FCoE alapú technológia, mely nyitott szabványokon alapul
  • Fabric Interconnect (FI) alapú redundáns menedzsment felület, mely segítségével akár 20 keretet (160 fizikai szervert) is tudunk felügyelni
  • 160 db szerver egy felületről történő felügyelete és menedzselése (profil menedzsment)
  • Szerver profil technológia, mely segítségével jelentősen növelhetjük a megoldás rugalmasságát (szerverenként akár egyedi WWN, MAC, Firmware verzió), ezzel a szerver virtualizáció (virtuális szerver technológia) addigi korlátait átlépve egy új szintre emelve a rendelkezésre állást és üzleti agilitást
  • Fabric Interconnect (FI) és az FCoE segítségével minimális kábelezés a FI és a Blade Chassis között

Cisco-Kabelezes-min

Ennyit a történelemről és most kanyarodjuk vissza a jelenbe

A „nagy” UCS már bizonyította piaci megbízhatóságát és létjogosultságát, ennek ékes bizonyítéka, hogy észak Amerikában az X86-os szerverek piacán 2014 második negyedévében több, mint 42%-os részesedéssel piacvezetővé vált.

Cisco-2014-augusztus-42-szazalek-reszesedes-min

Mi történik akkor, ha a végfelhasználónak nincs szüksége ekkora számítási kapacitásra egy távoli telephelyen, vagy az Európában elterjedt KKV (kis és középvállalati) szegmensben?

Lehetőség a szerver bérlés, de a szerver vásárlás területén is született jó válasz a kérdésre. Az ilyen igényekre készült UCS Mini, mely tökéletes olyan helyekre ahol nincs szükség 16-nál több szerverre. Az UCS mini, aminek piaci debütálása 2014 végén történt meg, ugyanazokat a funkciókat képes biztosítani, mint a „nagy” testvér, kizárólag bővíthetőségében kisebb.

Az UCS szerverek területén megszokott rugalmasság itt is ugyanolyan formában biztosítható, ami továbbra is kiemelkedő szempont egy dinamikus adatközponti infrastruktúra építőköveinek kiválasztásánál, hiszen fenn kell tartani a jövőbeli fájdalommentes és rugalmas bővítés lehetőségét. A Mininél a külső Fabric Interconnect modul beköltözött a keretbe, így jóval kevesebb helyet és energiát igényel mint a nagy testvér, mindez természetesen jelentős költségcsökkentést is eredményez – a bővíthetőség kárára. A beépített Fabric Interconnect két modul összekapcsolását teszi lehetővé maximum 16 szerverrel, de ez nem jelenti azt, hogy a beruházás ne biztosítana befektetés védelmet. Egy későbbi növekedés esetén lehetőség nyílik arra, hogy egy egyszerű Interconnect cserével átalakítsuk UCS Mini rendszerünket teljes értékű „nagy” UCS-re úgy, hogy a szerverek megtartása mellett az átállásra szánt leállási idő minimálisra csökkenthető, ettől pedig a szerver üzemeltetés is lényegesen könnyebbé válik.

UCS vs UCS mini konverzió

UCS-mini-min

A Cisco befektetés védelmét mi sem szimbolizálja jobban, mint az a tény, hogy a blade befogadó keret (Chassis) az évek során nem változott semmit, így az UCS Mini kerete is a nagy rendszerekben használatos 5108-as modul, amitől egyszerűbb a szerver elhelyezés is. Cisco-UCS-minAz UCS miniben debütáló integrált Fabric Interconnect modul ugyanebben a házban a FEX modulok helyére kerül beépítésre, azaz a legtöbb szerverpark képes befogadni az UCS miniket. A Cisco ezzel a megoldásával egyedülállóan olyan számítási platformot biztosít, amely más gyártók termékeivel integrálva kivalló lehetőséget biztosít akár kis-, és középvállalati ügyfeleknek is a szerver hostingra, vagy épp privát felhő architektúra kialakítására.

 

 

 

Ezekről cikksorozatunk következő részében számolunk be.

Cisco-Unified-Computing-min

Hivatkozási link :
https://www.cisco.com/c/dam/en/us/products/collateral/servers-unified-computing/ucs-family-poster.pdf

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top