Cégünk hagyományosan komoly hangsúlyt fektet arra, hogy az elsők között ismerjük meg az SAP legújabb termékeit, technológiáit. Ezzel az is együtt jár, hogy a világ számos helyén megrendezésre kerülő konferencián veszünk részt. Ősszel Dánia, most meg az USA. De ne utáljatok, valakinek ezt is meg kell csinálni ☺

Ennek keretében, idén márciusban a SAP által megrendezésre került egy konferencia-sorozat Orlandóban, melyen a SAP által szállított megoldások, víziók, és tervek kerültek bemutatásra. A konferencia tematika szerint több kis konferenciából állt, melyek számtalan előadást, bemutatót, esettanulmányt, süti és kávé szünetet tartalmaztak.

A kis konferenciák listája alább található:

  • HR 2017
  • Logistics and SCM 2017
  • PLM 2017
  • Manufacturing 2017
  • Procurement 2017
  • Customer Engagement & Commerce 2017
  • IoT 2017

A konferencia árazása magyar szemmel már-már a sci-fi és a komédia határán mozgott, viszont ezt igyekeztek a profi szervezéssel ellensúlyozni, illetve azzal, hogy bármelyik konferenciára váltunk jegyet az összes többi konferencia előadására beülhetünk, 1et fizet 7et kap. Apró szépséghiba csupán, hogy összesen több mint 200 legalább 1 órás előadás jutott 3 napra, vagyis komoly kihívás lett volna minden előadásra eljutni

Kiemelt terület volt az előadások során a logisztika és a gyártás. Az elmúlt években, köszönhetően az Indutry 4.0 által keltett hullámoknak és a technológia rohamos fejlődésének, az ERP rendszerek és köztük különösen a SAP mind nagyobb figyelmet fordít arra, hogy milyen módon tudják hatékonyabban támogatni a gyártáshoz és az ellátáshoz kapcsolódó folyamatokat.

Ahhoz, hogy ez a támogatás megvalósulhasson a SAP -nak először meg kell határoznia a legnagyobb kihívásokat és problémákat ezeken a területeken

1. Egyedi kiszolgálás
Minden értékesítés során egyedi termékek értékesítésére kerül sor, a vevők mind szélesebb és szélesebb körből válogathatják össze a nekik tetsző komponenseket. Már az ajánlat adás fázisában szükség van arra, hogy a termékek konfigurálhatóak legyenek és utána a gyártási és szállítási folyamatoknak ennek megfelelően kell alakulnia.

2. Termelékenység problémája
A folyamatosan fejlődő technológiának köszönhetően olyan gyártósorok és ezekhez kapcsolódóan olyan üzleti folyamatok alakulnak ki, melyek complexitására sokszor nincs felkészülve sem a belső szervezet sem az ERP rendszer. Emiatt a termelékenység csökken és a várt ügyfél elégedettség elmarad.

3. Termékek folyamatos fejlődése
A termékek egyre „okosabbak” egyre több adatot közvetítenek és ezeket az adatokat fel kell tudni dolgozni. A termékek élet ciklusa is egyre rövidebbé válik, szükség van arra, hogy a cégek minél gyorsabban fejleszthessék a termékeiket, és minél több kiegészítő szolgáltatást nyújthassanak hozzá.

4. „Networked economy”
A logisztika és a gyártás szintjén is megjelenik az igény arra, hogy a minél több forrásból származó adatok segítségével tudjanak pontosabb képet kapni arról, hogy épp mi történik, és így minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak reagálni, vagy akár megelőzni nem kívánt eseteket. Gondoljunk csak a teherautók útvonal tervezésére, ahol a nem kívánt forgalmi fennakadásokat kell elkerülni, vagy a vevőnél megtalálható ipari eszközök karbantartását kell tervezni és elvégezni. Nem túl távoli jövő (ha jövő egyáltalán) hogy amennyiben véletlen kifogy az üzemanyag az autónkból, a szerviz automatikusan szenzorok segítségével kapjon egy jelet és már abban a pillanatban elindítson egy trélert, amivel kisegít minket szorult helyzetünkből.

A felmerülő kihívásokra igyekszik maradéktalanul választ adni a SAP, minden területen új és újabb fejlesztésekkel érik el, hogy a folyamatosan változó igényeknek megfeleljenek. Mivel a feltérképezett kihívások és problémák általában nem csak egy konkrét területre vonatkoznak, hanem sokszor a teljes gyártási folyamatra vagy az ellátó láncra igazak, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a SAP által kínált megoldások minden esetben teljesen integrálva vannak a többi modulhoz.

A teljesség igénye nélkül néhány olyan fejlesztés, melyek segítenek a SAP ügyfeleknek, hogy az újonnan felmerülő üzleti igényeiket lefedjék

– SAP Leonardo
A SAP IoT megoldása, a kapcsolódó szenzorokból származó adatok hatékony feldolgozására szolgál. E modulnak köszönhetően több területen megvalósul a kapcsolódás és ebből a SAP többi modulja is profitál, akár úgy, hogy egy karbantartási vagy egy beszerzési folyamat indul el automatikusan.

– SAP MES
A gyártási folyamat támogatására szolgáló modul, mely a gépsorok melletti visszajelentéseket és munkafolyamatokat kezeli. Érintő képernyőre optimalizálva, felhasználó barát és a SAPba teljesen integrált megoldás. Termék nyomonkövethetőség és konfigurált gyártás támogatással.

– SAP MII
A gyártási folyamatok során használt eszközök és szoftverek összekapcsolására szolgáló platform, előre definiált üzleti logikákkal, melyek könnyen módosíthatóak illetve kiegészíthetőek. Hatékony és látványos grafikonokkal és vizualizálást támogató funkciókkal van ellátva.

– SAP Transportation Management
A fuvar szervezésére szolgáló modul, mely a fuvar tervezésétől egészen a végrehajtásáig és elemzéséig támogatja a felhasználót. A többi SAP megoldással szorosan integrálva van, így a SAP Leonardo vagy a SAP Event Managament által kínált funkciókkal együtt lehet használni.

– SAP Batch Genealogy
A sarzsok nyomonkövethetőségét támogató modul, mely segít a gyártás során létrejövő sarzs kapcsolatok elemzésében. Lehetőség van a sarzs kapcsolatok módosítására, törlésére, vagy új kapcsolat létrehozására. Grafikus felületen lehet látni a sarzs változását és a hozzá kapcsolódó kezelési egységeket illetve széria számokat.

– SAP Event Management
A különböző modulokban rögzített feladatok ütemezését lehet monitorozni, beállítható, hogy amennyiben valamelyik feladat nem teljesül az elvártak szerint, akkor egy előre definiált akció történjen, ez lehet egy levél, sms küldés, vagy akár valamilyen bizonylat is létrejöhet melyet utána könnyen lehet riportálni.

– SAP Yard Logistic
A telephelyeken belüli teherautók kezelésére szolgáló modul, vizuális képernyőkkel, melyek segítenek a teherautók irányításában illetve arra is alkalmas ez az eszköz, hogy informálja a sofőröket az elvárt le- vagy felrakodási helyekről és a tervezett időpontokról.

– SAP Vehicle Insight
A szállítmányozó egységről érkező adatok feldolgozására, megjelenítésére és kezelésére használható ez a modul. A földrajzi pozíció alapján képes útvonalat tervezni és a fuvarhoz kapcsolódó szereplőket (fuvar szervező, telephely kezelős, raktáros,…) értesíti a várható érkezési időpontról illetve amennyiben probléma lép fel értesíti a szükséges szereplőket a módosulásról.

Csupán néhány olyan megoldás, mely segít a megnövekedett igényekre választ találni a SAP rendszeren belül. A konferencia során ezen új megoldások kerültek terítékre, esettanulmányokkal és részletes elemzések segítségével, így hozva a SAPot közelebb a tanácsadókhoz, jelenlegi felhasználókhoz és a lehetséges új ügyfelekhez.

Az alábbi linken megtaláljuk a SAP által biztosított összes lehetséges megoldást, jó böngészést hozzá:
https://solutionexplorer.sap.com/solexp/ui/

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top