A klasszikus IT területektől eltérő terepre tette be a lábát a Kontron csoport. A kaliforniai székhelyű Echelon vállalat egyik üzletágának akvizíciójával létrehozott új cégben 40%-os részesedést szerző Kontron AG az okos mérők piacára robbant be.

Az újonnan létrejött cég a NES (Netwoked Energy Services) teljes mértékben átvette az Echelon vállalat „smart grid” üzletét, mely magába foglalja az intelligens vagy ismertebb nevén okos mérőket, a mérők által szolgáltatott adatok gyűjtésére szolgáló data contrentator-okat, továbbá a menedzsmenthez szükséges szoftver alkalmazásokat is. A sok millió eladott és telepített mérő a céget a legnagyobb közé helyezi az európai- és a világpiacon, de jelentős szerepet tölt innovatív tevékenységével is.

NES_System_Software

NES rendszer előnyei

  • A NES rendszer egy díjnyertes „smart grid” megoldás, melynek alapját az OSGP (Open Smart Grid Protocol) protokoll adja
  • Világszerte több mint 4 millió telepített NES okos mérő
  • A legmegbízhatóbb okos mérő megoldás az iparágban, a naponta mért adatok több mint 99,8%-a feldolgozásra kerül. A mérések azonban nem naponta egyszer történnek meg, hanem akár 15 perces időközökkel is megismételhetőek.
  • A NES rendszer egy egyedülálló „power line” technológiát kínál ügyfeleinek, mely lehetővé teszi a villamos hálózat feltérképezését, az automatikus topológia menedzsmentet és még sok más kisfeszültségű hálózati alkalmazást

Okos mérők

Az okos mérők a fogyasztásmérők (áram, gáz, víz, stb.) egy olyan új generációja, melyek teljes mértékben megváltoztatják mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók energiához való viszonyulását.

Nagy előnyük, hogy biztosítják az ügyfelek számára energiafelhasználásuk átláthatóságát azáltal, hogy egy központi internetes felületen keresztül bármikor ellenőrizhetik fogyasztási értékeiket, így sokkal tudatosabb lehet energiafelhasználásuk és érhetnek el költségmegtakarítást.

Az okos mérők használatával a fogyasztónak már nem kell bediktálnia a mérőóra állását, mivel az automatikusan továbbítódik az elosztó mérőközpontjába a villamos hálózaton vagy valamilyen mobil kommunikáció összeköttetés révén.

MTR-1000

Okos mérők előnyei

  • Az energia felhasználásáról valós idejű információt nyújt. Ennek eredménye a kisebb fogyasztás, amit annak segítségével értek el a fogyasztók, hogy energiafelhasználási szokásaikat a kapott költségadatokhoz igazították.
  • Költséghatékonyan integrálja a hozzá csatlakozó fogyasztók magatartását és működését azért, hogy biztosítsa a magas minőségű és biztonságos energia ellátást. A cél az egyensúly kialakítása, azaz csökkenteni a csúcsidőszaki fogyasztást akár csak minimálisan is, mert ezáltal a teljes villamosenergia-rendszer egyensúlyának megtartása is könnyebb lehet.
  • Hibafelderítés: Üzemzavar esetén az okos mérők nagy segítségére lehetnek a szolgáltatóknak, ugyanis minden egyes mérőről lekérdezhető, hogy folyik-e benne az adott pillanatban áram, így a hiba helyének meghatározásban fontos szerepük lehet, ezzel nagymértékben csökkenthető a helyreállítás ideje.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top