Az amerikai székhelyű DP Technology Corp., az ESPRIT® önálló CAM alkalmazás fejlesztője bejelentette legújabb, ESPRIT 2015 szoftver-verzióját. A fejlesztések célja a termelékenység és az automatizálás növelése volt. Az ESPRIT CAM alkalmazás segítségével a teljes szerszámgép típus palettán növelhető a termelékenység a hatékonyabb szerszámpályák generálásával és a CNC programozási idő csökkentésével. 

Tekintse meg az ESPRIT 2015 újdonságait videó bemutatón >>

Az általános hatékonyság növelés mellett az új verzióban olyan újítások is megjelennek, mint pl. az intelligens megmunkálási eljárás, a stratégiai megmunkálás tervezés eljárás, magasszintű CAD-CAM adatcsere folyamatok és a felhő alapú CAM tervezés.

Intelligens megmunkálás

Finish_Pocketing_No_663
Továbbfejlesztett zseb kibontás

Az Intelligens megmunkálás eljárások az ESPRIT 2015 verzióban felgyorsítják a termelési folyamatot új 5-tengelyes megmunkálási ciklusokkal, amelyek radikálisan csökkentik a ciklusidőt. Az eljárás során pl. lehetőség nyílik egyetlen beállítással elvégezni komplett megmunkálásokat. Turbinalapát marás esetén, pl., a szerszámpálya tetszőleges előgyártmányból kiindulva illeszthető átmosás technológiával tetszőleges nagyoláshoz, amit közvetlenül követhet egy simítás. Ez az algoritmus a már ismert turbina lapát simítási stratégia kiterjesztéseként jött létre. Megtalálható benne mind az adaptív megmunkálás beállításának lehetősége, mind az egyenközű nagyolás.

Hatékony turbina lapát megmunkálási algoritmusok
Hatékony turbina lapát megmunkálási algoritmusok

“ AZ ESPRIT 2015 olyan egyedi 5-tengelyes megmunkálási stratégiákat nyújt komplex feladatok hatékony végrehajtásához, amelyek további beállítási lehetőségeket biztosítanak a programozó számára” –mondta Cedric Simard, Global Marketing Director, DP Technology.

Az alagútmarás ciklus a másik intellgens eljárás az ESPRIT 2015-ben, egy teljesen új 5-tengelyes algoritmus. Az alagútmarás lényege egy nagyoló és simító szerszámpálya létrehozása egy zárt belső területen belül, ahol a szerszám belépése szigorúan kötött. A pályaalak kialakítása követi az alagút profilját és nyomvonalát.

Termelékenység növelés

Az ESPRIT 2015 külön megmunkálási építőelemeket vonultat fel a termelékenység növelése területén. Az új Bottom Up nagyolási stratégia segítségével új szintre emelkedik a már korábbról ismert nagysebességű anyagleválasztást biztosító ESPRIT ProfitMilling technológia. Az új stratégia kevesebb visszamaradó anyagmennyiséget eredményez. Továbbá, a stratégia kombinálható nagysebességű nagyolással az újítás teljes kihasználáshoz. A ProfitMilling technológia optimalizálja a szerszámpályát oly módon, hogy egy megmunkáláson belül a nagyteljesítményű és nagysebességű szerszámpálya típusokat esetérzékenyen alkalmazza, az új típusú megmunkáló szerszámok által támasztott követelményeket is kielégítve, egyszerre növelve a termelékenységet és a szerszám élettartamát is.

Új nagyolási algoritmus
Új nagyolási algoritmus

Stratégiai megmunkálás

A stratégiai megmunkálás az ESPRIT 2015-ben az újraszabott gyártásközi modell kezelést teszi elérhetővé az összetett megmunkálási képességekkel rendelkező szerszámgépek programozása során. Elérhető az új algoritmus síkmarás, kontúrozás és zsebmarás stratégák esetén.  Az építőelem alapú megmunkálások során így a teljes megmunkálás hatása figyelembe vetethető a gyártásközi modell számításban és az új szerszámpálya létrehozása során. Használata drasztikusan csökkenti a megmunkálási időt.

További stratégiai megmunkálás fejlesztés a horonymaró szerszámgeometriai tipus alkalmazhatósága  alagútmarás és kompozit típusú megmunkálások tervezése során. A szerszámtípus alkalmazása ezekben a megmunkálásokban a könnyen kézben tartható szerszámterhelésen keresztül a szerszám élettartamot növelheti, a szerszámbefogás bizonytalanságot csökkenti. A beremegés elkerülésével a felületi minőség és a megmunkálás hatékonysága egyaránt növelhető. A hordó alakú szerszámgeometriák alkalmazása támogatott a turbinalapát speciális megmunkálási algoritmusokban és a kompozit marások során. Alkalmazásukkal jobb felületi minőség érhető el.

CAD – CAM adatcsere

Új adatcsere építőelem jelent meg az ESPRIT 2015 –ben megkönnyítve a CAD rendszerben a geometriában megfogalmazott geometriai vagy gyártási információk CAM rendszerben történő kinyerését és felhasználását. Három új geometria típus jelent meg – vázlat, építőelem profil és segédgörbe építőelem – amik az ESPRIT FX adatcsere felületen keresztül származhatnak akár PTC Creo (vagy Pro/ENGINEER), Dassault Systemes CATIA és Siemens NX/UG CAD alkalmazásokból. Emellett az új geometriai elemek beolvasása tovább egyszerűsíti az ESPRIT-ben a megmunkáláshoz szükséges geometriai módosítások megadását.
Az ESPRIT 2015-ben az automatikus építőelem felismerés pontossága tovább növekedett. A továbbfejlesztett Auto Láncolat építőelem referencia kezelése támogatja a test felületek, hurkok és élek közvetlen felhasználását test geometriákon. Továbbá az új fal felismerő funkció automatikusan azonosítja a falak felső és alsó határait illetve az oldalferdeséget is.

Felhő alapú CAM

Cloud_machining_663
„Felhő-barát” megmunkálás online adatbázisokra támaszkodva

Az ESPRIT 2015 verzióban jelentősen fejlődött a felhő alapú megmunkálás. Az ESPRIT MachiningCloud Connection kapcsolaton keresztül lehetővé válik a legfrissebb szerszámkatalógusok és szerszámadatbázisok böngészése. A kiválasztott szerszámok azonnal letölthetők és a megmunkálásban használhatók, időt takarítva meg a hagyományos manuális szerszám-definícióval szemben. Az ESPRIT 2015 ezen felül egyszerűsíti is a szerszám kiválasztást: a megadott adatok és a geometria kiértékelése alapján ajánl szerszámot.

Az ESPRIT önálló CAM alkalmazásról

 

Az ESPRIT egy csúcskategóriás, stand-alone CAM alkalmazás, amely megoldást biztosít minden típusú szerszámgép programozásához. Esztergálás 2-22 tengelyre, BCY-tengelyes esztergálás, összetett szerszámgépek, megmunkáló központok programozása, marás 2,5-5 tengelyben, huzalszikra forgácsolás 2-7 tengelyben.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top