Angliában a mérnök szakma nagy elismerésnek örvend. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy ők termelik ki a GDP 26%-át. Ebben a szakmában a problémák megoldásához az analitikus és kreatív képességekre is szükség van, valamint fontos, hogy különböző típusú emberek dolgozzanak a területen. Így van lehetőség a folyamatos fejlődésre, növekedésre. Ennek ellenére a női mérnökök száma az országban mindössze a munkaerő 11%-át teszi ki, vagyis európai szinten itt dolgozik a legkevesebb nő ezen a területen.

Az Automation Engineer-nél, igyekszünk megérteni mi ösztönzi a nőket a mérnöki pálya választására és reméljük, hogy képesek leszünk motiválni őket arra, hogy belépjenek ebbe az érdekes és változatos világba. Ennek érdekében három, a Control Techniques-nél dolgozó női mérnökkel beszélgettünk.

Kate McDougalla Control Techniques biztonsági projektmenedzsere. A szoftverek területére specializálódott, majd átnyergelt a biztonsági rendszerekhez, ami végül az autóiparba vezette. Itt pedig a mérnökök egy „elkötelezett és csodálatos” csapatával dolgozik együtt.

Yingyi Kuangszoftver mérnök, aki közvetítőként dolgozik a hardware és a szoftver terület között. A kínai tanulmányai után az MSc képzést a Sheffield-nél végezte, ezután lépett be a Control Techiques-hez.

Rachel Fergusonaz E3 akadémián keresztül csatlakozott a Control Techniques csapatához. A tanulmányai alatt két különböző területen is dolgozott, végül a szoftver tesztelő csapatot választotta.

A tapasztalataink

  1. A mérnöki szakma sokak számára vonzó

A mérnök hallgatók számára fontos szempont a választáskor a mérnök szakma elismertsége. Yingyi Kuang elmondta, hogy Kínában a mérnököket az orvosokhoz hasonlóan magasra értékelik. Náluk nagyon telített a szakma, így sokan folytatják a tanulmányaikat külföldön (például Angliában), ahol nagy a kereslet a mérnök munkaerő iránt. Azt is megtudtuk, hogy a mérnök hallgatóik több mint a fele nő, szemben az angliai Sheffield Egyetem posztgraduális képzésével, ahol alig volt női hallgató és ők is mind kínaiak voltak.

  1. Végezhetünk piszkos munkát is (de nem feltétlenül kell)

A mérnöki szakmának sok különböző aspektusa van. Egyik területe valóban a gépek alá való bemászkálást jelenti, de nem csak ebből áll. Valójában sok mérnök élvezheti zsírmentes kezekkel a munkát a karrierje során.

Minden női interjúalanyunk azt mondta, hogy a matematika, a tervezés, a technológia és a tudomány keveréke vonzotta őket a mérnöki szakmában. „Élvezem a problémák megoldását és az izgalmas, kézzel fogható megfejtéseket.” – fogalmazta meg Rachel Ferguson. Ez a vélemény minden interjúalanyunknál visszaköszönt. Míg a legtöbb szakma elválik a valóságtól, a mérnöki munka a megoldások megteremtésén alapszik. Így tényleg elégedettséggel tölti el az embert.

  1. A lelkesedés varázsa

Interjúalanyainkat minden esetben egy hozzájuk közel álló ember, egy mérnök családtag vagy egy szenvedélyes tanár inspirálta. A hivatásuk iránti szenvedély pedig általában valamilyen korai meghatározó élményből fakad. Azonban arra is van példa, hogy felnőttként találkozunk valamivel, ami a mérnöki szakma fele terel. Erről számol be Kate McDougall is. Elmondása szerint szerencsésnek tartja magát, hogy részt vehetett a Leeds Egyetem „Nők a mérnöki területen” elnevezésű kurzusán. „Ez a kurzus döntő fontossággal bírt. Addig a pontig csak azt tudtam, hogy szeretem a matematikát és a fizikát, de nem tudtam mit takar a mérnöki karrier.”

  1. Nem kell imádni a mérnök szakmát ahhoz, hogy mérnök legyen valaki (de sokat segít)

Nem meglepő, hogy a mérnöki szakma egy olyan dolog, ami magába szívja az embert. Hiszen végtére is ez egy multidiszciplináris terület, ahol a sok különböző téma fonódik egymásba. Interjúalanyaink elmondták, hogy imádják a szakma kreatív oldalát, ami összeolvad a problémák megoldását követő büszkeséggel.

  1. Rendben van, ha az ember nem biztos a dolgában

A legalapvetőbb tapasztalatunk az volt, hogy a női mérnökként dolgozó interjúalanyaink egytől egyig bizonytalanok voltak abban, mit is szeretnének majd kezdeni a tanulmányaikkal. Ez érthető is, hiszen elég nehéz elképzelni, hogy bárkinek szilárd elképzelése lenne arról, mit akar csinálni, anélkül, hogy minden lehetőséget látott volna. Éppen ezért fontos tényező a döntési folyamatban a nyílt napokon való részvétel, valamint a mérnöki pálya részleteinek pontos megismerése. Ennek rendkívül egyszerű oka van: a mérnöki terület rendkívül tág és rengeteg lehetőség rejlik benne.

Összefoglalásként azt javasoljuk minden matematikát vagy tudományt tanuló nőnek, hogy vegyen részt minél több nyílt napon és szerezzen minél több tapasztalatot a szakma területén. Az első éves egyetemi hallgatóknak pedig, akik még bizonytalanok a karrierjüket illetően, ajánljuk az E3 akadémia (E3 academy) weboldal meglátogatását.

Az E3 akadémia ösztöndíjakkal és munkahelyi elhelyezkedési lehetőségekkel támogatja a fiatalok fejlődését. A Control Techniques-nél a jelentkezők nagyjából 20%-a női mérnök hallgató, ami messze felülmúlja a nemzeti átlagot.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top