Süsse Grüsse aus Walldorf! Szívélyes üdvözlet Walldorfból!

Bizonyítás: 2001 óta foglalkozom SAP-val. Amikor kezdtem, a tudás minden morzsáját meg kellett becsülni, mivel sokkal nehezebben hozzáférhető kincset jelentett, mint manapság. Fénymásolt, géppel vagy kézzel írott papírokon lévő oktatási anyag birtoklása vagy nem birtoklása jelentette sok esetben a különbséget 2-3 napnyi kínlódás vagy 1-2 órás munka között. (Természetesen akkor és most is a legnagyobb segítséget a kollégák támogató együttműködése jelentette és jelenti.)

Az én SAP időszámításom a Unitis-szel kezdődött. Akkor rendszeresen tartottak SAP oktatásokat, úgynevezett DIA tanfolyamot, amely hagyomány egyébként a közelmúltban újraéledt. A tanfolyam adta meg azt a tudásbázist, ami lehetővé tette a további fejlődést és az első projekteken való részvétel lehetőségét. A velem együtt kezdett kollégák esetében úgy alakult, hogy az oktatásra kijelölt tapasztalt kollégák leginkább a projektmunkával voltak elfoglalva, így a tanfolyamnak jó, ha a negyedrésze valósult meg. A minket ért veszteségért cserébe viszont azonnal munkához láthattunk. Igaz a tudás jelentős részét így a projekten kellet megszereznünk. Az azóta eltelt időben ez gyakorlatilag így is maradt az estemben. Természetesen az önképzés lehetősége óriásit változott időközben. Rengeteg információ, tanfolyam érhető el gyorsan online, mégis a tanulás a konkrét megoldandó feladatok által kijelölt csapáson haladt.

Ehhez képest az elmúlt hónapban lehetőségem volt másodmagammal részt venni egy tanfolyamon Walldorfban, az SAP németországi központjában. Az oktatás tartalma nem kötődött közvetlenül egy ügyfélnél megvalósítandó feladathoz, habár tartalmában természetesen hasznosnak gondoltuk.

A tanfolyam címe „SAP HANA Cloud Platform” volt. Ehhez kapcsolódóan szó volt a S/4 HANA-ról általában: adatbázis felépítéséről, fejlesztői eszközeiről, prediktív analízisről, szövegelemzési lehetőségeiről. Ezen túl az Odata Provisioning szolgáltatást mutatták be. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy felhőn keresztül férjen hozzá backend funkciókhoz anélkül, hogy OnPremise SAP Gateway telepítésére lenne szükség. Szó volt a SAP HANA Cloud Platform által kínált szolgáltatásokról, úgy mint dokumentum szolgáltatás, email szolgáltatás, GIT (verziókezelő) szolgáltatás stb. Csak felsorolásszerűen jelzem, hogy a tanfolyam magába foglalta még a következőket: SAPUI5, Fiori, Internet of Things (IoT).

A témák egy eredetileg ötnapos oktatás kereteiben valósultak volna meg. Esetünkben ezt három napra sűrítették, ami kissé megnehezítette a befogadást. Az angol nyelven vezetett, nemzetközi hallgatókkal dolgozó „bootcamp” az elméleti és gyakorlati megközelítést ötvözte. Egy-másfél órás előadásokat körülbelül azonos idejű gyakorlati részek követették. A résztvevők között németek osztrákok, szlovákok, lengyelek, belgák, hollandok, indiaiak és magyarok is voltak. A vezető egy osztrák szakértő volt, akinek a tudása számomra mindenképpen meggyőző volt. A témák „frissességéről”, újszerűségéről árulkodott az, hogy az előadó többször utalt arra, miként változtak az elmúlt hetekben, hónapokban azok a termékek, megoldások, amiről éppen szó volt. Ezzel párhuzamosan érezhető volt, hogy az SAP központjában a fejlesztők mellett a marketing osztály sem tétlenkedik. Külön előadást halhattunk ugyanis „Rebranding” címmel, emellett részletekbe menő információk hangoztak el árakról is.

Összességében véve a szakmai tanulságokon túl azt a benyomást kaphattuk, hogy ott vagyunk egy valóban kreatív központban, ahol stratégiát jelölnek ki és valósítanak meg. Érezhető volt az SAP nemzetközi súlya és ugyanakkor készsége arra, hogy sokféle igényt szolgáljon ki.

Egyszer talán minden SAP-os kollégának érdemes ellátogatni ide.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top