Üzleti probléma leírása

Ügyfelünknek több mint 45.000 eszköze (úgymint például napernyők, hűtők, sörcsapolótornyok stb.) van bérbeadva különböző vendéglátó egységeknek egész Magyarország területén.

Az eszközök QR-kóddal vannak ellátva. Jellemzően ezek a matricák felhelyezést követően rövid idő elteltével sérülnek, lekopnak, vagy egyszerűen praktikussági okokból másik eszközre kerülnek át (több sörhűtő esetén, az elsőn van az összes matrica). A leltározási folyamat sok időt vesz igénybe, mivel a QR-kódok leolvasása közvetlenül az eszközre ráragasztott matricáról lehetséges, amelyek összegyűjtésére az egész vendéglátóhely területét, beleértve a raktárhelyiségeket is be kell járni.

További probléma, hogy a leltározás során a matricák nem mindig hozzáférhetők. Ennek egyik jellemző oka, hogy eltűnnek az eszközről, így nem beazonosíthatók. Másik pedig, hogy az üzlet valamilyen okból zárva van, így a képviselő nem jut be a vendéglátóhelyre és nem tudja végrehajtani a leltározást, ezért csúszhat a leltári ütemterv.

dreher-logo
 • Termék: Kontron egyedi fejlesztésű, Android-alapú alkalmazás
 • Megoldás: bérbe adott eszközök leltári folyamatának hatékonyabbá tétele
 • Ügyfél: Dreher Sörgyárak Zrt.
 • Iparág: élelmiszeripar

A megoldás

Kidolgoztunk egy koncepcionális tervet a leltári munkafolyamat hatékonyabbá tételére. A terv része, hogy az ügyfelünk igényeire szabva fejlesztünk egy egyedi, Android tableten futtatható, felhasználóbarát, jogosultságalapú leltározó alkalmazást. Az eszközökre QR-kódos matricák helyett BLE beaconöket rögzítünk, így a leolvasáshoz nem szükséges plusz eszköz, a technológia megfelelő hatótávolságot biztosít, valamint öt perces jelzésgyakorisággal több mint öt évig működőképes, nagyon alacsony eszközköltség mellett.

Leltározó alkalmazás koncepcionális leírása:

 • a felhasználói profilba történő bejelentkezést követően a területi képviselőnek a rendszer GPS-adatok alapján leltározás helyszínt ajánl, amelyet jóváhagyva látja a helyhez dedikált eszközlistát. Az alkalmazás automatikusan beolvassa a beaconöket, így a leltárlistán azonnal megjelennek az eszközök státuszuk szerint (megtalált/nem talált/ újonnan fellelt).
 • SAP-integráció a partner törzs lekérdezéséhez és eszköznyilvántartás frissítéséhez.
 • leltározást csak az arra jogosult területi képviselő végezheti, illetve leltározni csak akkor lehet, ha a leltárvezető megnyitott egy leltározási időszakot.
 • leltározás végén az alkalmazás egy jegyzőkönyvet készít, amely jóváhagyott formája beküldhető az ügyfél központi szerverére. Jegyzőkönyvet beküldeni csak a megnyitott leltári időszakban lehet.

Eredmény

 • a vendéglátóegységekben a leltározás során nem szükséges az eszközöket egyesével felkutatni, mivel a beaconök 50 méteres hatókörén belül lokációtól függetlenül (hűtőkamra, raktárhelyiség, sörcsap belseje) az összes elérhető eszköz automatikusan begyűjtésre kerül és megjelenik a leltárlistán, így csak azokra az eszközökre kell figyelmet fordítani, amiket nem talált meg az alkalmazás, ezáltal a területi képviselő munkája jelentősen egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb.
 • a beaconök jelentősen hosszabb élettartamúak, kevésbé sérülékenyek, mint a QR-kódos címkék. IP-védettségüknél és kis méretüknél fogva bármilyen eszközre elhelyezhetők, legyen az egy napernyőcső vagy sörhűtő belseje.
 • az alkalmazás integrálható az ügyfél vállalatirányítási rendszerével, így a helyszínre és telephelyre vonatkozó törzsadatok, jogosultságok onnan kinyerhetők, illetve a leltár eredménye szinkronizálható a vállalatirányítási rendszer raktárkészlet adataival.

Dreher Sörgyárak Zrt.

A Dreher Sörgyárak 1854-es alapítása óta, hagyományainak és nemzetközi hátterének köszönhetően vált napjainkra Magyarország vezető sörgyártó vállalatává. A hazai söripar alapítójához méltó módon a Dreher üzletvitelét és valamennyi tevékenységét a minőség iránti elkötelezettség, a tiszta piaci versenyszellem, a környezettel való harmonikus egység és a társadalmi felelősségvállalás alapelvei jellemzik. A nemzetközi hátteret a világ egyik vezető sörgyártó vállalkozása, az Asahi Group Holdings Ltd. biztosítja, és az Asahi Breweries Europe Group vállalatainak tagjaként a hagyományosan magyar márkák – a Dreher, az Arany Ászok és a Kőbányai – mellett olyan világszerte közkedvelt söröket is forgalmaz, mint az Asahi Super Dry, a Kozel, a Pilsner Urquell, a Peroni, a Meantime, a HB, valamint a Kingswood cider.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top