Blogbejegyzésünkben az SAP BI /Business Intelligence/ terület újítását szeretnénk röviden bemutatni. Az SAP Analytics Cloud az SAP porfoliójában a felhős üzleti tervező/terv-tény-előrejelző termékek közé sorolható.

Mit tud az SAP Analytics Cloud?

Az IOT térnyerésével az okos gyárak, és okos eszközök elterjedésével a létrejövő adatmennyiség drasztikusan növekszik, amelynek feldolgozására, elemzésére, vizualizálására az SAP Analytics Cloud kiváló eszköz. Felhős adatbázisnak köszönhetően kiszámítható havi díj mellett üzemeltethető, nem igényel nagy befektetést a bevezetése és támogatása. Az SAP az Analytics Cloud előfizetők adatait SAP HCP (Hana Cloud Platform) alapú data centerekben tárolja.

Az SAP Analytics Cloud, S4Hana forrásrendszerrel kombinálva live data connection /valós idejű adatkapcsolat/ segítségével azonnali képet ad a menedzsmentnek az aktuális státuszról, így jobb és megalapozottabb üzleti döntéseket hozhatnak. A rendelkezésre álló historikus adatokból képes előrejelzést adni, így a tervezésben és előre jelzésben is támogatja az üzleti tervek megvalósítását.

Alapképességei közé tartozik az adatkapcsolat létrehozása forrásrendszerekkel, adatok összekapcsolása az elemzésekhez, adatmodellezés, felhő alapú infrastruktúra, több felhasználó jogosultságainak kezelése és együttműködésének biztosítása a felületen, mobilitás (megjelenítés telefonon, tableten). Létrehozhatunk eseményeket, meghatározhatunk munkafolyamatokat, amelyeket kioszthatunk felhasználóknak. Value driver tree segítségével szimulálhatjuk az üzleti folyamatot.

Teljes funkcionalitás felsorolásának igénye nélkül, lehetőségünk van adatainkra épülő, dinamikusan változtatható vizualizáció kialakítására, diagramokkal, táblázatokkal az eredményeket szemléltetésére, az adatok térbeli elhelyezése, térinformatikai megoldásra, koordinátákra épülő térképes megjelenítésre, megjegyzések hozzáfűzésére, szűrésekre, aggregálásra, eltérő pénznemek kezelésére is.

Az Analytics Cloud rendkívül sokrétű adatforrásból képes dolgozni. Hozzákapcsolhatunk meglévő SAP Hana-BPC-BW-ERP-Universe, és SQL Database rendszereket, valamint rengeteg felhős adatforrást pl. Concur, Fieldglass, Google Drive, SAP termékek, OData Services, Salesforce, vagy csak egyszerűen importálhatunk fájlokat.

Adatforrás › Modell › Sztori

Modelljeink létrehozásakor a rendszer automatikusan felismeri az adatok típusát (pl. dátum, idő, leíró jellegű szöveg-számadat, matematikai számítások alapjául szolgáló számadat), amelyekből kialakíthatunk hierarchiákat, létrehozhatunk logikai összefüggéseket is.

Adataink vizualizálásában ún. sztorik nyújtanak segítséget, amelynek alapja a betöltött adatokat tartalmazó modellek, amelyeket közös kulcsok összekapcsolásával tudunk együtt felhasználni. Létrehozott modelljeinket és sztorijainkat – a BI területen megszokott módon – előre ütemezetten újra tölthetjük, frissíthetjük abban az esetben, ha nem S4Hana elő adatkapcsolattal rendelkezünk.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top