Ebben az esettanulmányban megvizsgáljuk, hogy a QING miként használta a 3D gyártási szimulációt egy teljes mértékben üzemkész arcmaszk gyár néhány hét alatt történő felállításához, annak érdekében, hogy meg tudjon felelni a COVID-19 járvány során fellépő hatalmas arcmaszk iránti igénynek.

A QING egy hollandiai székhelyű mérnöki cég, amely költségcsökkentés, fenntarthatóság, a hatékonyság, valamint a rugalmasság biztosítása mellett abban is segíti a vállalatokat, hogy elérjék a magasabb teljesítményre és minőségi növekedésre irányuló  célkitűzéseiket. Ennek érdekében, a QING támogatja a vállalkozásokat a digitális átalakulás megvalósításában, az ipar 4.0-hoz való alkalmazkodásban és az intelligens ipari környezet felépítésében.

Az arcmaszk kritikus hiánya

2020. márciusában a COVID-19 járvány gyorsan terjedt egész Európában. Ezért ebben az időszakban mindenhol megnövekedett a kereslet az egyéni védőeszközök iránt, az arcmaszkokra pedig kritikus szükség volt.

A globális termelés és logisztika leállásának eredményeként Hollandia ugyanazokkal a kihívásokkal nézett szembe az egyéni védőeszközök beszerzésével kapcsolatban, mint bármely más ország. A hiányt azonban súlyosbította a tény, hogy az országban nem foglalkoztak maszk gyártással.

Ebben a környezetben négy vállalkozó úgy döntött, hogy létrehozza a MondMaskerFabriek-et, az első arcmaszk-gyártó üzemet Hollandiában, hogy kielégítse az ilyen típusú egyéni védőeszközök iránti megnövekedett keresletet. A munkaerőt főleg menekült státusszal rendelkező munkavállalókból képzelték el, annak érdekében, hogy segítsék őket beilleszkedni a holland társadalomba.

Kezdeményezésüket azonban bonyolította az a tény, hogy a munkavállalók koronavírus elleni védelmének érdekében a gyárban folyamatosan érvényben lévő szociális távolságtartási intézkedéséket – a munkások közötti 1,5 méter – kellett bevezetniük és alkalmazniuk.

Szimuláció használata egy rendkívül hatékony és biztonságos layout létrehozásához

Április 20. körül a MondMaskerFabriek megbízta a QING vállalatot, hogy segítsen nekik két kínai gyártó gép üzembehelyezésében, valamint egy olyan létesítmény gyors megtervezésében és kivitelezésében, amely nemcsak a vállalat beruházásának optimális kihasználását szolgálta, hanem biztonságos és egészséges munkakörnyezetet is biztosított a dolgozók számára.

A QING a Visual Components 3D gyártási szimulációs szoftverét használta a varráshoz és csomagoláshoz, valamint az áteresztő képesség elemzésének elvégzéséhez szükséges manuális összeszerelési munkaállomásokat tartalmazó layout megtervezéséhez.

“A Visual Components használata nagy előnyt biztosít számunkra az új automatizált folyamatok fejlesztésében. Szinte minden projektben felhasználjuk, a beszámolók gyártásához, döntéshozatalhoz és megalapozott információk biztosításához az ügyfeleink számára.”

A QING üzleti vezetője

“A Visual Components használata nagy előnyt biztosít számunkra az új automatizált folyamatok fejlesztésében” – mondta Bram de Vrught, a QING üzleti vezetője. “Szinte minden projektben felhasználjuk, a beszámolók gyártásához, döntéshozatalhoz és megalapozott információk biztosításához az ügyfeleink számára.”

Az első maszkot április 27-én állították elő, amely Hollandia nemzeti ünnepe. Érdekes módon a QING-et pontosan hét évvel korábban, 2013-ban, szintén ezen  napon alapították.

A következő hetekben a QING és a MondMaskerFabriek együtt dolgozott a szimuláción, hogy megvitassák a gépek elhelyezkedését és véglegesítsék a terveket. Miután megállapodtak, a csapat hitelesítette terveit, ellenőrizte az erőforrások kihasználásának statisztikáit és meghatározta, hogyan lehet optimalizálni bizonyos folyamatokat a maximális termelékenység elérése érdekében. Az elrendezést az üzemeltetők logisztikájának és képzésének alapjaként használták, valamint elemezték a statisztikákat az egyes munkavállalók napi utazási távolságának és teljesítményének ellenőrzéséhez. Továbbá megmértek minden öltést és folyamatosan figyelték a munkát annak érdekében, hogy teljes mértékben ki tudják használni a dolgozók munkaidejét.

A gyár beüzemelésének első szakaszában két olyan gyártósor működött, amelyek mindegyikének volt egy automatizált arcmaszk gyártó gépe, ahol a nyers arcmaszkokat gyártották. A rugalmas fülpántokat hegesztéssel vagy varrással rögzítették az egyik kézi munkaállomáson. Ezután a maszkokat a kézi csomagolópadra szállították, ahol összecsomagolták és bedobozolták azokat. Ezután a dobozokat lezárták és előkészítették a szállításra.

Ebben a szakaszban a QING csapat a szimulációt hívta segítségül az útvonalak ellenőrzéséhez. Ezenkívül a biztonságos és egészséges munkahely fenntartása érdekében a QING kifejlesztett egy olyan funkciót a Visual Components-ben, amely kiszámította a dolgozók közötti távolságot és jelezte, amikor a 1,5 méteres szociális távolságtartás veszélybe került.

A maszkgyár felállításának első szakasza

Júliusban megnőtt a kereslet a maszkok iránt, így a csapat nekilátott a gyári beállítás második szakaszának. A létesítményt további két gyártógéppel bővítették, hogy kielégítsék a maszkok iránt meglévő magas igényeket. Mivel ez csaknem egy teljes mértékben kihasznált alapterületet eredményezett, a gyártósorokat úgy alakították ki, hogy mindegyiknek legyen egy arcmaszk-gyártó gépe, amelyet egy kézi munkaasztal követne a fülpánt hegesztésére. A csomagolóállomások számát megnövelték, mert a csomagolási folyamatot úgy alakították át, hogy minden maszkot először egy műanyag zacskóba zártak, mielőtt 10 darabos kötegbe rakták, és egy kis dobozba tették, majd a többi kis dobozokkal együtt becsomagolták kartondobozba a szállításhoz.

Ebben a szakaszban további dolgozókat vettek fel, így a csapat a Visual Components újonnan kifejlesztett távolságtartó eszközét hívta segítségül a biztonságos útvonal kialakításához. Emellett szimulációkat használtak annak biztosítására, hogy minden erőforrást optimálisan használják fel.

A gyár kibővítése a felállítás második szakaszában

A következő lépés a folyamatok további automatizálása lesz az elvégzett manuális folyamatok számának optimalizálása érdekében. Ezenkívül a csapat több különböző lehetőséget is fontolóra vesz a növekedés érdekében. “Ezen a ponton a termelési kapacitás növelésére összpontosítunk” – mondta de Vrught. „Ez elsősorban a PDCA módszeren alapul. Mivel a MondMaskerFabriek meglehetősen ambiciózus, a termelés további bővítése további helyszínek kialakításával a láthatáron lehet. Az új létesítmények létrehozásakor a szimuláció ismét nagyon értékes eszköz lesz a döntéshozatali folyamatban. “

A gyár szimuláció használatának előnyei

Annak köszönhetően, hogy már a layout tervezésekor használták szimulációs technológiát, a QING optimalizálni tudta a MondMaskerFabriek layout tervezéssel és megvalósítással kapcsolatos magas kezdeti beruházásait. Ez jelentős előnynek bizonyult a hibaelhárításban, a tervek átalakításában és az állásidők minimalizálásában.

A szimuláció alkalmazásának másik fontos előnye, hogy segített biztosítani a MondMaskerFabriek alkalmazottainak biztonságát azáltal, hogy a szociális távolságtartást figyelembe vette szimulációkban. Míg a világ többi részének be kellett zárnia a gyárakat a szociális  távolságtartás hiánya miatt, a szimulációs technológia segített egy gyár hetek alatt történő felépítésében, miközben biztosította a biztonságos munkakörnyezetet.

A QING a szimulációs technológia használatával kapcsolatos előrelátásának köszönhetően, a csapat nagyon rövid időn belül képes volt üzembe helyezni a gyárat és mindössze két hónap után csaknem megduplázta a gyártást. Ez a kezdeményezés kiváló példája annak milyen gyorsan növekedhet a termelés a szimulációs technológia alkalmazásának köszönhetően.

A QING Groep

A QING Groep mérnöki fejlesztő cég egy 2013-ban alapított holland cég, székhelye Arnhemben található. A vállalat a gyárak automatizálására és digitalizálására szakosodott, ezenkívül segíti ügyfeleit a termelésmenedzsment legújabb technológiáinak alkalmazásában a vállalkozásuk növelése vagy bővítse érdekében, miközben a termelékenységük optimális marad. További információ a QING honlapjára.

A MondMaskerFabriek

A hollandiai Arnhemben található MondMaskerFabriek az első holland sebészeti maszkgyár. Négy vállalkozó alapította 2020. márciusában, hogy kielégítse a COVID-19 világjárvány idején a maszkok iránt jelentkező hatalmas keresletet. További információért látogasson el a MondMaskerFabriek oldalra.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top