Tudjon meg többet arról, hogy a Ponsse erdészeti gépgyártó miként profitál az ipari robotok offline programozásából.

Ponsse, az erdészeti gépek globális vezetője

A Ponsse Plc. a vágógépek értékesítésére, szervizelésére, gyártására és technológiai fejlesztésére specializálódott finn vállalat. A Ponsse egyértelműen a világ élvonalába tartozik az erdészeti gépiparban, mivel több mint 1800 embert foglalkoztat, 40 országban rendelkezik leányvállalatokkal, és erdészeti gépek széles választékát gyártja.

Jelenleg a vállalat évente nagyjából 1000 gépet gyárt. Annak érdekében, hogy a versenytársak előtt maradjon, a Ponsse évente megközelítőleg egy új robotállomást is üzembe helyez.

Korábban a robotok programozása online történt, és körülbelül öt napot vett igénybe. Az online programozás azt is jelentette, hogy a robotot le kellett állítani a programozás idejére. Ez természetesen komoly költségproblémákhoz vezetett, mivel a gyártás könnyen késett.

Hegesztő robotok offline programozása

Annak érdekében, hogy drasztikusan csökkentse a robot programozásához szükséges időt, a Ponsse offline programozási megoldást alkalmaz. A megoldás két független és sikeres szoftverfejlesztővel való szoros együttműködés eredménye. Ez két vállalat a Delfoi és a Visual Components. A Visual Components Robotics OLP néven ismert megoldás egyesíti a Delfoi offline programozással kapcsolatos tudását a Visual Components nagy teljesítményű platformjával.

„A korábbi öt nap helyett a programozás mindössze két nap alatt elvégezhető. És ami a legjobb, hogy a robotokat nem kell leállítani a programozás idejére, így a gyártás folytatódhat, amíg a robotok programozása folyik.”

A Visual Components Robotics OLP-t (korábban Delfoi) például az erdei gépek karosszériavázait hegesztő Yaskawa robotok programozására használják. A programok nagyon összetettek lehetnek, 3-4 órát is igénybe vehetnek. Az offline programozás mellett a tipikus feladatok közé tartozik a robottal való hegeszthetőségének vizsgálata (elfér-e robot, eléri-e a terméket) is a terméktervezési fázisban.

A Visual Components Robotics OLP-t nem csak az új termékek bevezetésekor használják, hanem a meglévő programok finomításakor is, mivel a Ponsse elkötelezett a folyamatos fejlesztés mellett. Új robotcellák tervezésekor a Ponsse a Visual Components által készített 3DCreate-et is használja elrendezési eszközként.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top