Az intelligens gyártás és a robotizáció egyre inkább elterjedt a svéd iparágakban. A Volvo Construction Equipment élen jár ebben a fejlődésben, és most egy olyan kísérleti projektbe fektet be, amely a kis volumenű tételek gyártásának racionalizálását és a gyártási költségek csökkentését szolgálja.

Az autóiparban és a feldolgozóiparban számos gyártónak vannak olyan termékei, amelyeket kis mennyiségben, de több változatban kell gyártani. Ez gyakran igényli az egyedi gépekhez, szerelvényekhez és rögzítőkhöz való hozzáférést, amelyeket egy ideig nem használnak, vagy amelyek megváltoztatása hosszú időt vesz igénybe, ami költségigényes. A Volvo Construction Equipment egy újfajta robotizálás bevezetésével szeretne elmozdulni ettől.

„Kifejlesztettünk egy olyan megoldást, amely képes ugyanazt a berendezést több különböző termékhez használni, és ősszel egy kísérleti projekttel megkezdjük a termelést. Egy robotcellával fogunk dolgozni, és a Delfoi Robotics offline programozási rendszerét használjuk majd.”

Erik Åstrand, a Volvo CE hegesztés-optimalizálási szakértője

” Készülék mentes” hegesztés

A kísérleti projekt a Volvo dömperek alkatrészeinek gyártására összpontosít Braåsban. Az optimalizálás során a gyártási folyamatban bevezetik a ” Készülék mentes” hegesztést, azaz a hegesztést rugalmas robotok segítségével végzik, nem pedig testreszabott állványokkal vagy rögzítőkkel.

“A robotcellában van egy kezelőrobotunk és egy hegesztőrobotunk, amelyek összeszerelik az elemeket. A kezelőrobot felveszi és elhelyezi a különböző alkatrészeket, míg a hegesztőrobot összehegeszti őket, majd apránként folytatjuk, amíg a tárgy elkészül.”- mondta Erik Åstrand.

Elsősorban a 60 kilogrammos súlyig terjedő tételekről van szó, de hosszú távon a koncepció a nagyobb alkatrészek, például a járművázak gyártásának szerves részét is képezheti. A gyártás maximális rugalmassága megköveteli a programok gyors létrehozását is, amikor a robotok új elemet hegesztenek. Ebben a Delfoi Robotics offline programozási (OLP) rendszere kulcsszerepet játszik.

Ebben a koncepcióban a lemezt a cellába szállítják, és a robotok által összeépített és összehegesztett lemez készre hegesztett elemként kerül ki. Kép: Goodtech Solutions Karlstad / Volvo CE

Offline programozás

Az offline programozás azt jelenti, hogy a robotok programozása számítógépes környezetben történik, a folyamat megzavarása nélkül. Ez csökkenti a gyártási leállások számát és a gyártási költségeket. A Delfoi Robotics világelső a hegesztés területén, ezért kézenfekvő választás volt a beszállítónak.

“A legjobb műszaki megoldást és a lehető legtöbb robotmárkával kompatibilis szoftvert akartuk. A Delfoi rendszere nagyon vizuális és intuitívan programozható.” – mondta Erik Åstrand a Delfoi Roboticsról.

A braåsi robotcellát 30 kis volumenű tétel folyamatos, egy darabból álló áramlásában, beállított idő nélkül fogják használni. Ha a kísérleti projekt jól halad, a tervek szerint ugyanezt a gyártási elvet több termékre és más Volvo CE üzemekre is alkalmazni fogják.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top