Az offline robotprogarmozásról (OLP) szóló alábbi, átfogó útmutató bemutatja a témát, majd a gyakori tévhiteket, a segítségével megoldható problémákat, az előnyeit és a sikeres megvalósítást szemléltető példákat ismerteti.

Az offline robotprogramozás (OLP) koncepciója már több éve jelen van a köztudatban, de a Visual Components úgy gondolja, hogy a gyártó vállalatok még mindig nem értik meg teljesen az OLP értékét, különösen a gyártási környezetben, ahol ipari robotokat használnak olyan alkalmazásokhoz, mint a hegesztés, a permetezés és így tovább. Ezen cikk az OLP körüli összes mítoszt leleplezi a következő témákon keresztül,

Mi az OLP?

Az offline robotprogramozás (OLP) a robotprogramok számítógépes szoftverben (virtuális környezetben) történő elkészítésének módszere 3D CAD adatok alapján. Miután a robotprogramot a szoftverben létrehozták és ellenőrizték, az letölthető a fizikai robotra.

Hegesztőprogram az OLP szoftverben (bal) és valós hegesztés az üzemben (jobb)

Kezdjük egy példával, amely szemlélteti, hogy miért érdemes az OLP-t használni.

Képzeljük el, hogy egy kör alakú alkatrészt kell hegesztenünk egy másik munkadarabhoz robottal és a robotot arra kell programoznunk, hogy egy kör alakú alkatrészt összehegesszen egy másik munkadarabbal.

A robotnak 3D-s ívben kell mozgatnia a hegesztőpisztolyt az alkatrész kerülete körül, és ugyanakkor pontosan tájolnia kell a felülethez képest.

Ez megvalósítható úgy is, hogy pontokat tanítunk meg a teach pendant-on (továbbiakban robot kezelő), de sok pontra lesz szükség, és sokáig eltarthat a felvételük. Az ívhossz szinte biztosan nem lesz állandó, ahogyan a hegesztőpisztoly tájolása sem. Ráadásul a robotcella addig nem üzemel, amíg a programozást végzik. Ez a leállás napoktól akár hetekig is eltarthat. Az OLP-vel a robotprogram előállítása sokkal egyszerűbb. Importálja a hegesztőcella CAD fájlját az OLP szoftverbe, és mutassa meg, hogy milyen útvonalat szeretne a hegesztőpisztoly számára. Miután elkészült, a szoftver létrehozza és ellenőrzi a robotprogramot, például az esetleges ütközések szempontjából. Az ellenőrzés után töltse fel a programot a robotvezérlőbe, futtassa le egyszer alacsony sebességgel a dupla ellenőrzéshez, és a cella készen áll a munka folytatására.

Körhegesztési program vizualizációja OLP szoftverben

Kérjük regisztráljon a teljes útmutató eléréséhez

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top