A csomagok becsomagolva, foglalások megerősítve, mindenki bekötve, és készen áll az indulásra. A navigációs alkalmazás ellenőrzése figyelmeztet néhány útépítési problémára. Ennek alapján az útiterv gyors kiigazítása után nekivághat az utazásnak.

A mai technológia adta lehetőségek kihasználásával biztos lehet benne, hogy a legjobb úton jár, nem csak reménykedik benne. A hasonló technológiai háttér ellenére azonban túl sok gyártó kockáztatja meg a rossz tervezési döntésekből adódó következményeket azáltal, hogy az új termékfejlesztési folyamatot feltételezésekre alapozza. Ha pedig túlságosan rossz úton haladunk, az katasztrofális következményekkel jár.

A tervezési döntések ára

Szinte mindenki egyetért azzal, hogy a terméktervezés korai, felfutási fázisaiban hozott döntéseknek következményei vannak a későbbiekre nézve. De mi lenne, ha azt mondanák, hogy a termék teljes költségének közel 55%-át a tervezési szakaszban hozott döntések határozzák meg? Nem hiszi el? Joggal szkeptikus, mert ez a szám sokkal magasabb. Sok szervezeten belül közelebb van a 80%-hoz.

Ennek eredményeképpen a tervezés alatti vizsgálódást és az azt követő innovációt gyakran korlátozzák az idő- és költségparaméterek. De mi lenne, ha lenne mód a szimuláció használatának demokratizálására, felhatalmazva a tervezőket és más, nem műszaki szakembereket a modellek validálására és a követelmények teljesülésének biztosítására? Egy ilyen lépés felgyorsítaná a fejlesztést, miközben sokkal több tervezési alternatíva értékelését tenné lehetővé.

Ez a mozgatórugója a szimuláció-vezérelt tervezésnek (Simulation-Led Design, SLD).

Mi az a szimuláció-vezérelt tervezés?

Ahogy a neve is mutatja, az SLD lehetővé teszi a mérnöki elemzés alkalmazását a terméktervezés korai, felfutási szakaszában. Hasonlóan a GPS-alapú alkalmazásokhoz, amelyek a leghatékonyabb útvonalon vezetik az utazókat, az SLD lehetővé teszi a tervezők számára, a CAD-modellek gyors és biztonságos lekérdezését és validálását annak biztosítása érdekében, hogy a tervek a helyes irányba haladjanak. Ráadásul ez a megközelítés ösztönzi az innovációt, mivel több koncepció feltárását teszi lehetővé, miközben jelentősen felgyorsítja a termékfejlesztést. Ezáltal csökkenti a költségeket és felgyorsítja a termékek piacra juttatását.

Fontos megjegyezni, hogy a szimuláció több területen is használható, így az SLD felkarolása nem csökkenti a CAE-szakértők szerepét. Az alapvető szimulációk elvégzésének tehermentesítése megszünteti a szűk keresztmetszeteket, és felszabadítja az értékes erőforrásokat, hogy az összetett problémák megoldására, vagy a legnagyobb tapasztalatot igénylő programokra összpontosíthassanak.

A szimuláció-vezérelt tervezés olyan módszertan, amelynek többféle megvalósítási lehetősége van és CAD szoftverek szimulációs képességekkel való felruházása az egyik népszerű megközelítés. Meglehet futurisztikusan hangozhat, a szimulációval felruházott CAD szoftverek már jó ideje léteznek. Bár a korai kísérletek bevallottan nem voltak ideálisak, a mai megoldások jóval robusztusabbak, megbízhatóbbak, könnyebben használhatók, valamint mérhető és fenntartható eredményeket hoznak.

Mérhető eredmények

Azon vállalatok számára, amelyek látják és kihasználják az előnyeit, a szimulációnak a tervezésbe való beépítése az új termékfejlesztési standarddá válik. Az Ansys hároméves tanulmánya szerint az SLD technológiákat bevezető vállalatok:

  • Javították a mérnöki termelékenységet, 26-30%-kal csökkentve a munkaerő- és prototípusköltségeket.
  • Növelték a termékinnovációt, a tervezési lehetőségek 40-60%-os bővítése révén
  • Csökkentették a minőségbiztosítás költségeit a tesztelési költségek 19-33%-os megtakarításával.

Ezek az eredmények a sikeres SLD bevezetéssel kapcsolatos megtérülés egy részét mutatják. Számos további esettanulmány és dokumentált példa létezik.

A technológiai és szolgáltatási beszállítók, független iparági elemzők és olyan elismert szervezetek, mint a Rev-Sim, ASSESS, NAFEMS, CIMdata és mások, egyetértenek abban, hogy az elemzés bevezetése már a termékfejlesztés tervezési szakaszának elején (azaz a szimuláció-vezérelt tervezés) segít a kockázatok csökkentésében, a termékinnováció előmozdításában, a teljesítmény optimalizálásában és a fejlesztési költségek csökkentésében.

Megfelelő Önnek a szimuláció-vezérelt tervezés?

Bár nem igényel átfogó átalakítást, az SLD bevezetése mégis olyan változást jelent, amely egyszerre jelent kihívásokat és lehetőségeket. És mint minden folyamatváltás, ez sem minden szervezet számára megfelelő.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top