Nagy érdeklődés övezte az Kontron FOCUS 2014 PLM/CAD/CAM/CAE Napot

Az ezévi rendezvény kiemelt témája a Creo 3.0 bemutatkozása volt. A Creo a Unite technológiával gyökeresen új CAD együttműködési és egységesítési lehetőségeket kínál a termékfejlesztő és gyártó cégek, különösen az autóipari beszállítók számára. A résztvevők a Creo-n túl betekintést nyerhettek a legkorszerűbb CNC programozási, szimulációs, PLM, gyártásközeli Infor ERP, IT biztonságtechnikai és privát felhő megoldásokba.

Galéria megtekintése >>

Technológia kitekintés

A bevezetőben a résztvevők áttekintést kaptak a gyártást, tervezést érintő iparági megatrendekről, amelyek közül kiemelkedik az Internet of Things (IoT – az eszközök internetje). A PTC az IoT technológia egyik vezetőjévé nőtte ki magát.  Világszerte mintegy 20 milliárd, szenzorokkal és kommunikációs eszközökkel felszerelt eszköz létezik. Az élenjáró cégek már most gőzerővel fejlesztik azokat az alkalmazásokat, amikkel az IoT-re alapozva nagyobb profitot tudnak elérni, például a szerviz folyamatok során. Az IoT tökéletesen illeszkedik a PTC CAD/PLM termék portfóliójába, és új növekedési potenciált biztosít a felhasználók számára.

A Creo áttörést ért el az autóiparban

A bevezetőben elhangzott, hogy 2014 végére a Pro/ENGINEER felhasználók mintegy 70% áttér Creo-ra. Különösen szembetűnő a szoftver autóipari jelenlétének erősödése. A Volkswagen csoport (így az Audi is) például július 28-án készült el az átállással. A csoport 4000 munkahelyen frissítette szoftverét Creo 2.0-ra, valamint 260 beszállítója is implementálta azt. A Toyota a tervek szerint az év végére fejezi be az átállást szintén sok ezer munkahelyen. A legnagyobb Tier-1 beszállítók többsége is – pl. Robert Bosch, ZF, Knorr Bremse, GKN stb. – már Creo-val dolgozik.

Creo 3.0 – három kiemelt fejlesztési terület

A rendezvény legjobban várt programja a Creo 3.0 ősbemutatója volt. A szoftverben sok száz új funkció jelent meg. A résztvevők élő bemutatókon tekinthették meg az újdonságokat. A Creo 3.0 fejlesztése során három fő területre koncentrált a szoftver gyártója a PTC:

 • Unite technológia – teljes átjárhatóság a CAD rendszerek között
 • Koncepcionális tervezés – az innováció erősítése
 • Alaptechnológiai fejlesztések – a mindennapi CAD produktivitás növelése

Unite technológia – új helyzet a CAD kommunikációban

Multi-CAD-Creo-Sw-Catia

A Unite technológiának köszönhetően a Creo minden tervezői csomagja felár és köztes interfész nélkül képes CAD modelleket fogadni CATIA®, Siemens® NX™, SolidWorks®, Autodesk Inventor® és Solid Edge® szoftverekből konverzióval, vagy az első három szoftver esetén közvetlen beépítéssel is. Az opcionális Unite Collaboration modulok segítségével Creo összeállításba beépített CATIA®, Siemens® NX™, SolidWorks®  modellek változásai is átvezethetők Creo környezetbe, illetve a Creo fájlok ezen formátumokba exportálhatók.

A Unite technológiával a cégek úgy egységesíthetik a CAD rendszerüket a nagy teljesítményű Creo-ra, hogy közben bármilyen más céggel képesek lesznek hatékonyan együttműködni, függetlenül annak CAD rendszerétől.

Creo – koncepcionális tervezés

A termékek sorsa gyakorlatilag már a koncepció fázisban eldől, a PTC éppen ezért nagy hangsúlyt fektetett koncepcionális eszközeinek fejlesztésére:

 • Creo Freestyle: lehetővé vált, hogy szabad formájú felületeket parametrikus görbékhez vagy felületekhez illesszünk.
 • Creo Flexible modeling: komplex import geometriák is intelligens parametrikus építőelemekké alakíthatók.
 • Creo Design Exploration: ez egy új mérnöki „brainstorming” eszköz, amivel a fejlesztők több helyen elágaztathatják a terveket, és eltérő kialakításokat tesztelhetnek az ideális konstrukció érdekében.
Amikor a modell kilóg a képernyőről
Amikor a modell kilóg a képernyőről – az érdeklődők számára valódi 3D-s élményt nyújtott a Creo a nagy teljesítményű Fujitsu munkaállomásokon

Creo – alaptechnológiai fejlesztések

A Creo 3.0 indításakor az újdonságokat ismertető videókkal, valamint részletes multimédiás oktatóanyagokkal találkozunk. A szoftverkövetéssel rendelkezők automatikusan hozzájutnak az új intelligens csavarkötés varázslóhoz, a 3D-s falvastagság elemzőhöz, a formaüreg kitöltési szimulációhoz, a dinamikus élethű megjelenítéshez, vagy éppen az integrált Mathcad Express-hez. Ezen felül rengeteg kevésbé látványos, ám annál hasznosabb újdonság is megjelent, mint például az állandó húrkeresztmetszetű lekerekítés, vagy éppen a modellek referenciáinak rugalmasabb kezelése.

Vezetői szemmel

A résztvevők a cégvezetők szemszögéből is megismerhették a Creo és Windchill nyújtotta előnyöket, valamint az ezen technológiákra alapozott termékfejlesztési stratégiákat. A rendezvény vezérszónokaként Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. vezérigazgatója a legnagyobb magyar tulajdonban lévő járműipari cég sikertörténetét ismertette. A Rába 2000 óta alapozza termékfejlesztését Creo és Windchill szoftverekre.

Nemzetközi kitekintésként a PTC világkonferenciáján elhangzott két érdekes előadást is megtekinthettek a látogatók felvételről. A GKN német Tier-1 autóipari beszállító, 400 Creo és 2000 Windchill munkahelyen dolgozik. A fejlesztési vezető a Creo és Windchill multi-CAD szolgáltatásait emelte ki. A John Deere elnökhelyettese elmondta, hogy cége egy agresszív növekedési stratégiát dolgozott ki, amitől árbevételük megduplázását várják 2010 és 2018 között. A világ egyik vezető mezőgazdasági és nehézgép gép a szerteágazó termék portfóliót a Creo és Windchill eszközökkel tudják hatékonyan kezelni.

A Menedzser szekcióban a Kontron döntéstámogató eszközeivel (Windchill PLM, Infor ERP) és professzionális IT szolgáltatásaival – mint például a privát felhő és IT biztonságtechnikai megoldások – ismerkedhettek meg a vezetők.

Szerszámtervezés és gyártás

Külön szekció foglalkozott a szerszámtervezéshez és gyártáshoz kapcsolódó technológiákkal. A Creo méltán népszerű ezen a szakterületen. A szerszámtervezők munkája gyakorlatilag minden területen hatékonyabbá válik a Unite technológia, az import modellek ügyes szerkesztési lehetősége, a falvastagság elemzés, az új rendkívül hatékony formaüreg képzési funkciók és a Moldex alapú fröccs-szimuláció miatt. A szekcióban részletesen meg lehetet ismerkedni a Moldex3D különleges szimulációs megoldásaival is.

Kötetlen szakmai eszmecsere a FOCUS szüneteiben
A rendezvény szüneteiben lehetőség nyílt kötetlen szakmai eszmecserére és kapcsolat építésre is

Alkatrészgyártás – Esprit 2015 premier

Az új generáció teljesen megújult felhasználói felületével a kezdő felhasználók is gyorsan megbarátkozhatnak, és kiaknázhatják a szoftver haladó szolgáltatásait. A szerszámpálya számítást az NC pálya szimulációs motor végzi a teljes gépi környezetet figyelembe véve, így feleslegessé válik a szerszámpályák utólagos ellenőrzése. A fejlesztők rengeteg helyen végeztek optimalizálást, ami segít a ciklusidők csökkentésében.

Haladó szimulációs megoldások

A rendezvényen a Creo Simulation mellett olyan specializált végeselemes szoftverek is bemutatásra kerültek, mint a Magma öntészeti analízis, vagy Dynaform képlékeny lemezalakítást szimuláló szoftver. Bár az utóbbiak kimondottan költséges szoftvereknek számítanak, mégis érdekes módon éppen ezen szoftverek megtérülési ideje talán a legrövidebb. Ha például egy öntvényt elront egy cég, és abból sok százezer autó visszahívása keletkezik, az euro milliókban kifejezhető károkat okozhat. A haladó szimulációkkal éppen a legköltségesebb komponensek gyártásának megbízhatósága növelhető.

0 thoughts on “Közel 200 érdeklődő a Kontron (korábban S&T) FOCUS-on”

 1. Nagy János

  Nyugdíjazásomig nagy örömmel dolgozhattam a PTC 3D-s programjaival (ProEngineer, ProDesktop, Wildfiree) – ezért igen örülök, hogy most a műszaki iskolákban oktatják, és a diákok számára ingyenesen hozzáférhetővé tették a Creo-programot.
  Jelen voltam azon a bemutatón, ahol Pálinkás József urat “elvarázsolta” a parametrikus programozás csodája.
  Minden tiszteletem az övé, mert felismerte annak a fontosságát, hogy a magyar diákok az oktatásuk során felhasználói szinten elsajátíthassák a program kezelését. Az iskolából nem üres kézzel kerülnek a munkaerő-piacra, használható tudás birtokába kerülnek.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top