Vállalatirányítási rendszerek esetén nem jellemző kutatóintézetekre, mint felhasználókra gondolni. Azonban, ha az emberiség által épített legnagyobb és legkomplexebb kutatóberendezéséről beszélünk, akkor a hozzá tartozó Intézménynek szüksége van a leghatékonyabb informatikai támogatásra.

CERN (Európai Nukleáris Kutatási Tanács) egy 1954-es alapító okirattal indult és a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát eredményező kezdeményezéssé vált, az emberiség egyik legnagyobb projektjében annak érdekében, hogy tanulmányozzák az anyag legelemibb építőköveit soha eddig nem látott részletességgel. Ehhez közel fénysebességgel ütköztetnek részecskéket és az ütközés pillanatában a valaha használt legérzékenyebb szenzorokkal vizsgálják az eseményt. Ennek a létrejöttéhez komoly nemzetközi összefogásra volt szükség. Több mint 70 ország 500 egyeteme végez jelenleg is tudományos munkákat a francia – svájci határnál épített labor által.

A szerkezet 3 nagy részre bontható

 1. Részecskegyorsítók (nagy energiájú elektromágneses lineáris gyorsítók és gyorsítógyűrűk)
  • 100 méterrel a föld alatt
  • Nagy hadronütköztető (LHC) a legnagyobb 27 Km-es hosszával
  • 7 TeV (Terra eV, azaz 10^12 eV)
  • Szupravezető elektromágneseket használnak
  • Fénysebesség 0,999999991-jére is képes gyorsítani a részecskéket
  • Részecske lassítóval is rendelkezik
 2. Detektorok (jelenleg LHC gyűrűn 4 nagyobb mérőállomás létezik)
 3. Adatfeldolgozók (25 Petabyte adat évente, mely folyamatosan termelődik. Megoszt, elemez és tárol.)

Ebben, az alkotóelemeit tekintve csúcstechnológiai környezetben volt szüksége a szervezetnek egy professzionális rendszerre. A berendezés és a környező intézmény rendkívüli mérete (2350 alkalmazott, 1,5 millió eszköz és 100 millió alkatrész) és a világon egyedülálló kialakítása révén a működésben keletkezett bárminemű hiba óriási költségekkel járhat.

Fontosnak tartották, hogy a már meglévő EAM szoftver mellé egy olyan ERP szoftvert válasszanak, mely a bonyolult kutatói munka mellett a funkcionális működést a lehető legegyszerűbben támogatja. Paraméterezhető, formálható ERP szoftverre volt szükségük, mely egyszerűen integrálható a meglévő informatikai környezetükbe.

Ezek az igények formálták a döntésüket, hogy Infor terméket választottak vállalatirányítási szoftverüknek az Infor EAM mellé. Az Infor LN ERP alkalmazása fejlesztések nélkül volt képes a teljes ügyviteli folyamatokat lefedni a kívánt formában, a széleskörű paraméterezhetőségével. Ez a szervezet életében főleg a teljes ellátási lánc menedzselésén túl, a beszerzések és a központi raktárkészletek felügyeletében csúcsosodik ki.

A CERN Infor LN vállalatirányítási szoftverének alkalmazása is mutatja annak konfigurálhatóságát. A jól formálhatósága és gyakorlatias megoldásai ugyanakkor magával hordozza a „kinőhetetlen rendszer” ígéretét is.

További információt az Infor LN ERP-vel kapcsolatban a Kontron honlapján vagy személyesen az alábbi elérhetőségeinken kaphat.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top