Az 1989-ben alapított HT Laser vállalat rendszerszállítóként és a fémipar rugalmas partnereként ismert. A HT Laser a szerelvények és alkatrészek gyártására, valamint az egyedi optimalizált és feldolgozott vágásokra specializálódott. Úttörő szerepet játszik az ipari lézer- és vízvágásban, valamint Finnországban a lézerhegesztés egyik vezető szereplője. A vállalat a Visual Components OLP szoftverére (korábban Delfoi Robotics) támaszkodik a robotok offline programozásánál.

A rugalmasság kulcsfontosságú a kis tételes gyártásnál

A HT Laser ügyfelei elsősorban finn gépgyártók, akiknek alvállalkozóként különböző termékeket szállít. A gyártás főként kis tételekben történik, és a termékek mindig a megrendelő igényeihez igazodnak. A produktivitás, illetve a jövedelmezőség szempontjából ez a gyártás során nagyfokú rugalmasságot igényel, továbbá szisztematikus gyártástervezést, valamint megfelelő rendszereket, berendezéseket és szoftvereket.

“Az alvállalkozói üzletben a legfontosabb, hogy a termelést a megrendelő igényeihez tudjuk igazítani. Néha gyorsan kell reagálni, amikor nagy a kereslet, máskor pedig csökkenteni kell a kapacitást, amikor a kereslet lelassul. A rugalmasság a kulcs ebben az üzletágban. A robotok offline programozása és a Delfoi szoftver (mostantól Visual Components Robotics OLP néven ismert) kulcsszerepet játszik ebben” – mondja Janne Tuominen, a HT Laser Oy termékfejlesztési vezetője.

A fejlesztés középpontjában a robotizáció áll

A HT Laser körülbelül húsz éve használ hegesztőrobotokat a gyártásban, különböző termékek hegesztéséhez. A HT Laser és leányvállalatai több különböző gyártó, például a KUKA, az OTC, az ABB és a Yaskawa robotjait használják. E robotok használata a jövőben várhatóan növekedni fog.

“A hegesztéshez robotokat használunk, amikor lehetőség van a megfelelő hozzáférésre, ha magas hegesztési órák száma, vagy ha a hegesztendő darabok száma olyan nagy, hogy egy ember már nem tudja elvégezni. A robotok használatának előnye, hogy megállás nélkül tudnak hegeszteni, és a kívánt minőség megismételhető” – mondja Janne Tuominen, a HT Laser Oy termékfejlesztési vezetője, majd így folytatja:

“Mindig is az volt a célunk, hogy növeljük a gyártás automatizáltsági szintjét, és a Delfoi Robotics kulcsszerepet játszik a robotok offline programozásában.”

A robotok offline programozása számos előnnyel jár

Az offline programozás a robotok programozásának a gyártás megszakítása nélkül történő módszere, amikor a robot programját a gyártáson kívüli számítógépen készítik el. A Delfoi Robotics termékcsaládja számos technológiát fed le szinte az összes ipari robot alkalmazáshoz, és márkától függetlenül minden robottal kompatibilis. A Delfoi ARC szoftver hatékonyan használja ki a hegesztett darab 3D-s CAD-modelljének és a hegesztési információknak a jellemzőit, így a programok létrehozása gyors és hibamentes.

“Az offline programozás előnyei minden nap megmutatkoznak a termelésünkben. A legnagyobb előny az időmegtakarítás, mivel a programozás a termelés és a drága gépek leállítása nélkül elvégezhető. Az időmegtakarítás bizonyos szoftvermakrókkal is elérhető, amelyek felgyorsítják a programozási folyamatot. Az offline programozás akkor is megoldja a problémát, ha a hegesztett darab nagy, vagy olyan helyen van, ahová nehéz vagy nem biztonságos felmászni” – mondja Janne Tuominen, majd így folytatja:

“Az offline programozás helyfüggetlen is, ezért a robotokat egy helyről több gyárunkba is fel tudjuk programozni. Ezért fektetünk be az offline programozási szakértelembe és szakosodásba a Delfoi Robotics-szal együttműködve.”

Befektetés az automatizálásba és az offline programozásba együttesen

A gyártásautomatizálásba és a robotikába való beruházás folyamatos fejlesztést igényel. A HT Laser részt vesz a nemzeti AITOOLS1 fejlesztési projektben, amelynek célja, hogy kutatás segítségével mérje és igazolja a robotika előnyeit. A hároméves projekt során olyan gépi tanulási modelleket fejlesztenek ki, amelyek képesek a robothegesztési folyamat dinamikus beállítására és optimalizálására. A Delfoi Robotics a VTT-vel, a Tampere Egyetemmel és különböző vállalatokkal közös projektben is részt vesz.

“Stratégiánk az automatizáltsági szint folyamatos növelése. Ami a robotikát és az offline programozást illeti, azt mondanám, hogy erőteljesen be fogunk fektetni ebbe az aspektusba, és növelni fogjuk azt. Jó, hogy van egy olyan hozzáértő partnerünk, mint a Delfoi Robotics, akivel együtt építjük ezt a jövőt” – foglalja össze a HT Laser Oy termékfejlesztési vezetője, Janne Tuominen.

Visual Components

Az 1999-ben alapított Visual Components a 3D-szimuláció egyik úttörője. A Visual Components 3D-s szimulációja segíti az ipari gyártóvállalatokat a lehető leghatékonyabb tervezés, tesztelés elérésében, valamint a gyártósorok hatékony optimalizálásban és fejlesztésében. A Visual Components Robotics OLP szoftver a 3D szimulációval együtt olyan szoftveres megoldást alkot a termelési rendszerek digitalizálásához, amely jelentősen csökkenti az állásidőt, megtakarítja a gyártási időt és javítja a robotprogramozási folyamatokat.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top