A Kontron PLM üzletágának árbevétele több mint kétszeresére nőtt három év alatt. 2015-ben még a megdönthetetlen rekordnak tűnő 2014-es eredményeket is sikerült 16%-kal felülmúlni. A Kontron növekedési stratégiájában a minőség játssza a kulcs szerepet, és a piac visszaigazolja a stratégia helyességét.

A növekedés motorjai

A Kontron 2015-ben tovább tudta növelni piaci részarányát, erőteljesen bővült a Creo felhasználók tábora. A meglévő ügyfelek is intenzíven bővítették a munkahelyek számát: az ismételt vásárlások jól jelzik a felhasználói elégedettség növekedését. Emellett előtérbe kerültek az olyan komplexebb projektek is, mint a testreszabott Windchill PLM megoldások, vagy az egyedi posztprocesszor és gépszimuláció fejlesztést igénylő ESPRIT CAM rendszer bevezetések.

A választás szabadsága fontosabb, mint valaha

Napjainkban példátlan sebességű és arányú változásoknak lehetünk szemtanúi. Az évtizedeken keresztül megszokott szoftver kereskedelmi környezet alapjaiban változik meg. Régebben a cégek megvásárolták a szoftvereiket és mellé a szoftverkövetést, ma pedig egyre dominánsabbá válik a szoftverbérlés. A szoftver bérlet 60-70%-kal csökkenti a szoftver forgalmazók szoftver árbevételét az átállás első éveiben, ami jelentős fejfájást fog okozni ezen cégeknek: egyre nehezebb fogják tudni finanszírozni a magas színvonalú ügyfél támogatást. Van olyan versenytárs CAD gyártó, aki ebben az évben teljesen egészében átáll a bérleti konstrukcióra. A bérlet előnye az alacsony belépési költség, hátránya, hogy a felhasználó nem tulajdonolja a szoftvert.

A Kontron ezzel szemben a teljes szabadságot kínálja a felhasználóknak, a szoftverek kedvezményesen megvásárolhatók vagy bérelhetők. A Creo már napi három kávé áráért is kölcsönözhető. A Kontron rugalmas piacpolitikát folytat, és ennek várhatóan pozitív hozadéka lesz a 2016-os évre.

Az Internet of Things a CAD szerves részévé válik

Az Ipar 4.0 és a CAD – technológiai kitekintés 2016-ra

Az intelligens, összekapcsolt termékek a világ élenjáró gyártóinak az elsőszámú prioritásává váltak. Ez olyan új technológiák megjelenését eredményezi a termékfejlesztés, gyártás és szervizelés területén, mint az Internet of Things (IoT) vagy a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR). Emiatt a CAD is tágabb értelmet nyer, a verseny újabb területek bevonásával folytatódik. Az újradefiniált CAD már magában foglalja az IoT rendszerszintű támogatását. A PTC ennek az új ipari forradalomnak az egyik kulcs szereplőjévé vált. A PTC ThingWorx IoT platformmal egyszerűvé válik a szenzorok kezelése, felgyorsul a mérések mögötti üzleti logika fejlesztése, majd a mért adatok alapján a termékek optimalizálása. A Digital Twin koncepció páratlan módon ötvözi a Creo CAD és a ThingWorx IoT szoftverek erejét, és megmutatja a termékfejlesztés jövőjét. A PTC 2015 decemberében bejelentette a Windchill 11 verziót, ami az első olyan nagy teljesítményű PLM rendszer, ami közvetlenül támogatja és alkalmazza az IoT technológiát. 2016 januárban pedig a gépészeti szervizfolyamtok új szintre emelését célzó augmented reality fejlesztő eszközt mutatott be a cég.

Függesztett magágykészítő tervei Creo-ban – Görögh Imre (Miskolci Egyetem)

2016 Kontron PLM üzleti kilátások, fejlesztések

Az utóbbi három év robbanásszerű fejlődése után egy konszolidációs évvel számol a Kontron PLM üzletága, ami megalapozza a következő évek újabb intenzív fejlődését. Legalább 4 fővel bővül a csapat, a megnövekedett ügyfélkör még jobb támogatása érdekében. Nagy hangsúlyt kap az IoT és AR technológiák minél szélesebb körű megismertetése a felhasználóink körében. Ezen felül a termék portfólió további új elemekkel gazdagodik az év során, elsősorban a magas hozzáadott értékű területekre koncentrálva. A Kontron továbbra is kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények CAD/CAM/PLM támogatására.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top