Bár a topológia optimalizálás már évtizedek óta létezik, a generatív tervezés területén bekövetkezett fejlődés nélkülözhetetlen eszközzé teszi a mérnökök számára. A generatív tervezés és a felhőalapú számítástechnika kombinációja pedig a jövő egyik alappillérének ígérkezik.

A Creo Generative Topology Optimization (GTO) és a Generative Design Extension (GDX) két olyan iparágvezető eszköz, amely forradalmasíthatja a termékfejlesztést.

A generatív technikák számos előnnyel járnak, de ezek megvalósításához a megfelelő eszközt kell használni. A Creo GTO és a GDX hasonló, de nem egymás szinonimái. Íme egy gyors alapozó arról, hogy mik ezek, és mikor tudunk előnyt kovácsolni az erősségeikből.

Generatív topológia optimalizálás (GTO)

A generatív topológiaoptimalizálás nagyszerű módja annak, hogy a szilárdság feláldozása nélkül olyan konstrukciót hozzon létre, amely nem hordoz felesleges anyagot, így egy könnyebb, olcsóbb alkatrészt és hatékonyabb gyártási folyamatot hozva létre.

Miután az alapvető optimalizálási peremfeltételeket beállította a Creo-ban, kiválaszthatja az anyagot és a gyártási eljárást, a GTO pedig optimalizálja az alkatrésztervezést erre a kombinációra.

Mivel mindez a Creo-ban történik, nincsenek import/export problémák, és semmi sem vész el a feldolgozás során.

Vegye figyelembe, hogy a GTO eredménye nem feltétlenül a végleges terv. Ezt a kapott eredményt átveheti, módosíthatja és elemezheti olyan eszközökkel, mint például a Creo Simulation Live.

Generative Design Extension  (GDX)

A Generative Design Extension a GTO összes előnyét felhasználja, továbbá kibővíti azokat a felhőalapú számítástechnikával.

A GDX használatához először a GTO-ban kell beállítani az alapvető optimalizálást. A GTO-tól eltérően azonban több tervezési kritériumot és több anyagot adhat hozzá minden egyes tervhez. Ezt a gyűjteményt, vagyis a tanulmányt elküldi a GDX-nek. Itt kezdődik a varázslat.

A generatív topológia-optimalizálással kapott egyetlen terv helyett a GDX a felhő erejét kihasználva egyszerre több tervet generál. Még a legjobb lehetőségeket is automatikusan azonosítja a felhasználó felülvizsgálatához. Használatával gyorsan megvizsgálható számos tervezési forgatókönyv, és olyan innovatív geometriai megoldások is felfedezhetők, amelyekre Ön és csapata a hagyományos módszerekkel talán nem talált volna rá.

A GDX-ben előállított tervek további finomítás és elemzés céljából visszaemelhetők a Creo-ba.

A GDX kiterjeszti a GTO képességeit, így további idő- és anyagköltségmegtakarításra van lehetőség, csökkenthető a hulladék mennyisége és végső soron hatékonyabb tervek hozhatók létre.

Használja őket külön-külön vagy együtt

A GTO-nak és a GDX-nek egyértelműen megvannak a maga különbségei, attól függően, hogy mire van szükség egy projekthez. Gondoljunk a GTO-ra, mint a megfelelő megoldásra, ha egy modellt egy adott anyagra és gyártási, tervezési folyamatra szeretnénk optimalizálni. Vegyük igénybe a GDX-et, amikor gyorsan szeretnénk sok forgatókönyvet párhuzamosan kidolgozni és összehasonlítani, hogy innovatívabb megoldásokat találjunk a kritikus tervezési kihívásokra.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top