A vezeték nélküli elérés az elmúlt pár év során a nice-to-have kategóriából szinte kötelező elemmé lépett elő és most nem csupán a vendéglátó és szolgáltató helyekre gondolok, hanem arra, hogy ma minden magára adó közepes vállalat biztosít legalább a nála időző vendégfelhasználók számára Wifi elérést. De hogy más példát is hozzak, jómagam és kollégák nagy része sem dugja be reggelente már be ösztönösen a kábelt a notebookjába; a vállalati hálót gond nélkül elérjük, a Wifi kapcsolatot teljes értékű kommunikációs csatornaként használjuk mindennapi munkánk során is.

A 802.11ac szabvánnyal már valódi vezetékes sebesség érhető el, sőt a hamarosan a végponti eszközökben is elterjedő ac Wave 2 pedig már át is lép a manapság használt gigabites vezetékes kapcsolatokon. A jövő tehát egyértelműen a vezeték nélküli hozzáférésé, vezetékekkel már csak a felhordó hálózatban fogunk leginkább találkozni. A Wifi technológia megbecsülése, súlya és keresettsége sosem volt még ekkora mint napjainkban és a tendencia a technológiai trendeknek megfelelően várhatóan tovább fokozódik.

Megfigyelésünk alapján egyre több és több Wifivel kapcsolatos megkeresést kap a Kontron is. Ezekben a legváltozatosabb Wifi igényekkel találkozunk és egyre másra érkeznek az újabb és újabb ügyféligények. Van, aki kiemelkedően biztonságos Wifi hálózatot szeretne nyújtani saját alkalmazottjainak, van aki a nála tartózkodó ügyfeleknek kínálna csatlakozási lehetőséget és tenné vonzóbbá vállalkozását és van olyan kiskereskedő is, aki ezen túlmenően vásárlói mozgását és viselkedését is nyomon követné, hogy a feldolgozott információk segítsék üzletfejlesztését.

Kontron által forgalmazott Cisco elemek

Természetesen az imént említettek mind megvalósíthatóak különféle, a Kontron által forgalmazott Cisco elemekből. A Kontron testre szabott megoldáscsomagot tud kínálni gondos felmérés és egyeztetést követően, ami a szakszerű integrációt követően hozzáértő üzemeltetést kíván. A Wifit viszont ma már széles rétegek igénylik beleértve a legkisebb vállalkozásokat is. Sokszor van úgy, amikor szorít a büdzsé és a fent felsorolt professzionális igényeket „kicsiben” kellene megvalósítani, ráadásul úgy, hogy azt a vállalati rendszergazda, sőt, akár egy IT fronton kicsit érdeklődőbb, otthonosabban mozgó kolléga is magabiztosan tudja kezelni, ha úgy tetszik „támogatni”.

Ez utóbbi esetben a Cisco által 2012 végén megvásárolt Meraki termékcsaládja tökéletes választás lehet, melyet nyugodt szívvel ajánlunk. A Meraki filozófiája az egyszerűség és a minőség kombinációja. Rengeteg emelt szintű funkció és a Cisco-tól megszokott prémium minőség párosul egy végtelenül egyszerű üzleti konstrukcióban – leginkább az SMB szektornak szánva, de hangsúlyozottan Enterprise szinten. (Ne feledjük, hogy a Cisco rendelkezik Small Business termékportfólióval, a Meraki viszont mind funkcióiban, mind minőségében meghaladja azt!)

A Meraki világában

A Meraki világában a felhasználó először hardvereket vásárol, majd ezekhez 1, 3, 5, 7 vagy 10 éves szoftver előfizetést a felhő alapú szolgáltatásra, amellyel eszközeinket menedzseljük és ahol (eszközökön átívelően) ugyanezen egységes felületen elérhetőek a készülékeink széleskörű funkciói. Ezen funkciók pedig igen vonzóak és olyan képességeket egyesítenek az intuitív admin felületen történő pár kattintás után, amelyet a hagyományos Cisco enterprise technológiában számos rendszer integrációjával és jó pár befektetett integrátori mérnökóra után lenne lehetséges.

A hagyományosan jó minőségű Cisco Wifi alapfunkciókon felül, mint a önmagát optimalizáló intelligens rádiós lefedettség, vagy a kiváló mobilitás/roaming képességek mellé olyan extrákat is kapunk, mint az alkalmazás szintű láthatóság és kontroll, mellyel limitálhatjuk a felhasználók körében népszerű, de sávszélesség-zabáló és nem produktív alkalmazások, oldalak elérését (intelligens traffic shaping), vagy a CMX analitikák segítségével grafikonokon tudjuk követni, ki mikor, mennyi időt töltött nálunk, vannak-e visszatérő vendégeink és ők hány százalékát képviselik a felhasználóknak stb..

És ha már a lokáció alapú szolgáltatásnál tartunk: Bluetooth rádióval is felszerelt hardver (MR32 – beltéri, MR72 – kültéri) esetében API integrációval lehetőség nyílik olyan egyszerű alkalmazások fejlesztésére is, amik segítségével nyomonkövethetjük felhasználóink mozgását (kiskereskedelmi egységekben nagyszerű lehetőségeket rejt a forgalom kiértékelésére!), de akár „call-to-action” push üzeneteket is küldhetünk (pl.: „Gyere be, ma 20% kedvezmény, minden kifutó modellre, csak neked, ezzel a kuponkóddal: XXX”).

Ha csupán vendégwifiben gondolkodnánk, akkor lehetőségünk van a néhány budapesti bevásárlóközpontban is használt facebook-os, sőt még Gmail-es bejelentkezésre, de a már említett API-n keresztül számtalan értékesítést, vagy vevői elégedettséget segítő ötlet valósítható meg, mellyel kapcsolatban a Kontron szakmai segítséget tud nyújtani. A vendégfelhasználók egyébként átirányíthatóak saját magunk által testreszabott html portálra, de akár saját szerverünkön is elhelyezhetjük a bejelentkező oldalt.

Az elérhető hardverek 802.11n és ac képesek és nem mellesleg hardveres vezeték nélküli behatolásvédelmi (wIPS) funkciókkal is rendelkeznek, de access listákat is definiálhatunk és Wifi infrastruktúrától szokatlan módon a Meraki mérnökei még vírusvédelemről is gondoskodtak. Ezek mind-mind olyan funkciók, melyeket egyben enterprise gyártóktól (akár a Cisco-ról, akár más nagynevű gyártóról legyen szó) csak több rendszer beszerzése és időigényes összehangolása árán kaphatnánk meg.

A Meraki eszközök segítségével lehetőség van mesh (a Wifi hálózat „kiterjesztése” vezeték nélküli gerinccel, vezetékes összeköttetés nélkül) hálózatok kialakítására is, amelyet a Merakitól megszokott módon az eszközök automatikusan konfigurálnak.

A Meraki rendszerein felül rendelkezik egy alapvető MDM funkciókat támogató mobilitást támogató menedzsment rendszerrel is (lásd: https://meraki.cisco.com/products/systems-manager), mely szintén folyamatos fejlesztés alatt áll és a jövőben várhatóan több vonzó funkcióval is gazdagodik. A megoldás nagy előnye, hogy 100 felhasználóig (mobil készülékig) térítésmentesen használható bárki által, mindössze egy regisztráció elvégzése szükséges!

(Regisztrálni itt lehetséges: https://meraki.cisco.com/form/systems-manager-signup)

A felhő alapú, böngészőből (akár mobil eszközről is) elérhető adminisztrátori felület magáért beszél és vizuálisan is segíti a konfigurálást, illetve a rendszer működésével kapcsolatos statisztikák és információk befogadását igen látványos módon. A Merakihoz tényleg nem szükséges pilótavizsga és nem kell üzemeltető partner sem, elég egy „power user” vagy egy átlagos tudással rendelkező rendszergazda. A terméktámogatás mind a hardverre, mind a szoftvere és kikerülésétől fogva valamennyi attraktív új feature (amiken folyamatosan dolgozik a Meraki) automatikusan jár a megvásárolt licenccel, így a hardveren és a licencdíjon felül legfeljebb az eszközök felszereléséért, maximum beüzemeléséért kell már csak pénzt kiadni, de ezeket a feladatokat egy gyakorlott rendszergazda el tudja maga is végezni egy rövid oktatást követően.

A Meraki professzionális technológiát hoz el akár kisvállalatok számára is, mely biztosan meghálálja a ráfordított kiadást az elektronikai áruházakban kapható limitált képességű és alacsonyabb rendelkezésre állású otthoni eszközökhöz képest, ugyanakkor nagyságrendileg kedvezőbb üzemeltetést és bekerülési költséget jelent, így érdemes jobban szemügyre venni. A termékcsalád valamennyi tagja megtalálható a gyártó angol nyelvű weboldalán https://meraki.cisco.com/ .

A Meraki Wifi technológiája illetve a termékcsalád egyéb tagjai akár ebben a pillanatban is ingyenesen kipróbálhatóak a cloud felületen, sőt, még próba hardver is igényelhető, ha saját környezetben szeretné bárki a termékek képességeit tesztelni. Ezekért a lehetőségekért látogassa meg a https://meraki.cisco.com/lp/free-demo oldalt. A System Manager MDM megoldás pedig akár már most használható, méghozzá 100 eszközig ingyenesen.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a Cisco Meraki technológia a Kontron bemutatótermében testközelből is megtapasztalhatja a Meraki életérzést szakértőink segítségével.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top