Az S&T (2023. február óta Kontron) öt évre szóló együttműködést ír alá öt magyar egyetemmel, melynek keretében piaci áron számítva több milliárd forint értékű ipari digitalizációs szoftver adománnyal és képzéssel támogatja az intézményeket.

2019. november 6., Budapest. Az S&T Hungary Kft. (most Kontron) ma bejelentette, hogy elindítja a magyar felsőoktatás történetében egyedülálló S&T University 4.0 Programot. Az S&T az ország egyik vezető IT rendszerintegrátoraként és ipari digitalizációs szakértőjeként a Programmal hozzá kíván járulni az egyetemek ipari digitalizációs képzési lehetőségeinek fejlesztéséhez.

A résztvevő egyetemek megjelent vezetői és az S&T ügyvezetője  kézjegyükkel látják el a program indító emléklapot

Dr. Józsa János, egyetemi tanár, rektor
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Prof. Dr. Pintér Ákos Általános rektorhelyettes
Debreceni Egyetem

Prof. Dr. Torma András, rektor
Miskolci Egyetem

Dr. Weltsch Zoltán, rektorhelyettes
Neumann János Egyetem

Dr. Dóka Ottó, kutatási infrastruktúráért felelős rektorhelyettes
Széchenyi István Egyetem

Szabó Péter, ügyvezető
S&T Hungary Kft

A negyedik ipari forradalom soha nem látott kihívások elé állítja az ipart és az oktatást egyaránt. Döntő fontosságú, hogy mindkét terület szereplői a lehető leggyorsabban hajtsák végre a digitalizációs átállást, annak érdekében, hogy Magyarország az átalakulás nyertese lehessen. Az S&T University 4.0 Program katalizátorként működhet ebben a folyamatban, felgyorsítva a kétirányú tudástranszfert az ipar és az egyetemek között.

„Az Ipar 4.0 lehetőségeinek kiaknázása elképzelhetetlen a korszerű digitalizációs szoftverek ismeretével felvértezett új mérnök generációk nélkül, ezért az egyetemek döntő befolyással bírnak a magyar ipar modernizációjára. Ezt felismerve dolgoztuk ki az S&T University 4.0 Programot. Hisszük, hogy ezzel további lendületet adhatunk az átalakulásnak és a magyar gazdaság fejlődésének.” mondta Szabó Péter, az S&T Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

„A Program elindításával másfél éves előkészítő munkára teszünk ma pontot. Ez egy stratégiai befektetés a részünkről a jövőbe. Ezúton köszönjük a résztvevő egyetemek és szoftver partnereink rendkívül pozitív és konstruktív együttműködését. Meggyőződésünk, hogy a szoftverek jó kezekbe kerülnek, és a megszerzett tudás az ipar fejlődést szolgálja majd.” mondta Nyirő Ferenc az S&T Ipari Digitalizáció Üzletágának vezetője.

Az S&T University 4.0 Program tartalma

A Programot az S&T szoftver partnereivel szorosan együttműködve, azok egyetemi programjaira és felajánlásaira támaszkodva, azokat a magyarországi egyetemek igényeire adaptálva alakította ki öt éves időtartamra. Az S&T partnereivel karöltve ipari digitalizációs szoftvereket adományoz az egyetemeknek, ezen felül vállalja a tanárok továbbképzését az új szoftverekre. A Programban ezen belül kiemelt támogatást élveznek az egyetemek járműépítő csapatai.

A Programban résztvevő S&T szoftver partnerek, és az általuk felajánlott szoftverek

Altair HyperWorks™: professzionális, átfogó végeselemes szimulációs szoftver, erőteljes Digital Twin funkcionalitással

Moldex3D®: vezető műanyag fröccs-szimulációs szoftver megoldás

Creo®: csúcskategóriás, Ipar 4.0-ra felkészített, integrált CAD/CAM/CAE szoftver, erőteljes 3D-s nyomtatás, IoT, kiterjesztett valóság és generatív tervezés támogatással
Windchill®: vezető, IoT-re felkészített a kollaboratív tervezést támogató termék életciklus kezelő (Product Lifecycle Management – PLM) szoftver technológia. A Windchill korszerű platformot biztosít az egyetemek közötti együttműködés fejlesztésére is.

Visual Components: következő generációs gyár- és robotszimulációs szoftver

Szoftverek a Program részeként

Altair: Hyperworks

Altair: SimSolid

Moldex3D

PTC: Creo

PTC: Windchill PLM

Visual Components

Az S&T University 4.0 Programban résztvevő egyetemek

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Debreceni Egyetem
  • Miskolci Egyetem
  • Neumann János Egyetem
  • Széchenyi István Egyetem

A Program tapasztalatainak értékelését követően a későbbiekben a résztvevők köre bővülhet. Az S&T további érdeklődő egyetemek jelentkezését is bátorítja.

Vélemények

“Biztosak vagyunk benne, hogy partnerünk, az S&T Hungary Kft. által életre hívott S&T University 4.0 Program keretében az Altair világszerte vezető szimulációs és optimalizációs eszközei a résztvevő egyetemek alapvető tananyagává válnak,” mondta az Altair Üzletfejlesztési és Akadémiai Szenior Igazgatója, Dr. Matthias Goelke.

„Az Ipar 4.0 megváltoztatja a világot, és az egyetemek kulcs szerepet játszanak az átalakulásban. Az S&T University 4.0 Program részeként a Moldex3D büszkén erősíti a vezető magyar egyetemeket az élenjáró műanyag fröccs-szimulációs szoftverével. Elkötelezettek vagyunk a hosszú távú kapcsolat építésében a magyar oktatási rendszerrel,” mondta Dr. Venny Yang, a Moldex3D elnöke.

“A PTC Academic közvetítőként összekapcsolja az ipari és az egyetemi világot, a professzorokat, az oktatókat és a hallgatókat annak érdekében, hogy megismerjék a jövő technológiáit. A mi küldetésünk a diákok és tanárok felkészítése az ipar következő generációjára, ahol a fizikai és digitális világ konvergál,” mondta Dr. Jordan Cox, Szenior Elnökhelyettes, PTC Academic

“A Visual Components izgalommal várja a vezető magyar egyetemekkel való kapcsolat építést. Partnerünkkel, az S&T-vel közösem megcéloztuk, hogy bevezessük a hallgatókat az Ipar 4.0 világába, kiképezzük a diákokat a gyártási folyamatok fejlesztésére, és hozzásegítsük őket, hogy a pozitív változások élére állhassanak Magyarországon és globálisan is,” mondta Patrik Buch Lund, a Visual Components ügyvezetője.

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az ország vezető műszaki oktatási intézményeként izgatottan várja a részvételt az S&T University 4.0 programban. Ez a lehetőség hozzásegítheti a fiatalokat, hogy ne csak kiváló szakemberekké váljanak, hanem szélesebb értelemben is képzetté,” mondta a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) igazgatója, Lengyel László.

„A Debreceni Egyetem a régió első számú műszaki tudásbázisaként meghatározó szerepet játszik a térség gazdaságfejlesztésében. Az S&T több éve kiváló partnerünk, professzionális megoldásait széles körben használja az ipar. Az együttműködés révén, a szoftverek oktatásával erősítjük mérnökhallgatóink kompetenciáit, javulnak munkaerő-piaci esélyeik,” mondta Prof. Dr. Pintér Ákos általános rektorhelyettes, Debreceni Egyetem

„A korszerű mérnöki tevékenység nehezen képzelhető el az Egyetemeken oktatott integrált tervezőrendszerek alkalmazása nélkül. A Miskolci Egyetem műszaki karai szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen az s&T University 4.0 program keretében olyan átfogó képességű szoftvercsomag válik az egyetemen folyó műszaki képzés részévé, amely igen sokrétű, korszerű, az ipari tevékenységben nélkülözhetetlen tudásanyaggal ruházza fel a frissen végzett hallgatókat,” mondta Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

„Az S&T által biztosított szoftverekkel a kecskeméti Neumann János Egyetem a hallgatóinak még több tervezési platform használatát tudja megtanítani, ezzel tovább erősítve az ország leggyakorlatiasabb műszaki és informatikai képzésének színvonalát, mondta Dr. Weltsch Zoltán tudományos rektorhelyettes”, Neumann János Egyetem

„Az S&T University 4.0 Programmal a Széchenyi István Egyetem képzési portfóliója korszerű, piacvezető digitális szoftvereszközökkel bővül. Hallgatóink, fejlesztő-verseny csapataink és oktatóink a termékfejlesztés és az ipari digitalizáció terén világszínvonalú megoldások használatával végezhetik munkájukat a gyakorlatorientált képzés során”, mondta Dr. Dóka Ottó, a Széchenyi István Egyetem kutatási infrastruktúráért felelős rektorhelyettese

Kontron Hungary Kft.

A Kontron AG a Frankfurti Értéktőzsdén jegyzett cég (SANT), Közép-Kelet Európa egyik vezető IT szolgáltatója. A Kontron Csoport 25 országban van jelen, 2018-ban közel 1 milliárd Euro árbevételt ért el. A Kontron Hungary Kft. a Kontron Csoport tagjaként Magyarország meghatározó IT rendszerintegrátora, 2018-ban 20 milliárd forintos árbevételt ért el, és 360 főt foglalkoztat. A Kontron Hungary Kft. információ-technológiai tanácsadást, IT megoldások és szolgáltatások szállítását és integrációját, valamint testre szabott, egyedi fejlesztéseket kínál vásárlói számára. A cég portfoliója a vállalatirányítási és szoftver szolgáltatási megoldásoktól, az ipari digitalizációs rendszereken és az IT infrastruktúrán (hálózatépítés, szerver- és tároló rendszerek, virtualizáció) át az IT biztonsági megoldásokig terjed.

További információ: snt.hu, +36 1 371 8060

Altair (Nasdaq: ALTR)

Az Altair egy globális technológia cég, amely szoftver és felhő megoldásokat nyújt a termékfejlesztés, a nagyteljesítményű számítás (High Performance Computing: HPC) és az adatelemzés területén. Az Altair lehetővé teszi a legkülönbözőbb ipari szegmensekben tevékenykedő szervezetek számára, hogy hatékonyabban versenyezzenek napjaink összekapcsolt világában, fenntarthatóbb jövőt alkotva.

További információ: altair.com

CoreTech System (Moldex3D)

A CoreTech System Co., Ltd. (Moldex3D) “Moldex” néven nyújt professzionális CAE analízis megoldást a műanyag fröccsöntési ipar számára 1995 óta, a jelenlegi termék “Moldex3D” néven kerül forgalomba világszerte. A CoreTech System elkötelezte magát a fejlett technológiákért és az ipari elvárásoknak megfelelve kiterjesztette kereskedelmi és támogatási hálózatát, hogy képes legyen helyi, azonnali és professzionális támogatást nyújtani. A CoreTech System innovatív technológiát biztosít a felhasználók számára, amivel megelőzhetik a hibákat a termékfejlesztés során, optimalizálhatják a szerszámokat, rövidíthetik a piacra kerülési időt és maximalizálhatják a megtérülést (ROI).

További információ: moldex3d.com

PTC (NASDAQ: PTC)

A PTC felszabadítja az ipari innovációt a díjnyertes, piac által igazolt megoldásaival, amik lehetővé teszik a cégek számára, hogy megkülönböztessék termékeiket és szolgáltatásaikat, javítsák a működési kiválóságukat és növeljék a munkaerő produktivitását. A PTC-vel és partneri hálózatának segítségével a gyártók kiteljesíthetik napjaink technológiai ígéreteit a digitális transzformáció megvalósítása során.

További információ: ptc.com

Visual Components

A Visual Components-et vezetőként ismerik el a gyártási szimulációs szoftver iparban és megbízható technológiai partnere számos olyan élenjáró cégnek, mint a Caterpillar, Foxconn vagy a Samsung.  A Visual Components egyszerűen használható, gyors és költséghatékony megoldást nyújt robotok, gyártósorok, gyárak szimulációjához egyedi gépgyártóknak, rendszer integrátoroknak és gyártóknak. A Visual Components világszerte cégek sokaságát támogatja gyártástervezési, kereskedelem támogatási és alkalmazásfejlesztési megoldásaival a kritikus tervezési és döntéshozatali folyamataikban.

További információ: visualcomponents.com

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top