A Magyar Közút azért dolgozik, hogy biztosítsa a forgalom szabad áramlását egész Magyarországon. A cég tevékenysége fontos hatást gyakorol minden hazai közlekedőre az olyan kulcsfontosságú karbantartó munkák elvégzésével, mint a burkolati javítások, az útmenti fák metszése, a sérült közlekedési táblák cseréje vagy az útburkolati jelek újrafestése. A cég számára fontos tehát a problémák gyors jelzésének és a karbantartó csapatokat koordináló központ hatékonyságának fokozása. Ezért vették igénybe a hazai Microsoft-partner Kontron Consulting segítségét, és váltottak a Microsoft Azure platformra, amely különösen biztonságos, skálázható és költséghatékony megoldás.

A budapesti központú Magyar Közút felelős az összes magyarországi útvonal működtetéséért és karbantartásáért. A cég évente mintegy 600 ezer feladatot hajt végre és 93 helyi karbantartási központja van szerte az országban. A működéshez szükséges információk lehető leggyorsabb begyűjtése komoly kihívást jelent.

“Az útjavításban kulcsfontosságú az időtényező, az alkalmazottainknak rendkívül gyorsan választ kell kapniuk a bejelentéseikre. Korábban a terepen használt rendszerünkben órákba tellett a jelentések lefuttatása, és ez már túl sok időnek bizonyul ahhoz, hogy érdemben használni tudjuk azokat.” – magyarázta Tóbiás Judit, a Magyar Közút nemzetközi kapcsolati koordinátora. “Gyorsan fel kellett fejlesztenünk a rendszert. Egy rugalmas és egyben megbízható infrastruktúrára volt szükségünk.”

Út a hatékonyabb működés felé

Annak érdekében, hogy az utakon dolgozó kollégák gyorsan tudjanak információkhoz jutni, a Magyar Közút számára a felhőtechnológia volt a megfelelő irány, és ehhez a Microsoftot választották partnerüknek.

“Az Azure SAP HANA megoldását választottuk, mert ez egy megalapozott, integrált infrastruktúra, 99,99 százalékos garantált elérhetőségi rátával és gyorsan használatba vehető szolgáltatásokkal” – közölte Mezőhegyi Ferenc, a Magyar Közút IT fejlesztési osztályvezetője. “A Microsoft és implementációs partnerünk, a Kontron mérnökei az első pillanattól rendelkezésünkre álltak.Másfél hónap alatt lezártuk a migrációt, feleannyi idő alatt, mint amennyivel számoltunk.” – mondta el Mezőhegyi. A Magyar Közút most jóval alkalmasabb a további rendszerfejlesztésekre, mint eddig bármikor, és ez kritikus előny a magyar úthálózat karbantartásában. “Az Azure infrastruktúra és a mögötte lévő technológia mindig korszerű a funkciók és a biztonság terén is. Csökkenteni tudtuk a működési feladatok számát és már nem kell bajlódnunk egy geo-redundáns, helyszíni adatátviteli rendszer működtetésével, illetve az ezzel járó költségekkel.” – foglalta össze. Mivel sikeresen zárult az Azure bevezetése, ezért a cég most már további helyszíni eszközök felhőbe migrálását tervezi. Ezzel reményeik szerint további tevékenységeik válhatnak skálázhatóbbakká, gyorsabbakká és megbízhatóbbakká. “Alig várjuk, hogy felfedezhessük az Azure további lehetőségeit és funkcióit” – összegezte Mezőhegyi.

“Az Azure SAP HANA megoldását választottuk, mert ez egy megalapozott, integrált infrastruktúra, 99,99 százalékos garantált elérhetőségi rátával és gyorsan használatba vehető szolgáltatásokkal.”
–IT fejlesztési osztályvezetője, Magyar Közút

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top