Üzleti probléma leírása

Konkoly Electro Kft. autóipari alkatrészeket gyártó egyik ügyfele új gyártósort rendelt tőlük, melynek az elvárt ciklusideje 80 sec. A megrendelő elvárása szerint a ciklusidő teljesíthetőségét már a 3D tervezési szakasz végén validálni kell szimuláció készítésével.

Termék: Visual Components gyár- és robotszimulációs szoftver
Megoldás: Visual Components gyár- és robotszimulációs szoftver beépített elemeivel gyártósori szimuláció készítése
Ügyfél: Konkoly Electro Kft.
Iparág: autóipar

A megoldás

A Visual Components gyár- és robotszimulációs szoftver beépített komponenseit és a gyártósor 3D-modelljeit felhasználva, ügyfelünk egyszerűen, rövid idő alatt készíthetett mérethelyes gyártósori szimulációt. Az egyes gépek kalkulált ciklusidejét, az operátorok mozgási sebességeit és a gyártósori logikát programozással állította be. Végül az elkészült szimulációkról statisztikát készített, ahol a teljes gyártósor szűk keresztmetszetei azonosíthatóvá váltak.

Eredmények

A tervek alapján lefuttatott szimuláció során azt tapasztalták, hogy a folyamatos anyagáramlás a puffer tároló állomásnál harminc perces ciklusidőt eredményezett. Hosszabb várakozási idő esetén a gyártósoron a termékek feltorlódnak.

Azonban a termékekben lévő ragasztóanyag kötési ideje hatvan perc, így harminc perc nem elég a teljes száradáshoz. Ennek eredményeként a puffer tároló logikáját módosították úgy, hogy szintenként négy palettát rakjon fel a lift, majd utána kezdje elölről a folyamatot, illetve a pályák sebességét egységesítették és növelték, végül a palettákat időbélyeggel látták el, ami alapján ellenőrizhetik a puffer végén, hogy letelt-e a 60 perces kötési idő, vagy sem. Ezzel a folyamatos anyagáramlás biztosíthatóvá vált és a torlódások kialakulása megszűnt. A szimuláció megmutatta, hogy az egyes gépek ciklusideje milyen hatással van a teljes gyártósori kihozatalra és a szűk keresztmetszetű állomásoknál pufferként működő konvejor pályák beiktatása szükséges.

A szimuláció elkészítése mindössze három napot vett igénybe és így a Konkoly Electro Kft. a megrendelője felé határidőre prezentálni tudta a terveket. A megrendelő az eredményeket látva jóváhagyta a gyártósor kivitelezését és további szimulációkat rendelt a már meglévő gyártósoraihoz.

Konkoly Electro Kft.

A Konkoly Electro Kft. húsz éve foglalkozik célgépek tervezésével és gyártásával. Az ipari automatizálás, villamos vezérlőszekrények tervezése és gyártása, valamint a forgácsolás szintén szolgáltatásuk része. Dinamikus növekedésüknek köszönhetően jelenleg 51 főt foglalkoztat. A folyamatosan bővülő és megújuló cégcsoport 2019-ben 1,2 milliárd forint árbevételt produkált. A következő iparágakban tevékenykedik: autóipari beszállítók, háztartási gépgyártók, hűtőrendszer integrálásával foglalkozó vállalatok, fémipar, szórakoztató ipar, gépipar.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top