A legtöbb mérnöknek kihívást jelenthet a CAD szoftverben történő nagy összeállításokkal való munka. Főleg akkor, ha nem ismerik a rendelkezésre álló eszközöket. Ezért az alábbiakban – a futball szezon szellemében e köré a téma köré építve – egy néhány évvel ezelőtti példán keresztül ismerhet meg két, a nagy összeállításokkal való munkánál felbecsülhetetlen értékű eszközt. Az egyszerűsített ábrázolást és az ábrázolásokhoz készíthető szabályokat.

Mit jelent az egyszerűsített ábrázolás?

Az egyszerűsített ábrázolás a modell egy olyan változatát jelenti, amelyben néhány részletet eltávolíthat, így könnyen és gyorsan létre tud hozni különböző összeállítási konfigurációkat.

Az adott összeállítási modellhez korlátlan mennyiségű egyszerűsített ábrázolás hozható létre. Ezek az ábrázolások felgyorsítják az összeállítások regenerálását és megjelenítését, valamint lehetővé teszik, hogy az összeállításon belül arra a területre fókuszálhasson, ami az aktuális tervezési feladat szempontjából releváns.

Szabályok és ábrázolások

Egy adott ábrázoláshoz átfogó szabályok hozhatók létre. Például, készíthetünk egyszerűsített ábrázolást olyan szabállyal, ami alapesetben magában foglal vagy éppen kizár minden alkatrészt, majd kiválaszthatjuk az összeállítás azon modelljeit, amelyekre nem szeretnénk, hogy vonatkozzon a beállított szabály.

Az egyszerűsített ábrázolások a nagy összeállítások kezelésekor bizonyulnak hasznosnak. Azonban ahogyan egyre több alkatrészt adunk hozzá az összeállításhoz fáradságossá, nehézkessé is válhatnak Ezért érdemes időnként újra átnézni ezeket az ábrázolásokat és eldönteni, hogy az újonnan hozzáadott alkatrészekre vonatkozzon-e az alapesetben megadott szabály vagy ne. Egy másik lehetőség a kiegészítő szabályok létrehozására az, hogy olyan szabályokat készítünk, amelyek automatikusan és tervezetten életbe lépnek a tervezési folyamat előrehaladtával.

Egy stadion nézőinek megjelenítése az egyszerűsített ábrázolás segítségével

A példa kedvéért egy futball stadionban lévő nézőkből készült „összeállítást” egyszerűsítjük le. Az egyszerűsített ábrázolás lehetővé teszi, hogy több konfigurációt is megvizsgáljunk stadion „összeállításáról” az alkatrészek (pl. az emberek) ki-, bekapcsolásával, vagy az adott modellbe beépített különböző paraméterek, valamint az alkatrészek stadionon belüli elhelyezkedése alapján.

Az alábbi képen egy vázlatos néző létrehozásához alkalmazzuk az egyszerűsítést. Számos részlet hiányzik, viszont most mindössze ennyire van szükségünk a projekthez.

A nézők stadionhoz adásának logikája

Nem minden szurkoló egyforma. Ezért minden csapat szurkolói táborába került női és férfi is. Majd mindegyik modellt kiegészítettünk olyan információkkal, amelyek segítségével intelligens egyszerűsített megjelenítések hozhatók létre.

  • a szurkolókat két csoportra osztottuk (Buckeye és nem Buckeye szurkolók) egy, a szurkolók modelljeibe beépített igen/nem érték használatával
  • továbbá az előző csoportosítás (Buckeye-nem Buckeye) tagjait férfi és nő kategóriába is besoroltuk

A még nagyobb rugalmasság érdekében, a következőket is elvégeztük

  • a stadiont szektorokra osztottuk 9 méterenként, annak érdekében, hogy azonosítható legyen melyik szurkoló melyik szektorban ül. Természetesen lesz olyan szektor, ahol az adott csapatból több szurkoló ül, mint egy másik szektorban. Arra is lehetőség van, hogy eltávolítsuk azokat a szurkolókat, akikre éppen nincsen szükségünk.

Szabályok bemutatása

Most hozzáadunk szabályokat is az egyszerűsített ábrázoláshoz.

A példában használt összeállításhoz rendelt szabályok minden esetben érvényesek lesznek, függetlenül attól, mi történik a fejlesztési folyamat során. Ez biztosítja, hogy az eredmények megismételhetők és tükrözik a tervezési szándékot. Itt van néhány lehetséges összeállítási konfigurációs szabály a stadionhoz:

  • csak a NŐI Buckeye szurkolókat mutassa a stadion teljes területén
  • minden, a 2. szektorban ülő szurkolót mutasson (vagy minden nem itt ülő szurkolót)
  • távolítson el minden nem-Buckeye szurkolót

A szabály az szabály

A projekt fejlesztése további szurkolók stadionba illesztését vonja maga után. Vagy akár egy banda a játékpályán történő elhelyezését. Függetlenül attól mit adtunk hozzá az összeállításhoz az új alkatrészekre (emberekre) is érvényesek lesznek a korábban használt szabályok. Tehát a NŐI szurkolók meg fognak jelenni, amikor meg kell jelenniük. A bandán belüli Buckeye szurkolók (elvileg mindegyikük) bele fognak számítani abba a konfigurációba, amelyik a Buckeye szurkolókat mutatja és így tovább.

Az ábrázolások és szabályok hozzárendelése az összeállításokhoz

A szabályokat tartalmazó egyszerűsített ábrázolások számos szakmai helyzetben használhatók – például egy híd vagy egy ipari gép adott részének megtervezéséhez. Képzeljen el egy sétahajókat gyártó céget. Ők is alkalmazhatják az alkatrészek osztályozását hajó elektromos rendszereinek megjelenítéséhez vagy elrejtéséhez olyan szabálycsoportok használatával, amilyeneket a stadion szurkolóira is alkalmaztunk.

Ezen az elven haladva, a hajó negyedik emeletének alkatrészei szabályok használatával elkülöníthetők a többitől. Így ahelyett, hogy manuálisan adnának hozzá vagy vennének el alkatrészeket a tervezési folyamat során, használhatnak szabályokat, amelyek ezt automatikusan megteszik helyettük.

Egy ipari gép esetében, az alkatrészek hasonló csoportosítása megkönnyíti az darabjegyzék (BOM) létrehozását csak a hidraulikus, vagy csak az elektromos alkatrészek megmutatásának köszönhetően. Hasonlóan egyszerű a legyártandó alkatrészek listájának, valamint a megvásárlandó alkatrészek listájának létrehozása is.

A lényeg tehát, hogy érdemes pár percet szánni arra, hogy információkat építsünk be a modelljeinkbe és létrehozzunk néhány olyan szabályt, amelyet az összeállítás követni fog, mert ez hosszú távon hatalmas különbséget, előnyt jelent.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top