A mérnöki munka során a kollaborációnak köszönhetően a vállalatoknak lehetősége nyílik arra, hogy a tervezési, valamint szolgáltatási feladataikat bárhonnan elvégezhessék. Az ellátási lánc minden egyes résztvevője együttműködik az alkotás során, közösen dolgozik a konfliktusok megoldásán, valamint együtt hozzák meg a létfontosságú döntéseket, legyen szó bármilyen tervezési vagy gyártási projektről. Napjainkban egyre fontosabbá válik a termékgyártók számára, hogy a lehető legkönnyebben elérhessék az ellátási láncaikban kulcsfontosságú szerepet betöltő partnereiket.

Mit jelent a kollaboratív mérnöki munka?

A kollaboratív mérnöki munka során a döntéshozók már a munkafolyamat legelejétől fogva közösen dolgoznak. Az összekapcsolódó világban a kollaboratív munka elengedhetetlen a legjobb erőforrások bevonásához, függetlenül attól azok hol helyezkednek el. Továbbá lehetővé teszi, hogy a termékeket bárhol le lehessen gyártani, a választott ellátólánc partnerek bevonásával. Ugyanúgy a szolgáltatások felhasználói is a világ bármely pontján lehetnek.

A kollaboratív mérnöki munka jelentősége az üzleti kezdeményezések kezelésében

Míg az közös munka elengedhetetlen az üzleti hatékonyság és innováció biztosításához, addig a kollaboratív mérnöki munka a sikeres tervezéshez és gyártáshoz szükséges. A részlegek közötti, illetve a külső partnerekkel való együttműködés nélkül a mérnöki munka megnövelheti a költségeket és lelassíthatja a piacra jutási időt.

Érdemes számításba venni, hogy a külső beszállítók 60 vagy annál nagyobb százalékban járulnak hozzá a végső terméktervezethez. A tervezési és gyártási folyamatban a résztvevők között kiterjedt ellátási lánc alakul ki, amelyben szoros együttműködésre van szükség, mivel sokszor kapcsolatba kerülnek a változás-, és konfiguráció-kezeléssel is.

Már a COVID-19 világjárvány előtt is rendkívül szétszórtak voltak a mérnöki csapatok. A termékek összetettsége megkövetelte a szakértők és a partnerek együttműködését – sok esetben a központi tervezési munkaterületen kívül is. Ezen felül a globalizáció és a költségekkel kapcsolatos nyomás még tovább súlyosbította a mérnöki csapatok szétszóródását.

A járványhelyzetben azonban mind a mérnökök, mind az ellátási láncok többi tagja főként otthonról dolgozik. Nem számít mennyi résztvevő van, illetve, hogy otthonról vagy a helyszínen dolgoznak, mindannyiuknak hozzá kell férnie a termékkel, vagy a projekttel kapcsolatos összes információhoz.

Kollaboratív mérnöki szoftver

A mérnöki munka során a kollaboratív tervezési munkát elősegíteni kívánó gyártóknak olyan robusztus PLM szoftveres megoldás támogatására van szükségük, amely lehetővé teszi, hogy a tervezési folyamat digitális vezérfonala a vállalat minden szintjén elérhető legyen. A megfelelő PLM rendszer segítségével bárhol és bárhonnan lehetségessé válik a tervezés, illetve a gyártás, mivel olyan eszközöket és gyakorlati megoldásokat (best practice) ad a mérnökök kezébe, melyekkel biztonságosan együtt tudnak dolgozni. Továbbá a PLM felhasználói felületének használatával a földrajzilag különböző helyen lévő csapattagok pillanatok alatt összekapcsolhatók.

A PLM segítségével a konfiguráció és változáskezelés is hatékonyabbá és globálisan nyomonkövethetővé válik a folyamatosan friss információknak és valós idejű együttműködésnek köszönhetően.

A modern PLM applikációk a downstream csapatok és a nem szakértő PLM felhasználók számára is előnyösek lehetnek, mivel használatukkal emberközelibb módon tekinthetők meg a legfrissebb termék, illetve vállalati adatok. Az olyan applikációk, mint a ThingWorx Navigate a felülvizsgálatot, jóváhagyást, és a visszajelzés létrehozását lehetővé tévő funkcióiknak köszönhetően megkönnyítik a valós idejű együttműködést. A felhasználók egyesíthetik különböző rendszerekből származó online adatokat, így minden információ egy helyre kerül, ami nagyban segíti a munkájukat és a döntések meghozatalát.

 A kollaboratív mérnöki munka megvalósítása (implementálása)

A kollaboratív mérnöki munka megvalósítása azt jelenti, hogy minden érdekelt felet be kell vonni a mérnöki munkafolyamatba. Ezáltal minden egyes érdekelt fél az ellátólánc részévé válik, aminek köszönhetően együtt tudnak működni az alkotás során, közösen tudnak dolgozni a felmerülő kérdések megoldásán, valamint együtt tudják meghozni a létfontosságú döntéseket, legyen szó bármilyen tervezési vagy gyártási projektről.

Például a japán Nidec Corporation a világ egyik legnagyobb motor gyártó vállalata. Tisztában voltak vele, hogy a termékfejlesztés egységesítése és egyszerűsítése kulcsfontosságú lépés a piacra jutási idő javításában, illetve a minőségi problémákból adódó költségek csökkentésében. A CAD adataik kezeléséhez, valamint a mérnöki munka és a gyártás közötti hézag kitöltéséhez a Nidec Global Appliance a PTC PLM szoftverét, a Windchillt választotta, elősegítve ezzel a tervezés során való együttműködést és az információk egységes rendszerbe szervezését.

A csoportok egységes és közös információhalmazból való munkájával számos, az újragyártásba és tesztelésbe fektetett munkaóra szűnt meg. Változás-, és konfigurációkezelés bevezetésre került annak érdekében, hogy a fejlesztési folyamat során keletkezett változtatási igényeket hozzácsatolja az adott dokumentumhoz és a hozzá tartozó jóváhagyásokkal, valamint vizsgálatokkal együtt automatikusan archiválja. A Windchill PLM folyamatainak segítségével alkották meg a vállalat kultúrájának megváltoztatásához szükséges szabályozást és nyomonkövethetőséget, aminek eredményeképpen jobb termékminőséget tudtak elérni.

Egyszerűen fogalmazva a kollaboratív mérnöki munka adja azon standardizált és moduláris folyamatok alapját, melyeknek köszönhetően bárhonnan és bárhol lehetőség van a gyártástervezésre és a gyártásra.

A kollaboratív mérnöki munka jövője nem más, mint a SaaS. A PTC minden szoftvermegoldása esetén (PLM, CAD, IIoT, AR) törekszik rá, hogy minél jobb együttműködésre adjon lehetőséget a vállalaton belüli, illetve a külsős résztvevők között és gyakori frissítésekkel biztosítja, hogy minden felhasználó ugyanazt a verziót használja, ami csökkenti a teljes tulajdonlási költséget.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top