A prediktív karbantartás egyszerűen azt jelenti, hogy megjavítjuk azt, ami nem romlott el… még. Az adatgyűjtés és -összeállítás terén elért jelentős fejlődésnek köszönhetően ma már pontosan megjósolható, hogy mikor és hogyan fognak bizonyos hardverkomponensek elromlani. A kulcs – mint a digitális átalakulás legtöbb területén – az adat. A 21. században az információ alapvető fontosságú, és ez több, mint az adatpontok és érzékelők leolvasása. Tudni kell, hogyan lehet ezeket gyorsan és hatékonyan feldolgozni. Ez a prediktív karbantartás, valamint a digitális ikertestvér lényege.

A digitális ikrek alapjai

A digitális ikrek a termékek, emberek, folyamatok és akár a térbeli környezet virtuális (vagy digitális) reprezentációi. A megfelelően létrehozott digitális ikrek képesek tükrözni és mérni fizikai megfelelőjüket. Ez azt jelenti, hogy nevük talán statikus jellege ellenére a digitális ikrek dinamikusak, folyamatos kommunikációt és adatcserét végeznek. Az információ a fizikai ikerből a digitális iker felé áramlik, így valós idejű adatokkal tájékoztatja és frissíti azt minden egyes változással kapcsolatban.

A digitális ikrek alkalmazásai nem egészen újak, de még mindig fejlődnek. Egyre több iparág fedezi fel a bennük rejlő lehetőségeket és praktikusságukat, de tisztában vannak vele, hogy ez a technológia még korántsem kiforrott. A digitális ikreknek számos előnye van, de egyik sem olyan gyakran kerül előtérbe, mint a prediktív karbantartás ereje.

Digitális ikrek és megelőző karbantartás

A digitális ikrek nem egyszerű konstrukciók. Nem lehet csak úgy telepíteni egyet a böngészőre és kész. A digitális ikrek számos különböző technológiából állnak, az IoT-érzékelőktől kezdve a 3D-s CAD-fájlokon át a potenciálisan kiterjesztett valóság (AR) vizualizációig, valójában egy adatkommunikációs ökoszisztéma termékei. Mindezzel a folyamatos láthatósággal és méréssel egy olyan koncepció, mint a prediktív karbantartás, nemcsak lehetővé, hanem praktikussá is válik.

Az érzékelők folyamatosan figyelemmel kísérik a berendezéseket alkatrészszinten, azonosítva és értékelve a működés minden egyes aspektusát. Ha egy alkatrész meghibásodik, az eseményt rögzítik. Ez a rögzítés az adott termék teljes és átfogó előzménylistáját magában foglalja.  Mivel ez újra és újra megtörténik egy vagy több eszközön, mintázatok kezdenek kirajzolódni. Ez lehetővé teszi a digitális iker számára, hogy – hihetetlen pontossággal – megjósolja, mikor és hol fog bekövetkezni a következő meghibásodás. Minél több digitális iker van, annál teljesebb a kép.

Ami most történik, az korábban szó szerint nem volt lehetséges, még akkor sem, ha egy szakértő technikus teljes munkaidőben figyelte a berendezéseket. Nincsenek leállások és nincsenek hiányosságok az adatfolyamban. A legteljesebb kép birtokában a digitális ikrek teljes átláthatóságot biztosítanak a termék életfolyamatában. A prediktív karbantartás csak ilyen szintű átláthatósággal lehetséges.

Bónusz: Digitális ikrek és korrekciós karbantartás

Azok számára, akik nem ismerik a kifejezést, a korrekciós karbantartás az ok-okozat hagyományos folyamatát írja le. Egy gép elromlik, majd megjavítják. A valóságban ez gazdaságilag nagyon megterhelő lehet, mivel a termékek és folyamatok meghibásodása gyakran súlyos következményekkel jár. Ezért fontos, hogy a javítás a lehető leggyorsabban megtörténjen.

Az első javítási ráta (FTFR, First Time Fix Rate) sok vezető és döntéshozó számára rendkívül fontos adat. Tájékoztatja őket arról, hogy a technikus milyen gyakran tudta elsőre megoldani a problémát. Minden állásidő költséges, de a második, harmadik és negyedik próbálkozással meghosszabbított állásidő sokkal drágább.

Ezért minden, ami javítja a diagnózis pontosságát, nagyra értékelendő. Mivel a digitális ikrek a mai napig a legteljesebb képet adják az általuk tükrözött fizikai valóságról, értékes eszközzé válnak a teljes karbantartási folyamatban, legyen az javító vagy megelőző jellegű.

A karbantartás decentralizációja

A digitális ikrek fejlesztése és egyre szélesebb körű alkalmazása nem csupán a prediktív karbantartás gyakoribb előforduláshoz fog vezetni, ami már önmagában is pozitív fejlemény, hanem az ezeket a gyakorlatokat teljes mértékben alkalmazó szervezetek számára ez a váltás a karbantartási erőfeszítések általános decentralizációját fogja lehetővé tenni.

Ez azt jelenti, hogy hatékonyabban lehet felvenni, karbantartani és bevetni a műszaki személyzetet a termékek és folyamatok tényleges valósága alapján, ahelyett, hogy megbecsülnék, hogy mire van szükség, és hol kellene a személyzetet állomásoztatni. Egy technikus tökéletes információkkal és teljes rálátással elméletileg jobban ki tudna szolgálni három gyártóközpontot, mint három technikus egy üzemben, akik hiányos és gyakran elavult adatok alapján dolgoznak. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb technikusra lesz szükség – csak azt, hogy ezeket a szakképzett dolgozókat mostantól jobban ki lehet használni a maximális hatékonyság és eredményesség érdekében.

A prediktív karbantartás, mint koncepció a pontos információk következetes áramlásán múlik, és a digitális iker biztosítja ezt az alapot. Lehetséges, hogy a digitális ikrek a megelőző karbantartási eljárások alkalmazása nélkül is rendelkezésre álljanak. A digitális ikrek által biztosított adatok nélkül nagyon nehéz hatékonyan érvényesíteni a prediktív karbantartást.

Amikor minden működik, akkor zökkenőmentes. Csak nézze meg ezt az ügyfélvideót, a Harpak-Ulma-tól, hogy lássa, milyen könnyű és hatékony az, ha az adatok kéznél vannak.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top