Felmérések szerint a magyar ipari vállalatok több mint fele már 3 éve folytat digitalizációs fejlesztéseket, és felismerte az adatok értékét, az elemzés fontosságát. Arra viszont ennél jóval kevesebben fordítanak figyelmet, hogy a meglévő technológiai megoldások integrálásával jobb döntések, hatékonyabb folyamatok és új üzleti modellek szülessenek. Óriási technológiai kincs van a gyártó cégek kezében, csupán azt kell megtanulniuk, hogyan „okosítsák fel” gépeiket és működésüket.  

Nem véletlenül kap egyre nagyobb figyelmet az Ipari Digitalizáció, vagy más néven az Ipar 4.0. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Kontron Hungary e témakörben végzett felmérésében a megkérdezett vállalatok 10-es skálán átlagosan 5,6-ra értékelték jelenlegi digitalizáltsági szintjüket.

A nyitás az Ipar 4.0 felé láthatóan elindult, de hosszú még az út a lehetőségek nagyobb kihasználásáig. Magyarország sajnos le is van maradva a környező országokhoz mérten ezen a téren. A gyártók – ahogy a Kontron Consulting kutatásából is egyértelműen kiderült – a költséghatékonyabb megoldásokat keresik, azaz a teljes géppark „okos” gépekre történő cseréje nem perspektíva számukra. A fejlődéshez első lépésként meg kell tanulniuk a cégeknek okosan használni a meglévő eszközeiket. Azoknak a vállalatoknak akik nem szeretnének a versenyben lemaradni, mindezt a lehető leggyorsabban kell elérniük. ésében a megkérdezett vállalatok 10-es skálán átlagosan 5,6-ra értékelték jelenlegi digitalizáltsági szintjüket.

A technológia már a kezünkben van

Az Ipar 4.0 az elkövetkező néhány évben a teljes ipari szektort meg fogja reformálni a tervezéstől kezdve, a karbantartáson át, a gyártási folyamatok optimalizálásán keresztül, egészen a kutatás-fejlesztésig, árazásig, vagy akár a termékbevezetésig. Ráadásul a legtöbb technológia már jó ideje elérhető és az élet számos területén már alkalmazzák ezeket. Az  IT-ban már évek óta használnak szenzorokat, mobilkommunikációt és wifit. Több mint 10 éve lehetőség van a hálózati forgalmak terrabájtjainak elemzésére, például a hackerek beazonosítására is hasonló technológiák használatosak. A hatalmas mennyiségű adat elemzésére és  BI dashboardok fejlesztésére kifinomult módszerek állnak rendelkezésre. Azoknak, akik elsők akarnak lenni az Ipar 4.0 területén és ezáltal versenyelőnyre szeretnének szert tenni, első lépésként ezeket a már meglévő technológiákat kell beépíteniük mindennapi működésükbe. A Roland Berger kutatása alapján ugyanis ipari digitalizációval 25%-os ROCE (tőkemegtérülés) növekedés és közel 7%-os profitabilitás növekedés érhető el, azaz az fejlesztés eredményei bizonyítottan jelentősek.

Felokosítás az Ipar 4.0 első lépése

Szabó Péter, a Kontron Consulting nemzetközi rendszerintegrátor ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyar vállalatok egy részénél már rendelkezésre áll egy alap technológia, amit „felokosítva” ráléphetnek az Ipari Digitalizáció útjára. A legtöbben alkalmaznak vállalatirányítási rendszereket, a megrendeléseket digitálisan követik, a karbantartásokat, leállásokat elektronikusan rögzítik, gépsoraik sok paramétert gyűjtenek a gyártási folyamatról. Hatalmas adatvagyonon ülnek, aminek lehetőségeit sokszor nem használják ki. A megfelelő kommunikáció biztosításával, esetleg további szenzorok és mérések beépítésével, de méginkább a különböző rendszereik összekapcsolásával adataik automatizált feldolgozásával és elemzésével termelésük hatékonyságát jelentősen javíthatják.

A folyamatok átgondolásával érdemes kezdni

A Kontron Consulting tapasztalati alapján a magyar gyártócégek többek között a következő hibákat szokták elkövetni és ezáltal meglévő technológiai eszközeik lehetőségeit nem használják ki teljeskörűen:

  1. Manuális adatrögzítést végeznek, mely nagy hibaszázalékot eredményez.
  2. Szenzorok hiányában nem automatizáltan mérik gépeik teljesítményét.
  3. Nem integrálják rendszereiket, nem látják és menedzselik integráltan a gyártási és logisztikai folyamataikat.
  4. Nem fordítanak elég figyelmet az adatok elemzésére, következtetések levonására.
  5. Nem figyelnek megfelelő mértékben az IT biztonságra.
  6. Elvetik a digitalizációs fejlesztéseket, mivel nincs erőforrásuk teljesen új gépsorokra, pedig a meglévő eszközeiket is „felokosíthatnák”.

Nem szabad tehát elfelejteni, hogy az Ipar 4.0 nem az új okos eszközök beszerzésénél kezdődik, hanem a folyamatok átgondolásával, a meglévő eszközök hatékonyabb kihasználásával és az egész gyártási folyamatba, rendszerbe való integrálásával, amire sajnos sok gyártó vállalatnak nincs saját erőforrása és szaktudása. A Kontron és a hasonló integrátorok segítenek rendszerekben gondolkozva, széleskörű tapasztalatikat felhasználva, a gyártó cégek számára személyre szabottan kiválasztani azokat az irányokat, amikkel valóban hatékonyságnövelést lehet elérni és az Ipari Digitalizációnak köszönhetően valós versenyelőnyre lehet szert tenni.

Hallgassa meg az Inforádió Szabó Péterrel, a Kontron Consulting ügyvezető igazgatójával készített interjúját a témában!

Érdeklik az Ipari Digitalizációs újdonságok? Tudja meg, hogyan teheti meg az első lépéseket az Ipar 4.0 világában!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top