A Renault Nissan Mitsubishi Alliance egy stratégiai partneri viszony, mely a francia autóipari gyártócég, a Renault, a japán Nissan és a szintén japán Mitsubishi Motors között jött létre. Ma az autóipari csoport világszerte 122 gyártó telephellyel és közel 450.000 alkalmazottal rendelkezik, valamint 10 fő márkával foglalkozik: Renault, Nissan, Mitsubishi, Infiniti, Renault Samsung, Dacia, Alpine, Datsun, Venucia, és Lada. 

A társulás célja a megfizethető gépkocsik széles skáláján önvezetési élményt nyújtani, valamint kialakítani az ehhez szükséges hálózatot és szolgáltatási rendszert. A Renault Group és az Alliance számára autó alvázakat gyártó Renault Chassis Le Mans telephely részét képező CTC (Chassis Technical Center) egy CAD mérnököket foglalkoztató központ, ahol 350, főként a teszteléssel és a validálással foglalkozó mérnök és technikus dolgozik.

A kihívásuk

A jelenlegi rendkívül kompetitív piacon az autóiparnak számos kihívással kell szembenéznie. Többek között ide tartozik a járművek súlyának csökkentése iránti igény. Ennek a kihívásnak megfelelően, a Renault csökkenti az alvázai tömegét azáltal, hogy könnyített alumínium alapanyagból és topológiai optimalizáció segítségével készíti azokat. Emellett a CTC tudja, hogy a termékfejlesztési idejének csökkentésére is megoldást kell találnia, mert a piacra jutási idő kulcstényezője a versenytársak megelőzésének, illetve a „FAST” (Future-Ready At-Scale Transformation) nevű vállalati kezdeményezésnek.

A hagyományos szimulációs módszerek, mint a végeselemes szimuláció, ugyan hasznosnak a könnyebb és megfizethetőbb járművek fejlesztésében és gyártásában, de igen sok időbe telik elérni velük ezeket az eredményeket. Ezért a CTC szeretett volna keresni egy új, könnyen használható szimulációs megoldást, amely nem csak a szakértőknek, hanem a mérnököknek, az alkalmi elemzőknek és tervezőknek is lehetővé teszi, hogy már a legelejétől rálássanak és pontos eredményeket kapjanak mind a Renault járművek alvázainak mind a hozzájuk tartozó gyártósorok tervezési folyamatairól.

Ipar: Járműipar, Autóipar

Kihívás: A piacra jutási idő csökkentése, azáltal, hogy lehetővé teszi a tervezők számára, hogy információkhoz és pontos eredményekhez jussanak a könnyűsúlyú járművek tervezésének és gyártásának folyamatáról.

Az Altair megoldása: Az Altair SimSolid használatával a tervezők szakértői szimulációs tudás nélkül is képesek elvégezni a szimulációkat, így a könnyebb alvázak tervezése gyorsabbá válik.

Előnyök:

  • Pontos eredmények (mindössze 5-10%-os hiba arány)
  • Rövidebb tervezési idő (akár 25-100-szor gyorsabb)
  • Egyszerűen használható

A megoldás

A Renault Chassis részleg már 2010 óta dolgozik az Altair szoftverrel. Ezen belül az Altair HyperWorks™ unitokat használja, hogy hozzáférjen az Altair OptiStruct™, Altair HyperMesh™, Altair SimLab™ és az Alatir InspireTM megoldásokhoz. Anthony Reullier, a Renault alváz csapatának szimulációs szakembere, CAE vezetője, valamint hegesztési munkatársa, már akkor érdekesnek találta az Altair SimSolid megoldását, amikor 2018-ban először találkozott vele a párizsi Altair Technology Conference keretén belül.

A SimSolid használata nem igényel semmilyen elemzési tapasztalatot, így a felhasználók a nyers CAD adatokkal dolgozhatnak és akár percek alatt elvégezhetik a kész CAD összeállítások szerkezeti elemzését. Valamint kiküszöböli a geometria előkészítését és a hálózást, melyek a hagyományos szerkezeti szimuláció leginkább idő-, és szaktudásigényesebb feladatainak számítanak. Ezek a funkciók meggyőzték Reullier csapatát és rögtön vizsgálni kezdték, hogy miként tudják beépíteni (implementálni) ezt a szimulációs megoldást a Renault alvázak tervezési folyamatába. Az implementálási folyamatot Jules Tamdio (Ecole Polytech Lille) is támogatta, így vele együtt a CTC alaposan megvizsgálta a SimSolid működését és pontosságát mielőtt beemelte volna a Renault Chassis tervezési folyamatába. A szoftver használatával szerették volna elérni, hogy csökkenjen a piacra jutási idő és a mérnököknek nagyobb rugalmassága legyen a terveik kiértékelésében, valamint egy olyan eszköz birtokába jussanak, aminek köszönhetően a számításaikat alapul véve teljesen önállóan és gyorsan tervezhetnek.

Eredmények

Egészében véve a CTC csapata nagyon elégedett volt az értékelés során tapasztalt eredményekkel. Különösen azzal, hogy az Altair SimSolid remekül teljesített a pontosságával és a tervezési időnek a végeselem módszerhez viszonyított lerövidítésével Használatával a csapat elérte, hogy a tervezési idő hetekről órákra csökkenjen (ami nagyjából 25-100-szor gyorsabb, mint a Renault jelenlegi tervezési ciklusideje) miközben az adott alkatrész csoportra vonatkoztatott hibaarány mindössze 5-10%. Továbbá a SimSolid egy egyszerűen használható megoldás, ami önálló tervezési ciklust biztosít az alkalmi elemzőknek és a tervezőmérnököknek, ez pedig kevesebb papírmunkát és értekezletet jelent.

„Számunkra az Altair SimSolid hatékonyságot jelenti. A szoftver egyetlen lépésben rendkívül gyors és pontos szimulációt, illetve optimalizációt biztosít. Nem igényel szaktudást, vagy előzetes tapasztalatot és hálózásra sincs szükség.” – mondta Anthony Reullier. „Valamint a SimSolid segítségével tervezőink magabiztosan tervezhetnek, mivel tényleg támaszkodni tudunk a kapott eredményekre.”

A Le Mans alvázfejlesztési ágazata rendkívül boldog volt, hogy talált egy olyan eszközt, ami pontos eredményekkel látja el őket, valamint a nem a szimuláció területén dolgozó mérnököknek is lehetővé teszi, hogy hozzáférjenek a szimulációhoz és az optimalizációhoz. Az új eszköz egyik nagy előnyének a jelentős időcsökkentés számít. A teljes tervezési időben tapasztalt csökkenés hetekben mérhető, ez pedig a teljes fejlesztési folyamatra nézve költségcsökkenést is eredményez. Végül a Chassis csapata nagyon elégedett volt az Altair által nyújtott vásárlói partneri viszonnyal és személyre szabhatósággal.

A SimSolid használatával nincs szükség a riportok szerkesztésére

A SimSolid használatával nincs szükség a riportok szerkesztésére

A szilárdság számítása a SimSolid segítségével

A SimSolid lehetővé teszi a fejlesztő csapatok számára a tervezési idő jelentős csökkentését

A SimSolid lehetővé teszi a fejlesztő csapatok számára a tervezési idő jelentős csökkentését.

„Számunkra az Altair SimSolid hatékonyságot jelenti. A szoftver egyetlen lépésben rendkívül gyors és pontos szimulációt, illetve optimalizációt biztosít. Nem igényel szaktudást, vagy előzetes tapasztalatot és hálózásra sincs szükség. Valamint a SimSolid segítségével tervezőink a szimulációra támaszkodva magabiztosan tervezhetnek.”

A Renault digitális szimulációs szakértője és CAE vezetője

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top