A DMG MORI 16 hónappal csökkentette a koncepciótól a gyártásig tartó időt a PTC Creo CAD megoldásának használatával, és a Windchill PLM rendszer által biztosított hatékonyabb együttműködésre támaszkodva.

A DMG MORI a szerszámgépek, esztergaközpontok, esztergagépek, ultrahangos és lézeres gépek globális gyártójához, a DMG MORI SEIKI AKTIENGESELLSCHAFT-hoz tartozó márka. A német DMG MORI SEIKI csoporthoz olyan vállalatok tartoznak, mint a DECKEL MAHO, GILDEMEISTER, GRAZIANO, SAUER és FAMOT.

A Creo-val és Windchill PLM-mel elért főbb eredmények, előnyök

  • A duoBLOCK® maróközpontja mindössze 14 hónap alatt jutott el a koncepciótól a gyártásig, 16 hónapot spórolva ezáltal a korábbi átfutási időkhöz képest a korai és folyamatos 3D-s terv felülvizsgálatnak, a kevesebb fizikai prototípusnak, valamint a 3D-s modell alapú kommunikációnak köszönhetően.
  • 50%-kal csökkentették a dinamikus tömeget (a mozgó alkatrészek tömegét) és növelték a statikus tömeget, ami nagyobb stabilitást, hosszú távú pontosságot és alacsonyabb általános energiafelhasználást eredményezett.

Kihívások

Az alacsony költségű gyártók által gyakorolt fokozott nyomás miatt a DMG MORI-nak folyamatosan innoválnia kell, hogy biztosítani tudja a lehető legnagyobb megmunkálási pontosságot és a legmodernebb megmunkáló berendezéseket.

Hogyan segítette sikerre a DMG Mori a Metalltechnik Vils céget?

Az ausztriai Vilsben található Metalltechnik Vils egy több mint 100 éve működő családi vállalkozás része. A vállalat olyan, világszerte meghatározó cégek számára gyárt alkatrészeket, mint a Bosch, a Georg Fischer, a Trumpf, a Swarowski, az AGCO és a Kuka.

De, mint mindenki másnak, az ő csapatuknak is versenyeznie kell az olcsó gyártókkal. A cég sikeresen felvette a kesztyűt, és a DMG MORI technológiát hívta segítségül.

A megoldás

A Metalltechnik Vils a DMG MORI-tól vásárolt DMC 80 U duoBLOCK®, egy 5 tengelyes maróközpontot komplex alkatrészekhez. “A duoBLOCK® a legjobb a piacon” – mondja Christoph Allgaier, a vállalat kereskedelmi igazgatója. “Most már maximalizálni tudjuk a kapacitásunkat. Ráadásul a megrendelések változásaira gyorsan és rugalmasan, egy napon belül reagálunk. Korábban ez egy-két hétig is eltartott.”

Az olyan vállalatok számára, mint a Metalltechnik Vils, egy olyan nagyszerű gép, mint a duoBLOCK®, több üzletet jelent. A teljes rendelésállomány pedig biztonságot jelent a következő 100 évre.

Kreativitás

A DMC 80 duoBLOCK® legújabb generációja számos olyan új funkciót biztosít, mint a nagy mozgástartomány, a nagyobb asztal terhelhetőség és a nagy kapacitású szerszámcserélő. A tervezők egy gyors, helytakarékos paletta cserélőt és nagy munkaterületet is kialakítottak több, nagy készülék használatához vagy a nagyméretű alkatrészek megmunkálásához.

A DMG MORI minősége, pontossága és a piacra jutás gyorsasága a megfelelő tervezési eszközöket igényelte. Dr. Hans Gronbach, a DECKEL MAHO kutatás-fejlesztési vezetője szerint pedig ehhez a PTC Creo kellett.

“Mi voltunk az első vállalat, amely 5 tengelyes megmunkálást kínált, és ma is a legnagyobb megmunkálási pontosságot és a legmodernebb megmunkáló berendezéseket szállítjuk. Az az innovációs ütem, amelyet ma elérünk, csak a PTC Creo és a PTC Windchill segítségével lehetséges.”

Termelékenység a fejlesztésben

A megmunkálás világában a termelékenység meghatározó eleme a pontossági megbízhatóság, ami azt jelenti, hogy a megmunkálóközpontnak minden egyes alkalommal néhány mikronon belül kell megmunkálnia az alkatrészeket. A pontosság alapja a gép merevsége.

A PTC Creo Simulate segítségével a legújabb duoBLOCK® konstrukciót a dinamikus és statikus tömegek szempontjából optimalizáltuk. “A dinamikus tömeget (a mozgó alkatrészek tömegét) 50%-kal csökkentettük, a statikus tömeget pedig növeltük. Ez nagyobb stabilitást, hosszú távú pontosságot és alacsonyabb teljes energiafelhasználást eredményez” – mondja Roland Köchl, a tervezőcsoport vezetője.

A PTC Creo lehetővé teszi a 3D-s virtuális prototípus készítést, így a Köchlhez és csapatához hasonló tervezők a részletes tervezési folyamat korai szakaszában, még az első fizikai alkatrész elkészítése előtt tesztelhetik a duoBLOCK® különböző szerkezeti tulajdonságait.

A lényeg? A csapat a duoBLOCK® tervét a tervezési folyamat korai szakaszában kevesebb fizikai prototípussal ellenőrizte és validálta, és egy kiváló gépet készített.

Csapatmunka csúcsra járatva

Egy új gép fejlesztésén több tervező dolgozik, akik a teljes gép különböző részeiért felelősek. Általában minden gép nyolc fő részegységre oszlik, mint például az automatikus szerszámcserélő vagy a főorsó.

A Creo fejlett top-down design eszközeivel mindegyik tervező szimultán, párhuzamosan fejlesztheti a konstrukciót, folyamatosan frissítheti a közös terveket és könnyedén azonosíthatja és azonnal meg is oldhatja a felmerülő problémákat.

“A PTC Creo és annak validálási képességeinek használatával ellenőrizni tudjuk, hogy a statikus és a mozgó alkatrészek nem ütköznek-e vagy nem érnek-e egymáshoz. Ez segít csökkenteni a fizikai prototípusok számát. Ráadásul a PTC Windchill biztosítja, hogy a csapat a legfrissebb terveken dolgozzon, és hogy minden változtatást nyomon lehessen követni.” – mondja Köchl.

A PTC Creo segítségével a mérnöki csapatnak már nem kell hagyományos 2D-s műszaki rajzokat készítenie. “Nincs rájuk szükség” – mondja Reinhard Musch, a DECKEL MAHO gyártási vezetője. “A 3D-s modell a csapatok számára lényegesen könnyebben érthető, pontos, és közvetlenül felhasználható a gyártáshoz. Ez nagyon hatékony.”

Rugalmasság

A duoBLOCK® automatikus szerszámcserélőjének legújabb generációja többkerekű kialakításon alapul, akár 400 szerszámot is befogad, és lehetővé teszi az egy másodpercen belüli szerszámcserét. Ilyen sebességgel működő 400 szerszámos szerszámcserélő korábban nem valósulhatott volna meg, valamint a K+F idő és a költségek túlzottan magasak lettek volna.

Eredmények

A régi CAD eszköz elhagyásával és a PTC Creo-ra való áttéréssel a gép mindössze 14 hónap alatt jutott el a koncepciótól a gyártásig (16 hónapot spórolva a korábbi kiadási időből). A jobb pontosság és a hosszú távú precizitás révén a duoBLOCK® az eddigi legkisebb alapterületű, legnagyobb teljesítményű központ.

Három fő előny volt, amellyel a csapat a legtöbb időt tudta megtakarítani: a korai és folyamatos 3D-s terv validáció és felülvizsgálat, a kevesebb fizikai prototípus, valamint a 3D-s modell elküldése a gyártásnak és a partnereknek.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top